Open brief: Een einde aan al het slachten en een einde aan racisme

Opinie, gepost door: Enkele Zaanse dierenvrienden op 23/07/2020 07:10:24

Aan: Comitee Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland, Animal Save Nederland, Veggie Squad, Rechten Voor Al Wat leeft

Zaanstad, 23 juli 2020

Betreft: oproep om af te zien van ‘stil protest’ van selectieve verontwaardiging bij halal slachthuis in Zaandam op de dag van het islamitisch offerfeest

Beste mede-dierenvrienden,

Wij zijn een aantal dierenvrienden uit de Zaanstreek en schrijven jullie over het volgende.

Op facebook hebben we jullie oproep gezien tot een ‘stil protest tegen het offeren van dieren’ bij een halal slagerij in Zaandam, op de dag van het islamitisch offerfeest, vrijdag 31 juli, van 10:30 tot 12:30 uur. Het gaat om dit event: https://www.facebook.com/events/414075199513874/.
Deze oproep vinden we problematisch. We willen jullie dan ook vragen om hiervan af te zien en wel om de volgende redenen:

Laten we beginnen te zeggen dat we er niet aan twijfelen dat jullie, net als wij, tegen elke vorm van slachten zijn. Slachten is een gruwel. Elke vorm van slacht. Het maakt een dier niet uit hoe en waar en waarom die slacht plaatsvindt. Slachten moet stoppen.
Maar dat bereik je niet door deze specifieke vorm van slachten eruit te lichten.

In jullie oproep zeggen jullie dat de actie een protest is tegen het ‘offeren van dieren’ en ‘niet tegen de islam of de onverdoofde slacht’. Maar zo komt het niet over.
Allereerst: dat offer waarover dit gaat wordt door middel van onverdoofde slacht gebracht. Dat kun je niet los van elkaar zien. Ten tweede: door de nadruk van het protest te leggen op dit ‘offeren’ tijdens het islamitisch offerfeest wek je de indruk dat het een protest is tegen dat islamitisch offerfeest. Maar feit is dat het onverdoofd slachten waarmee dat offer wordt gebracht het hele jaar door gebeurt, zowel voor halal (islamitisch) als koosjer (joods) vlees.
Je kunt volgens ons dus geen betere dag en geen betere oproep verzinnen als je mensen tegen moslims zou willen opzetten. Het lijkt haast wel alsof je zeggen wilt: wij westerlingen slachten veel diervriendelijker, en die moslims zijn een stel barbaren want ze slachten zonder verdoving en dan nog voor Allah ook.
Hierdoor lijkt het meer op haat zaaien dan op een dierenrechtenactie. Bovendien: je kunt toch moeilijk met droge ogen beweren dat het er in de conventionele slachthuizen zo pijnloos aan toe gaat.

Samenvattend: door je op deze dag op deze specifieke vorm van slachten te richten, laad je de verdenking op je met selectieve verontwaardiging bezig te zijn. Als een extreemrechtse groep dit doet, dan weten we het zeker: dit is een racistische actie. Het gaat ze niet om de dieren, dat ritueel slachten is een stok om de hond mee te slaan. Dat jullie erbij zeggen dat dit niet de bedoeling is, is wat jullie van hen onderscheidt. Maar in de praktijk zegt het weinig want die implicatie is er toch. Daarmee speel je ongelooflijk hard extreemrechts in de kaart en dat brengt ons op het volgende:

Aansluitend op jullie demonstratie, die van 10:30 tot 12:30 uur duurt, houdt het extreemrechtse Rechts In Verzet – op 15 minuten loopafstand vanaf jullie demonstratie – van 13 tot 18 uur een demonstratie ‘Stop ritueel slachten’ in het centrum van Zaandam. Ze willen daar 5000 pamfletten verspreiden. We kunnen ons niet voorstellen dat jullie daarmee geassocieerd willen worden. Dat alleen al moet reden genoeg zijn om hiervan af te zien.
Daarbij lopen jullie het risico dat extreemrechts graag van tevoren even met jullie mee wil komen doen om deelnemers aan jullie demonstratie mee te lokken naar die van hen, want hoe krijg je anders die 5000 flyers verspreid met het kleine aantal mensen waaruit Rechts In Verzet bestaat? Zo kunnen medestanders van jullie onbedoeld bondgenoten worden van extreemrechts. Daar sta je dan samen met extreemrechts te demonstreren, met racisten en fascisten zoals Hugo Kuijper (zie: https://kafka.nl/personen/hugo-kuijper/) die daarbij wel aanwezig zal zijn.

We horen jullie al zeggen: we doen het voor de dieren. Maar de strijd voor dierenbevrijding kun je niet los zien van de strijd voor menselijke bevrijding. Voor racisme kan en mag geen plaats zijn: antiracisme en antispeciësisme horen hand in hand te gaan. De minste suggestie van samenwerking met of het tolereren van extreemrechts in je beweging leidt tot uitsluiting van mede-dierenrechtenactivisten van kleur en/of met een andere culturele en/of maatschappelijke achtergrond en/of afkomst. Het is immers een wit privilege om je te kunnen veroorloven om acties te organiseren waar racisten zich bij thuis voelen of erger nog: zelfs welkom zouden kunnen zijn. Wij vinden dat deze actie dat gevaar in zich draagt en komen daarom niet meedoen met jullie actie, net zo min als dat we zouden meedoen met die van Rechts in Verzet.

Bedenk je tenslotte ook nog het volgende: de demonstratie van Rechts in Verzet is al bekend in antifascistische kringen en zal ongetwijfeld niet zonder tegenactie blijven en beslist ook jonge moslims bereiken die er wel eens tegen in het geweer zouden kunnen willen komen. De kans bestaat dat jullie demonstratie ook bij hen al bekend is of wordt. De woede over de racistische actie zou ook wel eens op jullie boterham terecht kunnen komen. Als al het voornoemde niet reden genoeg is om van deze demonstratie af te zien, vraag jezelf dan af of je aan boze jonge moslims kunt uitleggen dat het toch echt niet als moslim bashen bedoeld is. Zoals we al zeiden: het verschil is moeilijk te zien. Protesteren “tegen offeren” komt over als zondebokkenpolitiek. Hebben jullie trouwens gezien dat er ook veganistische moslims bestaan die in de eigen gemeenschap op dit vlak goed werk verrichten? Zie: http://veganmuslims.com. Het zou in dit verband een veel beter idee zijn met hen contact op te nemen en hun acties van support te voorzien. Samen met moslims tegen (onverdoofd) slachten, in plaats van tegen hen!

Al met al hopen we dat jullie hier nog eens goed over willen nadenken. Tegelijk willen we de discussie hierover aanzwengelen. Daarom is dit ook een open brief.
We willen hiermee ook dierenrechtenorganisaties in het algemeen oproepen er meer aan te doen om ‘all inclusive’ te worden in onze strijd tegen elke vorm van moord op dieren en zich actief open te stellen voor deelname van en samenwerking met alle dierenrechtenactivisten, niet alleen witte westerlingen.

We horen graag van jullie!

Groeten van enkele Zaanse dierenvrienden
zaanse-dieren-vrienden@riseup.net


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech