Bosbezetting tegen plasticsfabriek Ineos in Antwerpen

Nieuws, gepost door: nn op 03/10/2020 10:09:05

Wanneer: 03/10/2020 - 08:18

schaliegas importeren uit de VS om er wegwerpplastic van te maken... en dan 55 hectare bos kappen om die fabriek te bouwen. Het gebeurt, vlak over de grens in de haven van anwterpen.Sinds vanochtend wordt er een protestkamp opgetrokken op site #INEOS in Antwerpse haven!

Since this morning a protest camp is set up on premises #INEOS port of Antwerp!

#EarthDefenseZone #IneosFrackOff #climatecareuprising

50 hectare bos in de haven van Antwerpen moeten wijken voor fabriek waar van schaliegas uit de VS wegwerpplastic wordt gemaakt.

Ineos Will Fall is met meer als 100 mensen vanochtend vroeg gestart met het opbouwen van een bezettingskamp op het terrein.

Meer informatie

Twitter @IneosWillFall

FB https://www.facebook.com/IneosWillFall/

https://ineoswillfall.com/Wie: 
nn

HET PERSBERICHT:
"Protestkamp tegen bouw plasticfabriek
Deze ochtend hebben zo'n 150 klimaatactivisten een protestkamp opgetrokken op de terreinen van chemiebedrijf INEOS in de Antwerpse haven. Met deze bezettingsactie willen de actievoerders voorkomen dat de werken voor een nieuwe plasticfabriek, Project One, van start kunnen gaan. De Vlaamse regering belooft honderden miljoenen staatssteun voor dit project [1]. "Hét voorbeeld van de foute keuzes die gemaakt worden over de toekomst van de Vlaamse industrie".
Bezwaren
De eerste stap in de bouw van Project One, waar INEOS schaliegas wil verwerken tot grondstoffen voor de plastiekindustrie, is het rooien van 55 hectare bos. Sinds de start van de procedure tekenden een 30-tal milieuorganisaties [2] en meer dan 1000 burgers bezwaar aan. Tijdens het laatste openbaar onderzoek werden meer dan 10.000 handtekeningen verzameld tegen dit project. Toch gaf na de goedkeuring van de Stad en Provincie Antwerpen ook de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie vorige week positief advies voor het project. De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse regering.
Behalve het schaliegas en de kap van het bos, is de extra CO2-uitstoot voor plasticproductie een doorn in het oog van de activisten. Woordvoerster Jasmijn Defize: “Investeren in productie van meer wegwerpplastic, dat is vandaag de dag toch absurd? Bovendien zal de CO2-uitstoot van de Antwerpse haven door deze fabriek met meer dan 5% stijgen, terwijl die dringend naar beneden moet!"
De haven van de toekomst
De Vlaamse overheid heeft 16 miljoen euro directe subsidies veil voor dit project, stelt zich garant voor een bedrag tot een half miljard euro en beloofde extra belastingvoordelen, verlaagde energietarieven en andere gunstmaatregelen [3]. "Dat is belastinggeld dat we kwijt zijn als het project faalt. Onbegrijpelijk en onverantwoord.", gaat Defize verder. Veel kritiek gaat ook naar Jim Ratcliffe, de private eigenaar van INEOS die in het verleden in opspraak kwam voor belastingontduiking. "Staatssteun voor belastingontduikers, wie verzint zoiets eigenlijk?"
De actievoerders pleiten voor investeringen in circulaire, klimaatneutrale projecten. “Met deze fabriek dreigt de haven de boot naar de toekomst volledig te missen. Het is nu het moment om te investeren in CO2-neutrale productie. Het is niet slim om nu te investeren in industriële processen op basis van fossiele grondstoffen. Als de overheid wil investeren in jobzekerheid, dan moet ze dat doen in klimaatneutrale, circulaire bedrijven en sectoren. En zeker niet door subsidies te geven aan een bedrijf als INEOS dat meermaals veroordeeld werd omdat het sociale rechten en arbeidsvoorwaarden niet respecteert."
Schaliegas
De schadelijke gevolgen van het gebruik van schaliegas worden door aanwezigen herhaaldelijk benadrukt. "Het is schadelijker voor milieu en klimaat dan steenkool.", aldus Defize. "Zowel de ontginning, het transport als het gebruik van schaliegas zijn enorm vervuilend. Zo gaat het 'fracken' van schaliegas steevast gepaard met grote lekken van het krachtige broeikasgas methaan, dat de laatste jaren steeds meer onder de aandacht kwam als belangrijke factor in de klimaatopwarming."
De negatieve impact van INEOS Project One reikt verder dan de Antwerpse haven. "De ontginning van schaliegas heeft vandaag al heel wat sociale en ecologische gevolgen in onder meer Argentinië en de VS, waar gemeenschappen worden verstoord en natuurgebieden worden vernietigd. Wij willen geen fabriek die draait op die mensenrechtenschendingen in andere delen van de wereld."
Burgerlijk ongehoorzaam
De vele bezwaarschriften en voorgaande acties vonden geen gehoor bij onze politici. Daarom zien de bezetters zich gedwongen tot deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarmee ze opnieuw een stem in het publieke debat opeisen. “De politiek laat zich volledig inpakken door de lobby van de plastic en chemische industrie.”, klinkt het standvastig. “Er wordt altijd naar burgers gekeken om minder te vliegen of minder plastic te gebruiken. Dat zijn waardevolle inspanningen, maar als de overheid de fossiele industrie blijft pamperen en nog meer plastic laat produceren zal er weinig veranderen”. De aanwezigen zijn vastberaden om langere tijd op het terrein te blijven. Op het terrein werden alvast talrijke tenten opgezet; er hangt een vrolijke, maar vastberaden sfeer.
Om corona-besmettingen te voorkomen zijn heel wat maatregelen genomen. Zo heeft elke actievoerder ontsmettingsgel op zak en bewegen de activisten zich in bubbels. Er werden ook voorzorgsmaatregelen genomen omdat het terrein zich in de haven bevindt. "Wij hebben gasmeters en de actievoerders zijn uitgebreid gebrieft over de veiligheidsmaatregelen. Daarover hebben we ook de politie geïnformeerd".Wie: 
nn

Politie ontruimt bezet terrein van toekomstige Ineos-fabriek in Antwerpen
https://archive.is/JQepG


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech