Koerdische uitgeverij ‘Mesopotamien Verlag’ in Duitsland verboden

Nieuws, gepost door: nn op 08/03/2019 03:04:56

Wanneer: 08/03/2019 - 15:58

De uitgeverij Mesopotamien Verlag is door de Duitse minister voor binnenlandse zaken, Horst Seehofer, verboden. De uitgeverij gaf o.a. werken uit over de Koerdische bevrijdingsbeweging en de Koerdische taal en cultuur. Recentelijk werkte de uitgeverij ook mee aan de distributie van de Duitstalige uitgave van “Make Rojava Green Again”, welke bij het verbod eveneens in beslag werd genomen. Naast Mesopotamien Verlag is ook MIR Multimedia GmbH in het verbod opgenomen.


De uitgeverij wordt ervan beschuldigd een verlengstuk te zijn van de Koerische Arbeiderspartij (PKK), die in 1993 in Duitsland werd verboden. Horst Seehofer stelde „Juist omdat de PKK, ondanks het verbod in Duitsland, verder actief blijft, is het noodzakelijk en dringend, dat we de PKK hun plek wijzen, inperken en de rechtsorde overeind houden en veilig stellen.”

In maart 2018 was er ook al een inval van de politie bij Mesopotamien Verlag. Toen werden 3 vrachtwagens vol met boeken over de Koerdische bevrijdingsbeweging, de politieke situatie in Turkije, Koerdische taal en cultuur en eveneens muziek in beslag genomen. De inval bij de uitgeverij volgt daags na een bezoek van de Turkse minister van buitenlandse zakan Mevlüt Çavuşoğlu. De uitgeverij kon na de inval internationaal op veel steun rekenen. Zo werden als reactie op de inbeslagnames in maart 2018 door Pluto Press de biografie van Sakine Cansiz voor het eerst in het Engels uitgegeven, zij was een vrouwelijke medeoprichter van de PKK.

De Koerdische koepelorganisatie NAV-DEM heeft het huidige verbod op Mesopotamien Verlag en MIR Multimedia scherp veroordeeld. Co-voorzitter Tahir Köcer stelt dat “de Turkse staat probeert al tientallen jaren de Koerdische identiteit en de Koerdische cultuur te vernietigen. De Koerdische taal en muziek werden verboden en vervolgt. Nu heeft de Duitse regering zich met dit verbod op Duitse bodem tot een verlangstuk van deze mens-verachtende politiek.”

Ook de kameraden van Internationalist Commune of Rojava, die hebben meegewerkt aan het boek Make Rojava Green Again, veroordelen de inbeslagname van de boeken en eisen de opheffing van het verbod op Mesopotamien Verlag. “Het sluiten van Mesopotamia Verlag is een aanval op het vrije denken en de vrijheid van meningsuiting. Het verbod is een poging om het concept van zelfbestuur in het Noorden en oosten van Syrië te onderdrukken en ondermijnt de weg naar mogelijke oplossingen voor de crisis in het Midden-Oosten”

Het verbod komt met een verdere inperking van de bewegingsruimte voor de Koerdische bevrijdingsbeweging in Duitsland op verzoek van de Turkse staat. Daarbij is het ook belangrijk in acht te nemen dat Seehofer al een aantal jaren een sterke reactionaire campagne voert tegen linkse- en linksradicale structuren. Zo was hij tevens betrokken bij het verbod op het Duitse Indymedia-kanaal Linksunten en heeft hij aangeven stappen te willen ondernemen voor een verbod van het gevangenenondersteuningsnetwerk Rote Hilfe.

Bronnen
https://anfenglishmobile.com/women/german-state-confiscates-make-rojava-...
https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2019/02/verbot-...
https://antifa-nordost.org/8336/kurdischer-verlag-und-musikvertrieb-in-d...

Tags: Duitsland Koerdistan repressie


Wie: 
nn

Brussels Hof van Beroep: 'PKK is geen terreurgroep'
Vrijdag zijn alle verdachten in het dossier rond de Koerdische Arbeiderspartij PKK buiten vervolging gesteld.
https://m.knack.be/nieuws/belgie/brussels-hof-van-beroep-pkk-is-geen-ter...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech