Leer meer over de Lutkemeer

Aankondiging, gepost door: nn op 20/04/2019 04:07:42

Waar: Tuinen van Lutkemeer, Etnastraat, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 21/04/2019 - 11:00

‘Bezaaiers’ Lutkemeerpolder weigeren te vertrekken . Eerste Paasdag: brunch en info op de Tuinen van Lutkemeer!


Dit voorjaar is er een nieuwe fase ingegaan in de strijd om behoud van de oude Lutkemeerpolder. Een deel van de polder is bezet en er is er een feestelijk begin gemaakt met ‘volkstuinen voor iedereen’.
Eigenaar GEM (een BV van o.a. Gemeente Amsterdam) heeft de tuinders laten weten dat zij niet kunnen blijven omdat er werkzaamheden zouden moeten starten. Behoud Lutkemeer is echter niet van plan te vertrekken. Het doel is om de polder te behouden voor natuur, klimaat, hazen, boomvalken en (biologische) aardappelen. En te protesteren tegen het besluit van het Amsterdamse stadsbestuur onder leiding van GroenLinks wethouder Marieke van Doornik om door te gaan met de onbegrijpelijke plannen deze polder vol te bouwen met een bedrijventerrein voor Schiphol.
De polder van 45 ha. ligt aan de rand van Amsterdam en omvat onder meer het biologische akkerbouwbedrijf De Boterbloem. Solidaire keuterboeren (m/v), volkstuiniers, liefhebbers van vogels, rust, sloten vol kikkerdril en ander natuur hebben op 30 maart een deel van de polder ingenomen om die te beplanten en er volkstuintjes aan te leggen.

De aanzegging tot vertrekken is zeer voorbarig. Allereerst zijn er nog geen vergunningen afgegeven, zijn er geen kopers voor de percelen en moet het bestemmingsplan nog aangepast worden. Maar bovenal is inmiddels duidelijk dat er distributiecentra in de polder te gevestigd moeten worden. Een logistiek compleet onverantwoorde onderneming, aangezien de infrastructuur daar volstrekt onvoldoende is. De projectontwikkelaar erkent dit ook en heeft 'het in onderzoek'.

De bedoeling van de ‘bezaaiers’ is om door te gaan met behouden van de polder tot de plannen voor het bedrijventerrein ingetrokken worden. Ze zien het als een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid ten dienste van de gemeenschap en hun nazaten die ze verplicht zijn om uit te voeren, om een klimaatmisdaad te voorkomen.

Daar komt bij dat het project gebaseerd is op corrupte transacties met grond waarvoor eerder een gedeputeerde van provincie NH (Ton Hooijmaijers) de gevangenis is ingedraaid. Rond 16 april komt eindelijk de projectontwikkelaar die betrokken was bij het geven van steekpenningen voor uitverkoop van de Lutkemeer in Haarlem voor de rechter.
Het hele Lutkemeerproject is achterhaald en zou herroepen moeten worden. Het is gestoeld op corruptie, verkooppraatjes en een droombeeld van vastgoedinvesteerders. Inmiddels is de klimaatcrisis in volle hevigheid losgebarsten en weten we dat we kostbare landbouwgrond dicht bij de stad moeten koesteren, niet volbouwen met grijze bedrijfshallen.
Behoud Lutkemeer heeft ook een prachtig alternatief ontwikkeld, Plan Biopolder. De gemeenteraad is uitgenodigd daar over in gesprek te gaan. Het liefst ter plekke zodat iedereen ziet wat voor prachtige omgeving de Lutkemeer biedt. Op de inmiddels met noeste handarbeid opgebouwde ‘ Tuinen van Lutkemeer’ staat ook een gemeenschapstent en elk weekend is daar een programma. Op 1e paasdag is er een uitgebreide paasbrunch met programma waarvoor iedereen welkom is die de polder goed gezind is en mee wil helpen met tuinieren of nieuwsgierig is naar de acties.
De actievoerders op laarzen en klompen zijn vastbesloten het gebied te behouden, omwille van een goed klimaat, gezonde voeding en een groene omgeving. De polderbezaaiers zullen niet wijken, maar wieden!Wie: 
nn

.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech