Einde Huize Spoorloos???

Nieuws, gepost door: Huize Spoorloos op 31/10/2019 10:07:21

Wanneer: 31/10/2019 - 07:54

En dan is het toch bijna echt zo ver, vaak in de krant gelezen, veel roddels gehoord, maar nu word het werkelijkheid. De laatste maand van Huize Spoorloos???

**Pers bericht**

Sinds 14 juni 2005 hebben we met een steeds afwisselende groep (jongere) actieve mensen Spoorloos kunnen runnen. We zijn begonnen in de gekraakte loods aan het spoor (spoorloo(d)s), na 1.5 jaar hebben we nog even in een gekraakt woonhuis en de oude Sligro gezeten, om uiteindelijk aan de Wilhelminastraat te belanden.
Sinds 2007 zitten we dan ook alweer in het voormalig ING bankgebouw, in het bezit van Van Wijnen bv. Vrij in het begin ontstonden onze projecten al (aan het spoor dus). Een weggeef winkel, al meer dan 13 jaar 2 keer in de week open om gratis spullen van de hand te doen, elke woensdag veganistisch eetcafé voor een euro (of als je die niet hebt gratis) en op de zaterdag avond geregeld bands uit de hele wereld. Ook hebben we meer dan 10 jaar een eigen voedselbank gehad (begonnen voor dat voedselbank Emmen überhaupt bestond). Daar deelden we niet als anderen eens in de 2 week wat uit, maar 3 keer in de week aardappels, groente, fruit en brood. Jammer genoeg is na het wegvallen van de supermarkt waar we het meeste van kregen (en geen andere supermarkt iets gratis weg wil doen), de 3 keer in de week vervallen en zijn we tot op heden aardappels en groente gaan uitdelen tijdens de openingstijden van de weggeef winkel. Ook hebben we vanaf het begin aan al gratis internet aangeboden. En mensen een plek geboden waar iedereen ‘normaal’ behandeld en geaccepteerd word.
Einde van Huize Spoorloos??
Nu we het pand aan de Wilhelminastraat aan het einde van november moeten verlaten, en omdat de samenstelling van de groep erg divers is en steeds verandert lijkt het er op dit moment op dat, Spoorloos (voorlopig??) ophoud met bestaan. Behalve dat er mensen moeten zijn die er willen gaan wonen, moet er ook een pand beschikbaar zijn dat een beetje geschikt is. Verschillende mensen gaan hun eigen ding doen, anderen hebben het te druk met school of werk, weer anderen hebben al ‘iets anders’ gevonden.
Wel erg jammer dat we het pand moeten verlaten. Er komen veel te dure koopwoningen voor in de plaats (als dat al doorgaat) terwijl we juist graag gezien hadden dat er eindelijk eens goedkopere huur woningen bij zouden komen in Emmen.
Als je genoeg geld hebt kun je in Emmen wel terecht, de middenstand krijgt constant veren in hun reet gedrukt, er worden meerdere ‘villa’ wijkjes gebouwd in Emmen, grote woon torens en andere te dure woon locaties verschijnen wel. Nu nog plek voor beginners en mensen die nou eenmaal niet zo’n hoog inkomen hebben. Die ook gewoon in een gezins-woning willen wonen en niet in een klein studiootje of in een huis wat ze eigenlijk niet kunnen betalen.
Eigenlijk is het vreselijk dat de afgelopen jaren, en nog steeds, zo veel mensen van Huize Spoorloos afhankelijk waren, of in ieder geval het er zonder een stuk zwaarder gehad zouden hebben. In een wereld met zo veel welvaart en zat eten zou dit eigenlijk nooit niet nodig moeten zijn.
We hopen dat in de toekomst een plek als Huize Spoorloos niet meer nodig is. Dat er voor de jeugd en alternatievelingen vanuit de gemeente een plek is waar ze samen kunnen komen en van muziek kunnen genieten, zonder verplicht te zijn om mee te doen met de mainstream. Dat er betere opvang komt voor mensen die snel een plekje nodig hebben (hoe vaak heeft de politie wel niet mensen bij ons gedumpt). En dat er gewoon genoeg te eten is voor iedereen altijd.
Ondanks het lastig verkrijgen van betaalbare woningen word het de krakers steeds moeilijker gemaakt. In 2010 is de wet leegstand in werking getreden, officieel ook om huis en pand eigenaren aan te sporen iets te doen tegen de belachelijke leegstand van panden, in tijden van woningnood , maar in de praktijk word de wet alleen gebruikt om krakers te ontruimen en zwart te maken terwijl er zoveel sociale projecten juist vanuit kraakpanden geregeld worden.

Als laatste wil ik graag nog even noemen dat we al onze projecten altijd volledig zonder geld gedraaid hebben, om maar even aan te geven dat dit prima kan als mensen maar de tijd en gelegenheid krijgen om dit te doen. Wil je nog een keer mee maken wat Huize Spoorloos is? Hou goed onze site in de gaten wat er nog te doen in de komende maand, bezoek de weggeef winkel , kom diervriendelijk mee eten op een woensdag (ff telefonisch aanmelden) of kom gezellig rondhangen op een zaterdag avond.
Het veganistisch eetcafé blijft iig doorgaan, met of zonder Huize Spoorloos.

Mvg de bewoners en vrijwilligers van Huize Spoorloos
spoorloos.squat.net
Voor opgeven eetcafe 0649806450 op woendag tussen 14.00 en 16.00 bellen of voor 16.00 sms’en.

**Einde Pers bericht**



Wie: 
nn

Nee niet in Amsterdam (er staat geen stad bij)

Huize Spoorloos
Wilhelminastraat 33 Emmen


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech