GEEN CENSUUR OP DE MUUR

Aankondiging, gepost door: Regionaal Archief Tilburg en partners op 19/09/2017 09:01:41

Waar: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, Tilburg, Netherlands
Wanneer: 30/09/2017 - 10:00 t/m 30/09/2017 - 17:00

De jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw waren roerige tijden. Er werden muurkranten geplakt, huizen gekraakt, er werd actie gevoerd en Loesje zag het levenslicht. In Regionaal Archief Tilburg kijken we op zaterdag 30 september terug naar deze tijd. ‘Opruiend leesvoer aan de muur’, het enige, echte, ware verhaal over het ontstaan van Loesje, studentenactivisme in het zuiden, een rustig Brabants dorp dat op zijn grondvesten trilde door de komst van krakers, actievoerders en het Vrouwencafé. Het komt allemaal voorbij!


Regionaal Archief Tilburg heeft vrijwel de volledige collectie Tilburgse muurkranten (1978-1995) in de depots. Het is belangrijk om deze muurkranten en archieven van andere actiegroepen te bewaren om de samenleving te documenteren. Daarom wil het archief ook in contact komen met actiegroepen en betrokkenen van vroeger en van nu, juist om het verhaal compleet te maken. Onlangs is in de studiezaal van het archief een wand van ruim twintig meter ‘aangekleed’ met actiefoto’s uit heel Nederland. Dit heeft al tot nieuwe informatie geleidt, doordat mensen hun herinneringen aan die tijd deelden.

Tijdens de manifestatie GEEN CENSUUR OP DE MUUR! op zaterdag 30 september beschrijft historicus Dennis Bos (Universiteit Leiden) de ontwikkeling van goed georganiseerde muurkrantgroepen. Zij gebruikten straatgevels als uithangbord om hun politieke en sociale ongenoegen te uiten. (Oud-) actievoerder Frans Godfroy vertelt over het studentenactivisme van de jaren zeventig en tachtig. In de muurkrantcultuur uit Arnhem ontstond in de jaren ’80 een luchtiger variant, Loesje. Jan Verschure was hierbij vanaf de start intensief betrokken. Verschure onthult het enige, echte, ware verhaal van het ontstaan van Loesje, dat ondertussen een internationaal fenomeen is geworden. Na deze sessie kunnen bezoekers van de manifestatie zelf aan de slag om een Loesje-poster te schrijven. Meewandelen met Peter Storm, blogger en actievoerder, is ook mogelijk. Storm leidt de wandelaars langs plekken in Tilburg met een rijk actieverleden.

Niet alleen de steden kenden roerige tijden, ook in dorpen werd actie gevoerd. Corina van Steenhoven, voorzitter en medeoprichter van Het Open Huis in Rijen, doet uit de doeken hoe het er in Rijen aan toe ging. De komst van krakers, actievoerders, het vrouwencafé en Het Open Huis zorgde ervoor dat het rustieke Brabantse dorp op de grondvesten trilde. Aandacht voor muziek uit die periode komt van Zjef Naaijkens, (oud) actievoerder en voorman van de anarchistische folkband RK Veulpoepers BV.

De organisatie van GEEN CENSUUR OP DE MUUR! is in handen van Regionaal Archief Tilburg, Tilburgs Anarcho Sociëteit (TAS), Loesje en Stichting Blik en Veger. Dagvoorzitter en leider van de discussies is oud-actievoerder Theo Thomassen (tot mei 2016 als hoogleraar Archiefwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam).

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 27 september per mail aanmelden via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Manifestatie. De kosten zijn € 12,50 inclusief vegetarische lunch (over te maken op NL 04 RABO 0146124081 t.n.v. Stichting Mommerskwartier). De eerste vijftig aanmelders ontvangen een Loesje geschenk.

Kijk op www.regionaalarchieftilburg.nl voor véél meer informatie. Op de website stellen de sprekers van de manifestatie zichzelf voor en wordt aan de hand van foto’s de achtergrond verteld van verschillende actiemomenten en demonstraties, waaronder de tweede blokkade van kerncentrale Dodewaard.

De manifestatie vindt plaats op zaterdag 30 september van 10.00 tot 18.00 uur in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg (inloop vanaf 9.30 uur)



Wie: 
Jojanneke van Zandwijk van Regionaal Archief Tilburg

Tot onze spijt hebben we een paar dagen voor de manifestatie GEEN CENSUUR OP DE MUUR! moeten constateren dat het aantal aanmeldingen achterbleef bij de verwachting en hebben we besloten de dag af te blazen.
Lees meer op de site van het archief: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2017/09/...

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech