[rdam] Coolsingel wordt Koolsingel uit protest tegen kolencentrales

Nieuws, gepost door: Rotterdams Klimaat Initiatief op 18/10/2016 10:11:28

Wanneer: 18/10/2016 - 12:14

Het Rotterdams Klimaat Initiatief heeft de Coolsingel omgedoopt tot Koolsingel. Dit uit protest tegen het uitblijven van actie van het stadsbestuur om de kolencentrales op de Maasvlakte zo snel mogelijk dicht te krijgen. De straatnaamborden rondom het stadhuis werden vorige week met een sticker van de nieuwe naam voorzien. Twee weken geleden overhandigde het burgerinitiatief al een roetzwart Koolsingel-straatnaambord aan wethouder Langenberg en verzocht hem al het mogelijke te doen om de kolencentrales te sluiten.

Koolsingel straatnaambord op stadhuis

Video van actie op YouTube

Vatan Hüzeir, woordvoerder van het Rotterdams Klimaat Initiatief: “Als we gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen, moeten die kolencentrales dicht. Hoe eerder hoe beter en niet pas ‘op termijn’ zoals wethouder Langenberg ons vorige week liet weten. Wij willen dat Rotterdam voorop loopt in het tegengaan van klimaatverandering en niet in het veroorzaken ervan. Hoewel de wethouder aangeeft dat hij zich inzet voor sluiting van de kolencentrales, maken hij en zijn ambtenaren plannen om onze huizen te verwarmen met kolenwarmte en zijn dolgelukkig met honderden miljoenen aan subsidies voor een onzeker experiment voor de opslag van CO2 en de mogelijke miljardensubsidies voor de bijstook van biomassa. Deze ontwikkelingen zijn duur, staan echte duurzame ontwikkeling in de weg en zetten Rotterdammers volledig buitenspel.”

Volgende week woensdag 26 oktober vindt in de Van Nelle Fabriek de Nationale Klimaattop 2016 plaats. Tijdens deze top zullen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven samenkomen om het klimaatakkoord van Parijs te vertalen naar concrete acties in Nederland. Burgemeester Aboutaleb is één van de sprekers. Uit een nieuwe studie van het New Climate Institute blijkt dat Nederland alle kolencentrales uiterlijk 2020 moet sluiten om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dit geldt ook voor de kolencentrales op de Maasvlakte van Uniper en Engie die pas dit jaar geopend zijn.

Hüzeir: “De Nationale Klimaattop is dé kans voor burgemeester Aboutaleb om de leiding te nemen in duurzaamheid met als eerste wapenfeit het sluiten van de kolencentrales op de Maasvlakte. Die veroorzaken 25 procent van de CO2-uitstoot van Rotterdam. Met een simpel besluit kan in één klap de klimaatimpact van Rotterdam drastisch worden teruggebracht. Wij roepen Aboutaleb en Langenberg op zich hard te maken voor de belangen van de huidige én toekomstige Rotterdammers. Als er niet razendsnel stappen worden gezet om volledig te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen wordt onze mooie stad onleefbaar. Rotterdam moet duidelijk kiezen voor snelle sluiting van de kolencentrales en echt een voorloper worden op klimaatgebied.”


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech