Verloederende panden in Utrecht gekraakt uit woningnood en protest tegen leegstand - politie probeert te ontruimen

Nieuws, gepost door: nn op 01/10/2019 10:09:34

Wanneer: 01/10/2019 - 20:03

dinsdag 1 oktober 2019 BURGEMEESTER REIGERSTRAAT

Sinds afgelopen weekend bewoont een groep jonge mensen de al lange tijd leegstaande panden aan de Burgemeester Reigerstraat 48-53 in Utrecht.


De bewoning is zowel een directe aanpak van een levensbehoefte – de jongeren zijn op zoek naar woonruimte – als een protest tegen het huidige woonbeleid. De actie, onderdeel van een landelijke golf, bekritiseertde Wet Kraken en Leegstand uit 2010 en het voornemen kraken nog harder aan te pakken. “De bewoners zijn van mening dat nietkraken, maar leegstand en woningnood moet worden aangepakt”, aldus een woordvoerder.De panden aan de Burgemeester Reigerstraat staan al ruim vijf jaar leeg. Eigenaar Marcel Paping is van plan de vier panden af te breken, er vier nieuwe panden en winkelruimte voor in de plaats te bouwen. Onder de panden moet een parkeerkelder komen. Hij heeft de vergunningen voor zijn plan,behalve voor de inrit van de parkeerkelder. Veel buren zijn van mening dat een grote parkeerkelder de rust in de straat ernstig zal verstoren.Paping is van plan de lege panden dicht te spijkeren als de Gemeente hem niet alle vergunningen verleend. Een half jaar geleden zijn de panden ook al gekraakt. Toen is de politie op een onrechtmatige ontruiming over gegaan. “Hopelijk is de politie ditkeer zo verstandig om zich niet voor het karretje van de eigenaar te spannen en de rechtmatige weg te bewandelen”, aldus één van de krakers.
(1)De Wet Kraken en Leegstand is, vandaag precies 9 jaar geleden, ingevoerd om zowel kraken aan te pakken en leegstand tegen te gaan. In de afgelopen jaren is slechts in een aantal Gemeenten een leegstandsverordening ingevoerd. Het zijn voornamelijk krakers die worden vervolgd.Onderzoek inopdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Veiligheid en Justitie toont aan dat de leegstand van kantoor- en winkelruimte de afgelopen jaren is toegenomen.
(2) In Oudenrijn staat 16% van de kantoorpanden leeg, en in Lage Weide zelfs 20%.
(3) Uit onderzoek van Nibud blijkt dat een kwart van de huurders financiëel klem zit.
(4) In de stad Utrecht is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning de afgelopen vijf jaar opgelopen van 7,7 naar 9,7 jaar.
(5) Hoewel het aantal verhuringen iets oploopt, neemt de slaagkans van woningzoekenden af. Dit komt omdat de vraag naar sociale huurwoningen in Utrecht sneller stijgt dan het aanbod.
(6) "De kans dat je met succes wat kraakt is hoger dan die 3.2% slaagkans bij een sociale huurwoning. Waar wacht je nog op!"

Twitter: https://twitter.com/Wstrijd/
Nummer perswoordvoerder: Alle perswoordvoerders zijn gearresteerd, bel 0900-8844 voor meer info ;)

1 AD. 2019. Eigenaar lege panden Reigerstraat dreigt met dichtspijkeren ‘als gemeente dwars blijft liggen’. https://www.ad.nl/utrecht/eigenaar-lege-panden-reigerstraat-dreigt-met-d...
2 RIGO Research en Advies. 2015. Van ontruimen naar inruimen. Evaluatie van de Wet Kraken en Leegstand. Via https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=029049a3-595d-4412-b33c...
3 Utrecht Monitor. 2018. Kantorenmarkt. https://www.utrecht-monitor.nl/economie-inkomen/vastgoed/kantorenmarkt
4 Nibud. https://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-luidt-noodklok-kwart-van-de-huur...
5 AD. 2018. Wachttijd sociale huurwoning regio Utrecht stijgt explosief: gemiddelde duur 10 jaar. https://www.ad.nl/utrecht/wachttijd-sociale-huurwoning-regio-utrecht-sti...
6 Utrecht Monitor. 2018. Sociale huur. https://www.utrecht-monitor.nl/fysieke-leefomgeving/wonen/sWie: 
nn

Pand op de Utrechtse Burgemeester Reigerstraat weer gekraakt
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1969245/Wie: 
nn

Update 18:42:

De politie lijkt voorbereidingen te treffen om aan de achterkant, uit het zich van omstanders en media, te gaan ontruimen.
Er worden waterbommen gegooid vanuit het pand.Wie: 
Toevallige passant

Update 18:50: Meerdere mensen op het dak in lock-ons en meerdere mensen in het pand in lock-ons.Wie: 
Toevallige passant

Update 19:56:

De BraTra en de brandweer bereiden zich ergens op voor en binnen heeft men er zin in!Wie: 
nn

Pand Utrechtse Burgemeester Reigerstraat opnieuw gekraakt, straat afgesloten

https://www.ad.nl/utrecht/pand-utrechtse-burgemeester-reigerstraat-opnie...Wie: 
nn

Leegstaande panden Burgemeester Reigerstraat gekraakt; straat afgesloten voor verkeer

https://www.duic.nl/algemeen/krakers-nemen-intrek-in-leegstaande-panden-...Wie: 
nn

23.15 uur Burg. Reigerstraat nog altijd afgesloten voor verkeer.

Foto: 


Wie: 
nn

Uit de ruis gevist, https://www.indymedia.nl/node/46797

di, 01/10/2019 - 18:42
geplaatst door: nn

Wie:
nn

Update:

De politie lijkt voorbereidingen te treffen om aan de achterkant, uit het zich van omstanders en media, te gaan ontruimen.
Er worden waterbommen gegooid vanuit het pand.
Re: Pand Utrecht gekraakt - politie probeert te ontruimen
di, 01/10/2019 - 18:50
geplaatst door: Toevallige passant

Wie:
Toevallige passant

Update: Meerdere mensen op het dak in lock-ons en meerdere mensen in het pand in lock-ons.
Re: Pand Utrecht gekraakt - politie probeert te ontruimen
di, 01/10/2019 - 19:56
geplaatst door: nn

Wie:
nn

Update:

De BraTra en de brandweer bereiden zich ergens op voor en binnen heeft men er zin in!
Re: Pand Utrecht gekraakt - politie probeert te ontruimen
di, 01/10/2019 - 20:12
geplaatst door: nn

Wie:
nn

Update:

De politie heeft gevorderd en de BraTra maakt zich op om naar binnen te gaan.

Foto: 


Wie: 
nn

Een groep sympathisanten werd rond 17.45 uur op straat gearresteerd volgens duic,
https://www.duic.nl/algemeen/krakers-nemen-intrek-in-leegstaande-panden-...

???Wie: 
nn

Alle Arrestanten zijn zonet vrijgelaten!!!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech