Free the Soil verslag #2 Het Globale Zuiden en Noorden verbonden

Nieuws, gepost door: Fossil Free Agriculture / Free the Soil op 22/09/2019 09:11:13

Wanneer: 22/09/2019 - 10:32

Onze eerste hele dag in het kamp vandaag was tevens de eerste dag van Internationale Klimaatstaking. Wereldwijd eisten demonstraties en andersoortige acties klimaatrechtvaardigheid voor iedereen. In Hamburg waren 100.000 mensen op straat, in Berlijn 270.000 en in München 30.000. Daarnaast hadden vele steden en zelfs dorpen hun eigen demo. Een groep heeft de actie in het nabijgelegen Itzehoe versterkt. In het kamp was een kleine spandoekactie georganiseerd om solidariteit te tonen met de andere miljoenen activisten voor klimaatrechtvaardigheid.


De dag begon met het stillen van onze rammelende ochtendhonger. Er was vers gebakken brood diverse zelfgemaakte spreads. Vervolgens was er een de mogelijk om alles wat te laten bezinken tijden de algemene ochtendvergadering. Aan het begin was uitleg over het vertaalcollectief Bla. Ze gaven uitleg over hun motivatie zich met ‘taal-activisme’ bezig te houden. Door in Duitsland met mensen vanuit vele landen Engels als voornaamste taal te gebruiken creëer je ongelijkheid. Mensen met minder talent voor talen of minder scholing en ervaring met vreemde talen hebben het lastiger tijdens vergaderingen en discussies. En zo’n achterstand kan vaak het gevolg zijn van het opleidingsniveau of sociale positie van de ouders. Dit resulteert in het buitensluiten van een deel van de deelnemers, of potentiële deelnemers. Het zorgt er voor dat de mening van mensen die goed Engels spreken beter wordt gehoord. Dit is niet enkel een probleem bij een kamp in Duitsland maar overal waar er één dominante taal wordt gebruikt..
Bla probeert iets aan dit probleem te doen bij actiekampen en andere politieke activiteiten een goed georganiseerde simultaanvertaling aan te bieden. Werken enkel met donaties en kunnen daarom ook tijdens dit kamp nog wel wat bijdragen gebruiken om hun apparatuur (microfoons, radiozenders, kleine radio’s, oordopjes, etc.) te bekostigen. Velen van onze affiniteitsgroep spreken niet zowel Duits als Engels en zijn daarom erg blij met de geboden service.

Er waren gedurende dag vele interessante workshops waaronder dierproductie & klimaatverandering; Het verzet van kleine boeren tegen Yara in in Sub-Sahara Afrika; Sociale ecologie in Rojava, Noord-Syrië; een ‘indigenous’ perspectief op de klimaatcrisis. Het was daarom lastig om te kiezen.

Er was echter een rode draad in het dagprogramma te vinden; de strijd tegen klimaatverandering en voor een duurzame, sociale landbouw in het ‘Globale’ Zuiden. Van het bediscussiëren van gegevens over de impact van kunstmest, via het agressieve lobbyen door grote bedrijven voor de zogenaamde 'climate smart agriculture' en de sociale en ecologische effecten van de zogenaamde 'growth corridors' op Mozambique en andere Afrikaanse landen, naar campagnes tegen het delven fosfor voor kunstmest. van mijnen van. De presentatie over Rojeva liet zien hoe, als een antwoord, lokale gemeenschappen proberen onafhankelijk te worden van grote internationaal opererende bedrijven.

Na deze ochtendsessies zaten we met een vol hoofd te genieten van de lunch. Er volgden werkgroep-meeting en klussen in het kamp zoals het schoonmaken van de toiletten, afwassen, groentesnijden in de keuken. Iedereen in het kamp kan betrokken zijn bij de organisatie en met zijn allen moeten we er voor zorgen dat alles blijft functioneren, en dat voor een steeds groter groeide groep.

Tijdens een discussie in de middag over het verbinden van de strijd in het noorden en het zuiden kwam een interessant punt boven. De campagnes tegen het delven van steen- en bruinkool in Europa kan er toe leiden dat in andere delen van de wereld de mijnbouw wordt uitgebreid. In Colombia worden regelmatig lokale bewoners die zich tegen de mijnbouw verzetten vermoord. De personen uit Guatemala en Colombia die de discussie faciliteerden vertelden dat in situatie het organiseren van een klimaatkamp of een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie niet mogelijk is zonder je leven op het spel te zetten.

Om uitwisseling en samenwerking te bevorderen en om de aandacht te krijgen voor consequenties die campagnes in Europa kunnen hebben op gemeenschappen in ‘het Zuiden’ is besloten het RICO op te richten. Dit staat voor Red de Initiativas comunitarias oftewel Netwerk van Initiatieven van lokale gemeenschappen). De aanwezige vertegenwoordigers uit ‘het Zuiden’ vroegen ons om onze privilege te gebruiken om aandacht te vragen voor de werkelijke betekenis van klimaatrechtvaardigheid (climate justice). De discussie verduidelijkte de complexiteit van klimaatactivisme en zorgde voor zinvolle contacten voor de toekomst.

De dag werd afgesloten in de warme bartent. Met een biertje en een crêpe werden wilde plannen gesmeed voor de komende dagen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech