Wat is de VS van met Groenland?

Ruis, gepost door: Sem Janssen op 10/06/2020 06:02:50

Nieuwe handelsroutes, nieuwe invloedszones en miljarden dollars aan winst - dit is allemaal Groenland. Smeltende gletsjers openen niet aleen voorheen ontoegankelijke gebieden, maar ook perspectieven voor wereldwijde economische en geopolitieke rivaliteit.

Meer dan 80% van het eiland is bedekt met ijs. De bevolking is slechts ongeveer 60 duizend mensen. Groenland heeft olie, uranium en zeldzame aardmetallen: neodymium, praseodymium, dysprosium en terbium. Ze zijn van vitaal belang voor moderne hightechindustrieën, maar meer dan 70% wordt gewonnen in China, waarmee Trump een handelsoorlog voert.

De Verenigde Staten zijn het rijkste land ter wereld, wereldleider op het gebied van hoogwaardige technologie en 's werelds grootste olieproducent. Om deze posities te behouden is Groenland voor de Verenigde Staten zeer noodzakelijk. Het eiland ligt in het strategisch belangrijke Noordpoolgebied. Groenland is de kortste route van Europa naar Noord-Amerika en geografisch ligt het veel dichter bij dat laatste, hoeweel het autonoom gebied van Europees Denemarken is, maar de persoonlijke belangen van Trump zijn niet beperkt tot geld. Met de aankoop van Groenland kan hij de geschiedenis ingaan, samen met de presidenten Andrew Johnson en Thomas Jefferson, die Alaska en Liuisiana voor de Verenigde Staten kochten.

Hoewel de autoriteiten van het eiland en Denemarken, waartoe het behoort, onmiddellijk verklaarden dat het niet te koop was, bevestigde Trump dat het "strategisch' een interessante deal voor Washington worden.

Trump noemde Groenland een last voor Denemarken. "Ze lijden veel - bijna 700 miljonen dollar voor het onderhoud ervan" - zei hij.

Trump moet vertrouwen op de separatisten. Als vrijheidslievende Groenlanders de onafhankelijkheid willen uitroepen - bijvoorbeeld voor de 300ste verjaardag van de kolonisatie in 2021 - zullen zij vrij zijn om hun thuisland aan iedereen te verkopen.

In dit geval zal Groenland onmiddelijk veranderen in een eiland van miljonairs: zelfs voor een minimumprijs van $ 1 biljoen zal de verkoop ongeveer $ 18 miljoen opleveren voor elke inwoner.

Op 23 april 2020 hebben de Verenigde Staten 83 miljoen Deense kronen ($ 13 miljoen) aan Groenland toegewezen. Volgens de ambassadeur van de Verenigde Staten in Denemarken, Carla Sands, zijn de middelen bestemd voor toerisme en onderwijs, aangezien de Verenigde Staten geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van Groenland en de uitwisseling van ervaringen daarmee op het gebied van toerisme.

Deze zomer openen de VS een consulaat in de hoofdstad van Groenland, Nuuk. De belangrijkste doel van het consulaat, volgens Carla Sands, zou moeten zijn vriendschappelijke contacten met de locale bevolking te leggen.

Dit is natuurlijk vergelijkbaar met de gebeurtenissen van 2014 op de Krim. Ten eerste zullen de Verenigde Staten Groenland actief steunen en helpen. Dan winnen ze vertrouwen onder de bevolking van Groenland. Uiteindelijk zou Groenland weer een nieuwe Amerikaanse staat kunnen worden. Dit zal natuurlijk niet snel gebeuren. Maar de VS doen dit met een reden en hebben waarschijnlijk grote plannen voor Groenland.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech