Demonstreer voor Afrin!

Opinie, gepost door: nn op 22/03/2018 03:04:55

Komende zaterdag (24-3) zal er om 14.00u bij de Stopera (Amstel 1, Amsterdam) worden verzameld voor een demonstratie voor Afrin. Dit is onderdeel van een wereldwijde actiedag voor Afrin ( zie ook https://www.indymedia.nl/node/43055 en de aanvulling daaronder ).

Afrin is een gebied (met als hoofdstad Afrin) in Noord-west Syrië dat al sinds het begin van de Syrische revolutie/burgeroorlog onderdeel uitmaakt van de (voornamelijk koerdische) beweging voor democratisch confederalisme. Democratisch confederalisme is (kort samengevat) een systeem dat directe democratie van onderaf combineert met een vorm van parlementaire democratie. Er is (in wisselende mate) sprake van verregaand zelfbestuur van wijken, dorpen en werkplekken. Ook is er een grote nadruk op het verbeteren van de positie van vrouwen. Het is belangrijk dat we de positieve aspecten van deze beweging ondersteunen. Ook zijn we alleen dan in een goede positie om kritiek te leveren op de negatieve aspecten (bijvoorbeeld de persoonsverheerlijking van Abdullah Ocalan).

Turkije is twee maanden geleden het gebied binnen gevallen. Zij worden daarbij gesteund door vaak islamistische en soms ronduit jihadistische milities. Zoals altijd is het moeilijk om via de media precies te weten wat er gebeurt. Nu is dat nog meer dan normaal. Zo is Turkse media volstrekt onbetrouwbaar, omdat een kritische noot al snel leidt tot een aanklacht van "propaganda voor het terrorisme." Honderden mensen zijn daar sinds het begin van de inval ook voor opgesloten. Internationale media zijn ook niet te vertrouwen, want elke grootmacht heeft een belang in Syrië. En om zomaar als zoete koek de communiqués van de YPG te slikken? Dan neemt je begrijpelijke sympathie de overhand op een onafhankelijke geest.

Wel duidelijk is dat de Turkse inval met flink wat burgerdoden gepaard gaat. En dat het democratische project met anarchistische trekken in Afrin in bloed wordt gesmoord. De poging van een multi-etnische groepering om een beter Syrië (en uiteindelijk een betere wereld) op te bouwen, wordt nu aangevallen door sektarische milities. De inname van Afrin liet dat duidelijk zien: de pro-turkse milities sloegen aan het plunderen, staken winkels die alcohol verkopen in de fik en trokken een standbeeld van een held uit een Koerdische mythe omver. Ondertussen heeft Erdogan gedreigd om de rest van Syrisch Koerdistan (Rojava) aan te vallen. Hij dreigt zelfs de Jazidi's in Sinjar (Irak) aan te vallen, die eerder zijn gered door met name de PKK en de YPG.

Kortom: terwijl zowel internationale als lokale strijders hun leven geven voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en solidariteit - draag je steentje bij, demonstreer mee!

Tags: Afrin demonstratie Solidariteit

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech