Ontsnap aan je vakantie

Nieuws, gepost door: nn op 18/08/2018 08:06:59

Wanneer: 18/08/2018 - 17:50

Den Haag, 17 augustus 2018. Femmes for Freedom (FFF) lanceert onder de naam ‘Ontsnap aan je vakantie’ een social media campagne om opnieuw de aandacht te vestigen op gedwongen achterlating, huwelijksdwang en vrouwelijke genitale verminking. Iedere zomer opnieuw worden ook Nederlandse meisjes slachtoffer van deze praktijken. Waar eerdere campagnes van anderen zich alleen richten tot hulpverleners of professionals, richt FFF zich op de meisjes zelf.

Huwelijksdwang en achterlating

Femmes for Freedom wil met deze campagne (mogelijke) slachtoffers van bovenstaande misdrijven handelingsperspectieven geven. Dat is uniek in Nederland; eerdere campagnes van belangenorganisaties, onderzoeksinstituten en de overheid richtten zich alleen op professionals. Daarmee wordt de groep waarom het gaat door deze instituten en de overheid, vergeten. Deze groep kan nu op de website van Femmes for Freedom duidelijke tips en acties terugvinden, evenals de contactinformatie van hulpinstanties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Achterlating komt in het hele jaar voor, maar in de zomervakantie is altijd een piek. Nu de zomervakantie bijna afgelopen is en scholen weer gaan beginnen zullen lege plekken erg opvallen.

Naast dat de doelgroep direct wordt aangesproken, heeft Femmes for Freedom ook een boodschap voor de overheid, beleidsmakers en onderzoeksinstellingen in Nederland. Het beleid van de overheid heeft zich de afgelopen jaren gericht op preventie en voorlichting. Via het ministerie van Buitenlandse Zaken worden meerdere internationale ontwikkelingsorganisaties met honderden miljoenen gesteund. Deze organisaties richten zich enkel op hulp aan lokale bevolkingen. Het werk dat zij doen is zeer belangrijk maar helpt de Nederlandse slachtoffers niet.

Het Kamerlid Han ten Broeke (VVD) heeft zich afgelopen jaren ingezet voor Nederlandse meisjes en vrouwen die te maken krijgen met huwelijksdwang en achterlating. Met amendementen enmoties heeft hij gepleit voor een integrale aanpak en samenwerking met NGO’s zoals dat in Noorwegen en Engeland gebeurt. De uitwerking heeft ook tot een ticketfonds geleid om slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating te helpen met de kosten van een vliegticket naar huis. Maar de overheid houdt dit angstvallig geheim uit vrees voor misbruik. Slachtoffers die zich melden bij het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating moeten zelfs verklaren dat ze zich ervan bewust zijn dat zij als minderjarige of als houder van een dubbele nationaliteit, niet geholpen kunnen worden. In 2017 is het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating slechts in vier gevallen geslaagd slachtoffers terug te brengen, terwijl er 38 meldingen (alleen al bij het LKHA! Getallen van andere instanties en overheden zijn niet bekend) waren en het LKHA bovendien over voldoende geld en personeel beschikt. Femmes for Freedom wil dat er in nauwe samenwerking met de doelgroep een actieplan komt naar het voorbeeld van Noorwegen voor effectieve hulpverlening in binnen-en buitenland. De Noorse (en Britse) slachtoffers worden zelfs in het buitenland veilig opgevangen. Nederlandse slachtoffers daarentegen worden met regelmaat weggestuurd bij de ambassade en worden zo gedwongen op straat te leven, met alle risico’s van dien. Ook vrouwen die Nederlands staatsburger zijn en op eigen krachten weten terug te komen, worden bij terugkomst gewantrouwd door de overheid en krijgen geen hulp of opvang.

Vrouwelijke genitale verminking (VGV)

Ook VGV vindt in de zomervakantie plaats. In Nederland is iedere vorm van VGV strafbaar. Ook wanneer deze verminking in het buitenland heeft plaatsgevonden, kunnen ouders bij terugkomst in Nederland vervolgd worden. Maar er is nog nooit iemand veroordeeld. Hersteloperaties na deze barbaarse praktijken zijn mogelijk, maar worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit, terwijl we wel de behandeling van de gevolgen van besnijdenis zoals urinebuisinfecties, incontinentie en verminderde vruchtbaarheid, vergoeden. In 2014 zijn er vragen gesteld over het vergoeden van hersteloperaties aan toenmalig Minister Schippers (VWS). Een werkgroep zou zich over de mogelijkheden hiervoor buigen. Maar hier is nooit meer over gerapporteerd. Uit het handelen en de communicatie van de overheid spreekt een sterke mate van wantrouwen richting de doelgroep. De overheid houdt momenteel liever de hand op de knip dan te helpen, en communiceert alleen over de hoofden van de doelgroep. Femmes for Freedom wil dat deze misstanden hersteld worden door de politiek en heeft er alle vertrouwen in dat er spoedig middelen worden vrijgemaakt en beleid wordt ontwikkeld waarmee leed voorkomen en hersteld kan worden.

https://www.femmesforfreedom.com


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech