Geslaagde betoging tegen kraakverbod in Gent

Nieuws, gepost door: nn op 23/02/2018 02:10:18

Wanneer: 23/02/2018 - 22:27

Op donderdag 15 februari trokken een 150-tal krakers, anarchisten en solidairen door de Gentse binnenstad. De niet-aangevraagde betoging kwam er als reactie op een racistische aanval op een kraakpand, de daaropvolgende anti-Roma en anti-krakersbetoging en het kraakverbod dat sinds kort in België van kracht is. De betoging verliep rumoerig en aan het einde werd een groot leegstaand winkelcentrum gekraakt.

Lees de oproeptekst van de betoging hier: https://demo15feb.noblogs.org/post/2018/01/22/betoging-voor-solidariteit...

Ondanks de intimiderende en massale aanwezigheid van de politie (overvalwagens, bussen, meerdere waterkanonnen en groepjes stillen) slaagden de betogers er in om te verzamelen aan de trappen van de Blandijn. Na een korte toespraak (zie hieronder) over solidariteit en strijd, trokken de betogers richting stadscentrum. Onderweg groeide de groep nog verder aan. Op spandoeken stonden boodschappen als: “Schop naar boven. Niet naar beneden”, “Directe Actie tegen Staat en Kapitaal”, “Kraken gaat door” en “No war but class war”. Onophoudelijk werden slogans geroepen: “Idealen ontruim je niet, kraken gaat door”, “Achter het racisme staat het kapitaal, de strijd voor de vrijheid is internationaal”, “Termont, Versnick: corrupt NV, Betonpoepers: weg ermee”, enz. Er was vuurwerk en de sfeer was strijdbaar en goed. Voor het eerst in jaren slaagden we erin om opnieuw met een grote groep op straat te komen, zonder hiervoor toestemming te hebben gevraagd aan de politiek.
Toen de betoging langs de Brabantdam liep, was er plots opschudding. Tot de verbazing van velen – niet in het minst die van de flikken – werden de ramen van de Braempoort (een gigantisch winkelcentrum dat al meer dan tien jaar leeg stond) geopend door schimmen die in het pand rondliepen, spandoeken buiten gehangen, terwijl bengaals vuurwerk werd aangestoken en flyers naar beneden dwarrelden. De daad werd bij het woord gevoegd: kraken gaat door, want wat niet meer mag, kan nog steeds. Na een vuurshow werd de betoging ontbonden.
Nog dezelfde avond werden drie krakers door de politie geïdentificeerd en verzocht later een verklaring af te leggen. Inmiddels is er ook een bevel om het pand te verlaten aangeplakt. Meer nieuws hierover volgt!
Ondertussen werd de Braempoort door de krakers herdoopt tot ‘Sociaal Centrum het Kraaiennest (https://kraaiennest.noblogs.org/)’. Er werd overigens opgeroepen om dit weekend in België en daarbuiten actie te voeren tegen het kraakverbod. Zie hier: https://www.indymedia.nl/node/42722

De toespraak aan het begin van de betoging:

Op drie november was er een aanval op een kraakpand aan het Stapelplein. In het huis verbleef een familie met jonge kinderen. Voor ze de woning kraakten sliepen ze in een park. De eigenaar van het pand beweerde dat het pand was bewoond en dat het werd gekraakt toen hij een weekend aan zee was. Een leugen. Het pand stond al jaren leeg. De media namen deze leugen gretig over, dagen lang werd een lastercampagne gevoerd tegen de krakers. Zo werd de haat tegen Roma, die altijd sluimerend aanwezig is, opgepookt. Resultaat: Een knokploeg viel het pand aan met knuppels en vuurwerk. Ondertussen staat het opnieuw leeg.
Maar daar bleef het niet bij. Op 26 november trok een racistische betoging urenlang door de straten van Gent. 250 idioten brulden anti-Roma slogans, in de prostitutiebuurt werden sekswerkers beledigd en ze vonden het ook nodig om de daklozen aan de nachtopvang van het Baudelopark te gaan intimideren. Spijtig genoeg kwam deze walgelijke orgie van racisme, vrouwenhaat en haat tegen armen onderweg geen verzet tegen. Voor ons is het duidelijk. Dit was er ongelooflijk ver over. Hier niet op reageren is onmogelijk!
Natuurlijk zijn deze racistenbetoging en aanval op de familie in het kraakpand niet zomaar uit de lucht komen vallen. Al jaren lang is er een verharding aan de gang. Politici schuiven de schuld in de schoenen van wie al het meeste in de miserie zit: leefloners en doppers zouden de schuld zijn van de crisis, migranten zouden de sociale zekerheid onbetaalbaar maken, Roma die bouwvallige panden kraken uit pure ellende worden dan ineens profiteurs en een zogenaamde ‘kraakindustrie’. Wie arm is, heeft er met andere woorden zelf de schuld van. Dit is natuurlijk puur bedrog en een oude truc van de macht: verdeel en heers. Zet mensen tegen elkaar op. Maak bevolkingsgroepen verdacht. Zorg ervoor dat mensen op elkaar en naar beneden trappen i.p.v. naar boven.
De pers doet hier trouwens volle bak aan mee. Dat kan iedereen elke dag in de kranten lezen. Het Laatste Nieuws plaatste een oproep voor de racistische betoging trouwens, onder de naam ‘manifestatie tegen onrecht’, gewoon op haar website.
Wij zijn het beu. Wij willen niet meegaan in deze perverse logica van iedereen tegen iedereen. Tegenover deze verrotting stellen wij de solidariteit voor, de wederzijdse hulp, de strijd tegen onderdrukking en uitbuiting.
Maar laten we wat dat betreft ook niet enkel naar Rechts kijken. Jaren geleden deed socialistisch burgemeester Termont een kille oproep om vooral NIET solidair te zijn met Roma in de stad. Hij verklaarde toen dat “deze mensen de normen en waarden van Gent niet kennen. Ze doen hun behoefte op straat, ze stelen, ze prostitueren zich en ze maken nachtlawaai”. In maart, toen een pand was gekraakt in de Holstraat, was Termont er ook snel bij om het incident mee op te blazen. En onrechtstreeks een nationaal kraakverbod te forceren. Dit kraakverbod is er nu, maar Termont vindt de wet nog altijd niet streng genoeg!
Maar moet dat ons eigenlijk wel verbazen? Al jaren wordt hier een beleid gevoerd dat erop is gericht om arme mensen uit bepaalde delen van de stad te weren. Ze willen blanke middenklasse en tweeverdieners aantrekken. Bijna heel het noorden van Gent is een grote bouwwerf. Er worden woningen bijgebouwd, maar dan wel voor een bepaald soort mensen. Mensen met geld, mensen die consumeren. De mensen aan de onderkant worden subtiel weggepest of kunnen de stijgende huur niet meer betalen. Op dat vlak vinden links en rechts elkaar perfect in deze stad!
We komen dus niet enkel op straat tegen de stoute racisten die hebben betoogd, maar ook tegen de politiek. Er zijn duidelijk tegengestelde belangen. Laat ons die blootleggen! Wie bewust panden laat leegstaan om te speculeren, wie bouwprojecten van vele miljoenen euro’s wil aantrekken, die heeft inderdaad een probleem met Krakers. Wie brave middenklasse burgers wil aantrekken en straks ook stemmen van rechtse kiezers wil, heeft inderdaad een probleem met Roma. Wie al jarenlang wacht op een mogelijkheid om kraken te verbieden heeft er inderdaad belang bij om de Romahaat te mobiliseren.
We stellen dus niet enkel SOLIDARITEIT voor. Maar ook CONFLICT! Laat de mensen van onderuit opkomen voor hun eigen belangen. Laat ons terug op straat komen in plaats van onze frustratie en woede op facebook te uiten. We moeten onze ideeën niet op digitale walls plaatsen, maar terug op de echte muren van deze stad plakken en verven. We kunnen dat. We moeten gewoon vertrouwen op onze eigen capaciteiten. Op onze mogelijkheid om onszelf te organiseren en actie te ondernemen. Directe actie. Zonder bemoeienis van politiekers of tussenpersonen. Ons leven en onze strijd in eigen handen nemen.
Kraken is hiervan een voorbeeld. Los van de wet, die eigendom altijd boven wonen plaatst, los van politiek, los van door de staat georganiseerde daklozenopvang, maar zelf, autonoom. Niet wachten, maar de leegstand openbreken. In een wachtlijst kan je niet wonen. Nu hebben ze kraken verboden, om hun immobiliënplannen vrij baan te geven. Maar laat ons niet vergeten: Wat niet meer mag, kan nog altijd!
Jaren geleden, toen tientallen gezinnen in de winter op straat kwamen te staan, werden er maanden aan een stuk grote panden van de overheid gekraakt en betogingen georganiseerd. Als een pand werd ontruimd werd er gewoon opnieuw een gekraakt. Roma of niet, allemaal solidair. In 2010 werd er aan dampoort door de groep ‘solidariteit van onderop’ een heel beluik gekraakt en opengesteld voor daklozen. En als we verder in de tijd teruggaan zijn er nog de Sikkel- en Brunelstraat in de Brugse Poort. Toen ze de kraakpanden daar wilden ontruimen waren er brandende barricades op straat. Het stadsontwikkelingsbedrijf werd toen ook bezet.
Er zijn voorbeelden genoeg. Laten we niet langer afwachten: tijd om naar boven te schoppen in plaats van naar beneden!Wie: 
nn

150 krakers en anarchisten trekken door Gentse binnenstad en bezetten leegstaand gebouw
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180215_03359554

Leegstaande winkelgalerij gekraakt in Gent: eigenaar dient meteen klacht in, drie krakers geïdentificeerd
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180216_03360450Wie: 
nn

Zie ook Tresspass Journal Issue 2, 2018
https://freedomnews.org.uk/tresspass-journal-issue-2/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech