Verslag dag 1 en 2 van Stop The Arms Fair, Londen

Nieuws, gepost door: dhjana op 06/09/2017 09:11:31

Wanneer: 06/09/2017 - 22:06

Vanaf aanstaande maandag vindt in Londen de grootste wapenbeurs ter wereld plaats, de DSEI. Voorafgaand aan de beurs proberen wapenfabrikanten hun wapentuig de beurs in te krijgen om de stands op te bouwen. Om dit tegen te gaan, is er van 4 t/m 11 september een actieweek: Stop the Arms Fair (https://www.stopthearmsfair.org.uk/), waarbij met verschillende acties de toegangswegen naar het beursgebouw geblokkeerd worden. Bij deze verslag van het verloop.Ik werd uitgenodigd door de CAAT (Campaign Against Arms Trade) om Support & Recovery te komen faciliteren tijdens deze actieweek. Om eerlijk te zijn, heb ik me afgevraagd of dat wel nodig was: was het niet nogal conflictvermijdend om niet tijdens de beurs maar in de dagen ervóór actie te voeren en waren de acties niet allemaal erg lief, schattig en vooral gematigd?

Gelijk al op de eerste dag werd me duidelijk dat ik me daar flink op verkeken had.

Actievoeren vóór het begin van de beurs bleek juist een bijzonder tactische zet: de toegangswegen worden geblokkeerd, waardoor het voor de wapenproducenten heel lastig is om hun ‘producten’ naar binnen te brengen. Natuurlijk kan je niet iedere vrachtwagen of oplegger tegenhouden, maar het gooit het afleverschema in ieder geval duchtig in de war. Doe dat een week lang en de kans is groot dat sommige bedrijven ook echt in de problemen komen.

Daarnaast waren de acties eigenlijk allesbehalve gematigd. Zeker: het is zonder uitzondering geweldloos. Maar dat maakt de blokkades niet minder effectief.

Iedere dag heeft een eigen thema en zo worden in een week tijd de verschillende destructieve gevolgen van wapenhandel belicht. Tegelijkertijd maakt dat de actieweek ook divers én inclusief.

Dag 1

De eerste dag stond in het teken van de bezetting van Palestina, met als titel ‘Stop Arming Israel‘. (hier een video: https://www.youtube.com/watch?v=TycoeujynCs) De hele dag door waren er workshops – van dansworkshops tot korte lectures over de BDS beweging. De meeste workshops werden op de toegangsweg zelf gehouden en waren daarmee dus tegelijkertijd blokkades als er vrachtwagens naar binnen probeerden te gaan. Ook was er een indrukwekkend herdenkingsmoment voor een dertigtal peuters die door Israëlisch staatsgeweld waren vermoord. ‘s Avonds waren er optredens. De sfeer was de hele dag goed en strijdbaar. In korte tijd verrees er ook een tentenkamp naar de toegangsweg. De hele week zullen hier mensen bivakkeren, die ook blokkades zullen uitvoeren als vrachtwagens ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg naar binnen proberen te rijden.

Dag 2

Het thema van vandaag, de tweede dag, was ‘No faith in war‘. Verschillende kerkelijke groeperingen kwamen in actie. Ik dacht eigenlijk dat dit een rustige, gematigde en gemoedelijke dag zou worden, maar dat had ik verkeerd ingeschat. Toen ik vanochtend vroeg op de actielocatie aankwam, lagen er al vier mensen in een lock-on en de structuur van die lock-ons was zo uitgekiend dat de special teams meer dan een uur bezig zijn geweest om de actievoerders los te krijgen.
(foto 1: 98-jarige Margaret Slee, die regelmatig met haar rolstoel blokkades uitvoerde op de weg)

Nauwelijks waren de lock-ons weg, of verschillende mensen deden in kleine groepjes of zelfs individueel sit-ins op de weg. De meesten van hen zijn Quakers: een christelijke groep die bekend staat om hun directe acties. De gemiddelde leeftijd van de actievoerders zal zo’n jaar of zeventig zijn geweest, maar – wow – wat een determinatie, wat een vasthoudendheid. Als kers op de actie-ochtend-taart verschenen er vier klimmers aan het viaduct van de toegangsweg, waardoor de toegangsweg, die onder het viaduct loopt, niet meer gebruikt kon worden.
(foto 2: klimmers onder het viaduct)

Hulde dus aan de Quakers: vastberaden in hun stilte en geweldloosheid, maar minstens net zo vastberaden in hun verzet. Ik heb maar zelden zulke effectieve blokkades gezien en in totaal is de politie er bijna vijf uur mee in de weer geweest.

Over de politie gesproken: dat is even andere koek dan in Nederland. Ik ben gewend aan ‘interactie’ die zich kenmerkt door wapenstokgeweld, intimidatie en beledigingen. Hier is de politie uitermate beleefd. Dat neemt niet weg dat ze nog steeds een wapenbeurs (en daarmee wereldwijde moordpartijen) faciliteren, maar toch, het is even wennen. De actievoerders reageren net zo beleefd terug, maar volharden in hun burgerlijke ongehoorzaamheid.

Agent: “Madam, would you please step back on the pavement?”

Activiste: “Thank you for asking, officer.” Vriendelijk glimlachen en intussen gewoon een rondje om de agent heen lopen en op de weg blijven staan.

Hilarisch.

Ook goed om te zien: NGO’s zoals de CAAT zijn niet wars van directe actie, maar moedigen dat zelfs aan en faciliteren het. Kennelijk kan het wèl (hallo, Nederlandse NGO’s?). Je distantiëren van activisten is er hier niet bij.

S&R

Voor het Support & Recovery team is er vooralsnog gelukkig niet veel te doen. De meeste activisten weten waar ze aan beginnen, de politie houdt zich aan de regels en met name de Quakers nemen de zorg voor leden van hun community serieus.

Het zou kunnen zijn dat het gedrag van de politie in de loop van de week wel grimmiger wordt, als de acties in intensiteit en duur toenemen. We gaan het zien.

Blijf op de hoogte

De voortgang van de actieweek is op twitter te volgen met de hashtag #stopdsei. Stop the Arms Fair is ook te volgen via hun website https://www.stopthearmsfair.org.uk/ en hun facebookpagina https://www.facebook.com/stopthearmsfair/.Wie: 
nn

Na Duitsland verdenkt ook Groot-Brittannië militairen van rechts-radicale terreurplannen. Een nieuw groot probleem dient zich aan.
https://www.trouw.nl/home/de-nieuwe-terreurdreiging-komt-van-rechts~acb1...Wie: 
dhjana

Dit is het verslag van dag 3, 4 en 5.

Dag 3

Deze dag had als thema 'Arms to Renewables'. Afgezien van wat kleine activiteiten gebeurde er niet zo heel veel rond dat thema. De blokkades daarentegen waren spectaculair. Lock-ons volgden elkaar in rap tempo op, op beide toegangswegen naar het beursgebouw. En de lock-ons waren meesterwerken: bij sommigen is zijn de 'cutting teams' meer dan drie uur bezig geweest om zich door alle ingenieuze lagen van beton, electriciteitsdraad, ducktape, purschuim en teer heen te werken.

Dag 4

De dag begon goed met een serie adbusters in de Londense metro.

Dag 4 werd georganiseerd door Lesbians and Gay Support the Migrants rond het thema van migratie: 'Free Movement for People not Weapons!'. Er waren workshops van de All African Women's Group en Women of Colour in the Global Womens Strike, en een smakelijke picknick met eten van Food bot Bombs. Midden op de weg, natuurlijk.

Daarnaast was er een actie van de Veterans for Peace. Zij wilden controles van de vrachtwagens omdat zij uit eigen ervaring weten dat er op de beurs wapens verkocht worden die door de conventie van Geneve verboden zijn.

Iets minder blokkades dan gisteren, maar de toegangswegen zijn wel regelmatig geblokkeerd geweest. Het begrip 'blokkade' werd gisteren en vandaag naar een hoger level getild, door mensen die zich ónder een vrachtwagen vastketenden op een moment dat deze stilstond op de weg. Het zijn effectieve blokkades, want met één persoon (en een vrachtwagen) krijg je een weg een flink half uur geblokkeerd (en soms langer), maar pfff... je moet wel stalen zenuwen hebben voor een dergelijke kamikaze-actie.

Aan het einde van de dag bleek dat je niet alleen een vrachtwagen kan blokkeren door je eronder vast te ketenen, maar ook door bijvoorbeeld op de cabine te klimmen. Daarmee hebben we dan gelijk een nieuw woord: lorrysurfing. (Video hier! https://www.youtube.com/watch?v=avDebT0O13A) Helden zijn het, deze mensen!

Dag 5

Deze dag had twee verschillende thema's: enerzijds was er de 'Conference at the Gate', met workshops voor en door academici. Anderzijds was er de bijeenkomst van de 'Great Villains': een creatief protest van de slechteriken uit comics. Zij protesteerden omdat de wapenhandelaren hun status als 'bad guys' hadden overtroffen. De UK is bij uitstek het land van Dr Who en de grote aandachttrekker was dan ook wel Dalek. Die uiteindelijk gearresteerd werd omdat hij naar de zin van de politie niet snel genoeg weer op de stoep stond.

Afgezien van twee blokkades met lockons vanochtend vroeg, was het vandaag naar mijn smaak een (te) rustige dag.

Repressie

Ik noemde het al in het verslag van de eerste twee dagen: het is even wennen aan politieagenten die beleefd zijn. Gaandeweg worden andere vormen van repressie zichtbaar: arrestanten worden vrijgelaten op voorwaarde dat ze zich niet meer op de protestlocatie (en het hele gebied daaromheen) vertonen. Het is een effectieve manier om de gelederen uit te dunnen, maar gelukkig komen er ook iedere dag nieuwe mensen bij. Eén persoon die na vrijlating toch terug kwam werd door de politie de tent uit gesleurd en weer gearresteerd.

Verder was er op de ochtend van de vijfde dag een agent continu aan het filmen. (Ik heb nog een keertje gevraagd of ze zo vriendelijk wilden zijn om video's van mij op te sturen naar hun Nederlandse collega's, zodat mijn politiedossier een beetje up to date blijft, maar volgens hen deelden ze geen data. Yeah sure.)

S&R

Het concept van Support & Recovery wordt op Stop the Arms Fair met open armen ontvangen. Nu de week vordert en actie intensifiëren (en de politie geïrriteerder wordt) komen er hier en daar mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Soms gaat het om mensen die op het politiebureau minder netjes behandeld zijn, soms om mensen die het op een gegeven moment niet meer aankunnen om al dat wapentuig te zien dat hier naar binnen wordt gebracht.

Waarom is het eigenlijk belangrijk, S&R? Als we onze lichamen gebruiken in directe actie, dan stellen we onszelf daar onherroepelijk mee bloot aan stressvolle momenten: politiegeweld, intimidatie, arrestatie of andere vormen van repressie. Dat we vastbesloten zijn om door te gaan met directe actie, betekent niet dat deze momenten geen mentale of emotionele gevolgen kunnen hebben. Soms heeft het dat impact. Het is belangrijk om deze gevolgen serieus te nemen; voor ons eigen welzijn maar ook voor de beweging zelf. Per slot van rekening nemen we juridische gevolgen ook serieus.

Naast #stopdsei op twitter (https://twitter.com/hashtag/stopdsei) en de facebookpagina van Stop the Arms Fair (https://www.facebook.com/stopthearmsfair/?ref=br_rs), is er veel nieuws te zien op de facebookpagina (https://www.facebook.com/stopthearmsfair/?ref=br_rs) en de Youtube account (https://www.youtube.com/user/OccupyNewsNetworkUK/videos) van het Occupy News Network.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech