KOZP veroordeelt onrechtmatige massa-arrestatie vreedzame demonstranten door Aboutaleb

Nieuws, gepost door: nn op 17/11/2016 11:01:09

Wanneer: 17/11/2016 - 14:09

Bij de nationale intocht van Sinterklaas in Maassluis zijn op zaterdag 12 november 2016 198 mensen onrechtmatig gearresteerd, mishandeld en ingesloten en “tegengehouden” door de politie in het centrum in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft door middel van een demonstratieverbod de grondrechten van honderden burgers geschonden. Dit is een schande voor een land dat zegt de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel te dragen. Het verbod is onrechtmatig en zal door ons worden aangevochten.
Poging tot vreedzaam protest ontnomen
De vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid zijn in Nederland een groot goed. Al lange tijd wordt vreedzaam gedemonstreerd tegen het racistische karakter van het Sinterklaasfeest en racisme in de Nederlandse samenleving. Op zaterdagochtend 12 november zijn vanuit Amsterdam één lege bus en twee volle bussen met mensen uit verschillende lagen van de samenleving richting Maassluis vertrokken om gebruik te maken van hun vrijheid van meningsuiting en betoging. Het plan was om, zoals van tevoren was aangekondigd, in Rotterdam een tussenstop te maken om met de lege bus meer personen af te halen zodat we gezamenlijk, op een vreedzame manier, een vreedzaam statement zouden kunnen maken in Maassluis. Op precies dezelfde wijze als vorig jaar in Meppel, waar niets aan de hand was. De bussen hebben Maassluis echter nooit bereikt omdat ze vanaf Amsterdam door de politie achtervolgd werden en in Rotterdam met veel machtsvertoon door de mobiele eenheid tegen werden gehouden.

Burgemeester Aboutaleb gaf in een interview aan dat “de politie vrijdag al signalen had ontvangen dat de betogers mogelijk niet naar de intocht in Maassluis zouden reizen.”1 Het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft op de avond van 10 november echter nog publiekelijk aangekondigd om met 400 personen naar de intocht in Maassluis af te reizen. Deze aankondigen werd vrijdagnacht via de mail en zaterdagochtend in de bussen meermaals herhaald. Alle demonstranten waren ervan op de hoogte dat wij naar Maassluis gingen en nergens anders naartoe. Toen wij in Rotterdam werden opgehouden en in de gaten kregen dat Maassluis niet meer haalbaar was hebben een deel van de groep de stap gezet om in Rotterdam een statement te maken. Op basis van zeer onduidelijke ‘signalen’ heeft de burgemeester echter een door juridische experts en Amnesty International als ongeldig bestempeld demonstratieverbod aangekondigd waarmee honderden betogers de mogelijkheid om vreedzaam te protesteren is ontnomen. Zelfs als zij de intentie hadden gehad in Rotterdam te demonstreren was het ontbreken van een kennisgeving volgens Amnesty International geen reden voor een demonstratieverbod. Door het stoppen van de bussen in Rotterdam is ons ‘dreigende’ protest in deze stad een self-fullfilling prophecy geworden.

Onduidelijke communicatie over demonstratieverbod en noodverordening

Vanaf het moment dat de bussen in Rotterdam aankwamen, heeft de politie onduidelijke en tegenstrijdige informatie gecommuniceerd. KOZP was niet op de hoogte van een demonstratieverbod of noodverordening voor het centrum van Rotterdam aangezien dit niet van tevoren publiekelijk bekend gemaakt was en KOZP niet de intentie had om in Rotterdam te demonstreren. Zelfs advocaat Michiel Pestman, die op ons in Maassluis wachtte, werd gearresteerd toen die de demonstranten in Rotterdam kwam bijstaan met juridische advies. Ook hij was niet op de hoogte van een demonstratieverbod of noodverordening: “Voor de demonstranten was absoluut niet duidelijk dat er een noodbevel was en wat dat inhield, ook bij mij niet. Pas uren na de arrestaties kregen we die bevestiging.”Volgens Amnesty International was er formeel gezien niet eens sprake van een noodverordening terwijl deze term wel in de gebrekkige communicatie met burgers en media werd gebruikt. Het lijkt erop dat burgemeester Aboutaleb zijn eigen regels heeft verzonnen om kritische burgers de mond te snoeren.

Politie in blackface is niet neutraal
In opdracht van de burgemeester heeft de politie honderden burgers ingesloten, tegengehouden en gearresteerd. Tientallen demonstranten zijn met disproportioneel geweld gearresteerd, velen zijn op een dehumaniserende manier behandeld en de politie Rotterdam heeft in zijn algemeenheid op een uiterst onprofessionele manier gehandeld. Door de Zwarte Piet-discussie is het alom bekend dat een karikatuur ter discussie staat. De karikatuur is tevens door de Kinderombudsman, de VN en het College voor de Rechten van de Mens als racistisch en discriminerend geoordeeld. De vele demonstranten kondigden een protest aan om tegen het handhaven van de racistische karikatuur te protesteren. Agenten van de politie Rotterdam gingen desondanks in blackface, verkleed als Zwarte Piet, waarmee zij duidelijk een kant kiezen in de discussie over de vraag of Zwarte Piet acceptabel is of niet. Dit werd nog eens bevestigd door een Tweet vanuit het account van de Parate Eenheid Rotterdam waarin stond: “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de Parate Eenheid. Taak: beveiligen van #Sinterklaas tijdens de #intocht in #Maassluis ^NT”.3 KOZP en haar medestanders voelen zich vernederd door deze schaamteloze handelwijze van de politie.

Disproportioneel politiegeweld en dehumaniserende omstandigheden
Ook als we kijken naar het excessieve geweld van de politie zaterdag is er van ‘neutraliteit’ geen enkele sprake. Hier stonden fanatieke pro-piet-agenten die soms met zichtbaar genoegen activisten sloegen en op het politiebureau vernederden. Op videobeelden is te zien hoe met name zwarte vreedzame demonstranten met disproportioneel geweld werden gearresteerd (terwijl het gros van de witte demonstranten met zachte hand werden gearresteerd). Zo zijn diverse zwarte activisten de haren uit de hoofdhuid getrokken. Activist Jerry Afriyie is voor de derde keer tijdens een intocht mishandeld. Zoals uit camerabeelden blijkt is hij door een agent met de vuist in zijn gezicht geslagen terwijl andere agenten hem schopten, met de knuppel sloegen en vasthielden. Terwijl de Nederlandse Volks Unie, die bekend staat om haar extreemrechtse gedachtengoed, bij het “onschuldige kinderfeest” in Maassluis stond te demonstreren met een banner waarop stond “stop de kinderfeest haters”, werden honderden onrechtmatig gearresteerde betogers op het politiebureau te Maassluis opgesloten. Vanwege een gebrek aan capaciteit aan cellen zijn tientallen van hen in een ijskoude garage opgesloten waar velen in de meer dan zes uur dat ze waren opgehouden slechts een flesje water en bevroren brood kregen. Tevens waren ze onderhevig aan pesterijen van de politie.

Video: Disproportioneel politiegeweld & onrechtmatige arrestatie Jerry Afriyie - intocht Rotterdam

Volgens Aboutaleb was er niet genoeg politie om ons demonstratierecht te beschermen tegen extreemrechts. Er was echter wel voldoende politie op de been om, verspreid door de stad, 200 mensen te arresteren. Na verschillende keren bij intochten te hebben geprotesteerd, rijst bij ons de vraag: wie beschermt ons tegen de politie?

Video: Witte agenten tuigen zwarte anti-blackface activisten af

De militarisering van het Sinterklaasfeest
Kick Out Zwarte Piet staat voor de principes van vreedzaam protest. Door autoriteiten worden vreedzame burgers die gebruik willen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting als gewelddadige hooligans behandeld. Burgemeester Edo Haan van Maassluis besloot de Sinterklaasintocht uit angst voor confrontaties met extreemrechts en hooligans te militariseren door extreme beveiligingsmaatregelen te nemen. De mobiele eenheid, de explosieven opruimingsdienst en beveiligingspoortjes horen in de ogen van KOZP, en vice premier Asscher niet thuis op een “kinderfeest”. Deze maatregelen onderstrepen dat een Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten geen feest is voor iedereen. Bovendien heeft de nationale intocht een half miljoen gekost terwijl er €350.000,- voor begroot was. Het is nog onbekend hoeveel de politie-inzet in Rotterdam gekost heeft. Het is echter duidelijk dat de overtrokken politie-inzet en de onrechtmatige arrestatie van honderden vreedzame burgers ten koste zijn gegaan van de reputatie van de politie en de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van burgemeester Aboutaleb.

Zo moeilijk is het niet: schaf Zwarte Piet af!
De militarisering van de intocht gaat de pijnlijke consequenties van racisme niet voorkomen. Het zijn de detectiepoortjes en als Zwarte Piet vermomde marechaussee zelf die het racisme en de segregatie van het ‘feest’ onderstrepen. De enige manier waarop antiracisme-activisten de mond gesnoerd kan worden, is door de racistische karikatuur in de ban te doen. België laat zien dat dit helemaal niet moeilijk is. Schaf Zwarte Piet af en introduceer een alternatief zodat het voor ieder kind en iedere burger een feest kan worden! Zeker in een stad als Rotterdam, waar vele mensen van Afrikaanse herkomst wonen, is het onbegrijpelijk dat de racistische karikatuur zwarte piet nog gehandhaafd wordt. KOZP roept het college van Burgemeesters en Wethouders te Rotterdam op om de racistische figuur aan te passen en roept alle burgers die tegen Zwarte Piet zijn op vreedzaam te blijven demonstreren tot het verandert.

Protest gaat door
De komende weken staan er meerdere protesten op de agenda; zo zullen vreedzame betogers op 19 november tijdens de intocht in Leiden protesteren, op 26 november in Utrecht en op 27 november in Rotterdam. Op donderdag 17 november zal een vertegenwoordiger van KOZP om 10:00 uur inspreken tijdens de Raadsvergadering in het Stadhuis van Rotterdam waar de onrechtmatige arrestaties behandeld zullen worden. Wij roepen een ieder op om van zijn of haar democratische recht gebruik te maken en naar deze openbare vergadering te komen.
Wij leven in een samenleving waarin burgers zich mogen uiten tegen racisme en onrechtvaardigheid. Wij zijn er zelfs van overtuigd dat we met dit protest Nederland een handje helpen. Wij staan voor de Nederlandse rechtsstatelijke waarden zoals gelijkheid en gelijke behandeling. Wij ondersteunen anderen door hen uit te leggen hoe zij kunnen opkomen voor deze rechten: door vreedzaam protest.

Lees hier het statement van Amnesty International: ‘Rotterdam schond demonstratierecht’

Nederland staat op! Weg met zwarte piet, Stop Blackface!
De komende periode zullen mensen in het gehele land op staan en gebruik maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting en recht op vrijheid van betoging om bijeenkomsten, protesten en demonstraties te organiseren. Blijf op de hoogte via deze agenda en de Stop Blackface Facebookpagina, wil je zelf ook een event aanmelden? Mail dan naar info@stopblackface.com.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech