Groot alarm voor ZAD bij Nantes (frankrijk)

Nieuws, gepost door: globalinfo op 16/01/2018 01:10:05

Wanneer: 16/01/2018 - 22:19

Het lijkt erop dat er elk moment een beslissing kan vallen over het grote bezette gebied bij Nantes, de ZAD genaamd. Alternatieve boeren en sympathisanten houden daar al jarenlang een groot gebied met natuur en landbouwgrond bezet, om te voorkomen dat het gesloopt wordt voor de aanleg van een vliegveld. Er wonen zo’n 300 mensen op meer dan 1600 ha.Eerder waren er mobilisaties op gang gekomen voor een grote manifestatie op 10 februari (zie daarover dit bericht: https://www.globalinfo.nl/Nieuws/10-februari-grote-manifestatie-zad

Maar het lijkt erop dat de Franse staat daar niet op zal gaan wachten. Er zijn berichten over grote groepen ME en militairen die nu naar het gebied gaan, en naar de twee naburige steden waar de solidariteit met de ZADistes zeer sterk is: Nantes en Rennes.

Het gaat waarschijnlijk om het feit dat Macron woensdag een besluit gaat aankondigen. Of eigenlijk doet de premier dat dan, Édouard Philippe, maar namens de raad van ministers en dat zal allemaal goed voorbesproken zijn. Hij kan in princiepe maar twee kanten op, (wel of niet door laten gaan) maar er wordt gespeculeerd dat er zowiezo ontruimd gaat worden. Ook als het vliegveld niet doorgaat, zal de bezetting verjaagd worden omdat de grond illegaal gebruikt wordt, maar vooral om spierballen te tonen en niet te laten lijken alsof de staat een nederlaag heeft moeten incasseren.

Politie en militairen zullen vooral nodig zijn in het geval er besloten wordt om het vliegveldplan wel door te laten gaan. Dan zullen er onmiddellijk grootschalige woedende reacties in Nantes en Rennes zijn, en ook in veel andere steden is al opgeroepen om in dat geval bijeen te komen.

Misschien dat er dan ook meteen begonnen wordt met ontruimen, om aanstroom van sympathisanten uit andere streken voor te zijn. Maar er is eerder in 2012 een poging gedaan tot ontruiming, die door fel verzet van de activisten afgeslagen werd. Ook nu hebben ze aangekondigd zich te zullen verzetten.
Deze 71-jarige buurtbewoonster zal zich in ieder geval bij het verzet voegen: http://www.huffingtonpost.fr/2018/01/13/notre-dame-des-landes-a-71-ans-g...

Wie op de hoogte wil blijven: https://zad.nadir.org/spip.php?article5025
https://www.acipa-ndl.fr/
https://nantes.indymedia.org/
https://twitter.com/hashtag/NDDL (er wordt getrolld bij het leven)

En wellicht onder dit bericht op indymedia.nlWie: 
nn

Een lijst met verzamelpunten in Frankrijk: https://nantes.indymedia.org/articles/39790Wie: 
nn

Het voornaamste bouwbedrijf dat het vliegveld wil aanleggen is trouwens Vinci, inmiddels het grootste bouwbedrijf ter wereld (wikipedia). Het bedrijf heeft kantoren over de hele wereld en ook in Nederland (85!) vestigingen. (bron: website Vinci, vestigingen in Nederland: https://www.vinci.com/vinci.nsf/en/locations/pages/the_netherlands.htmWie: 
nn

Het vliegveld gaat niet door, is besluit http://www.lemonde.fr/planete/live/2018/01/17/en-direct-suivez-la-decisi...

Ontruiming dreigt nog steeds, maar voorlopig zijn de bijeenkomsten om te feesten

Foto: 


Wie: 
nn

Gezamenlijk communiqué van de anti-vliegveldbeweging naar aanleiding van het regeringsbesluit

woensdag 17 januari 2018

Vandaag om 12.00 uur kondigde de regering eindelijk de stopzetting van het luchthavenproject Notre-Dame-des-Landes aan.

We merken op dat de DUP niet formeel wordt verlengd. Het project zal dus op 8 februari definitief nietig zijn.

Dit is een historische overwinning op een destructief ontwikkelingsproject. Dit werd mogelijk gemaakt door een langdurige, vastberaden en diverse beweging.

Allereerst willen we vandaag onze hartelijke groeten uitspreken aan al degenen die zich de afgelopen 50 jaar hebben gemobiliseerd tegen dit luchthavenproject.

Wat de toekomst van de zad betreft, bevestigt de hele beweging deze boodschap vandaag opnieuw:

- De onteigende boeren en bewoners moeten hun rechten zo snel mogelijk volledig kunnen innen.

- Weigering van elke uitzetting van degenen die de afgelopen jaren naar het bos zijn gekomen om het te verdedigen en die daar willen blijven wonen en voor het leven willen zorgen.

- Bereidheid om op lange termijn de controle over de ZAD-gebieden over te nemen door de beweging in al haar diversiteit - boeren, natuurliefhebbers, bewoners, verenigingen, oude en nieuwe bewoners.

Om dit ten uitvoer te leggen hebben we een braakleggingsperiode nodig voor de institutionele herverdeling van grond. In de toekomst moet om dit gebied ruimte blijven voor experimenten op sociaal, milieu- en landbouwgebied.

Wat betreft de heropening van de weg D281, die in 2013 door de overheid werd gesloten, wil de beweging deze kwestie zelf aanpakken. De aanwezigheid of interventie van de politie zou de situatie alleen maar verergeren.

Op deze gedenkwaardige dag willen we ook een krachtig signaal van solidariteit afgeven aan andere strijdtonelen tegen grote destructieve projecten en voor de verdediging van bedreigde gebieden.

Op 10 februari roepen wij op tot een brede convergentie in het gebergte om het verlaten van de luchthaven te vieren en de toekomst van de zad verder uit te bouwen.

Acipa, Coördinatie van de tegenstanders, COPAIn 44, Naturalisten in strijd, de bewoners van de zad.

Perscontacten: ACIPA - Dominique Fresneau: 06 71 00 73 73 69 COPAIN 44 - Cyril Bouligand: 06 21 04 76 84 Coördinatie - Geneviève Coiffard: 06 80 84 19 89 Naturalites en lutte - Jean-Marie Dréan: 07 69 40 45 75 Zad-presse: 06 95 06 06 81 81 49

Gezamenlijke persconferentie: woensdag 17 januari om 15.30 uur in de Vache-Rit (Les Domaines, 44130 Notre-Dame-des-Landes)

Bron: https://zad.nadir.org/spip.php?article5034
Vertaling m.b.v. DeepL translatorWie: 
nn

Mensen die het gebied bezet houden (of in gebruik hebben genomen) krijgen tot 30 maart de tijd om vrijwillig weg te gaan, volgens premier op zender TF1, daarna volgt ontruiming (van de live-feed van Le Monde) (Si le 30 mars les personnes qui occupent illégalement la ZAD ne sont pas parties d'elles-mêmes, elles seront évacuées, a prévenu Edouard Philippe sur TF1. )


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech