Arbeidsonrust bij FEDASIL Belgie

Nieuws, gepost door: nn15 op 13/10/2021 10:05:34

Wanneer: 13/10/2021 - 15:28

Sinds een maand is er arbeidsonrust bij de medewerkers-sters van FEDASIL in Belgie. Wat begon met het overwerkt, onderbetaald en onveilig zijn in het Aanmeldcentrum (het Ter Apel van BE) dreigt nu over heel FEDASIL Belgie uit te breiden


Sinds een maand is het personeel in het AMC (AanMeldCentrum, daar waar asielzoekers of Verzoekers tot Internationale Bescherming, VIB, hun aanvraag indienen, de Belgische variant van Ter Apel) in verzet.
De arbeidsomstandigheden voor het personeel zijn on-acceptabel geworden:
-De verschillende diensten worden geconfronteerd met overwerk tot 21 uur savonds als norm, niet uitzondering.
-De VIBers worden in absoluut minimale en schandalige omstandigheden opgevangen.
-De veiligheid voor zowel VIBers als personeel is niet meer gegarandeerd,
-De contracten van het personeel zijn precair,
-De hygiene in het centrum is absoluut ten hemel schrijend...

En ondanks de onveiligheid, en CORONA, wordt er geen premie aan het personeel gegeven, kortom, een lange lijst aan klachten vanuit de werkvloer.

De personeelsleden van FEDASIL hadden er genoeg van, en wilden actie!

Sinds begin september heeft de socialiste vakbond dan ook een waarschuwing gestuurd aan de Directie van FEDASIL dat er actie ondernomen zal worden vanaf 14 september, zonder tijdslimiet, en tot en met staking.

Sindsdien heeft de Directie hierop constructief, maar zeer vaag, geantwoord.

Het personeel heeft een Algemene Vergadering gehouden onder werktijd, die bijzonder strijdlustig en radicaal was.

Het PV van deze vergadering, met onze eisen, is door de vakbondsafgevaardigden aan de Directie overgemaakt.
De vakbondsafgevaardigden hebben dit ook meteen met de Directie besproken

(De vakbondsafgevaardigden in het AMC strijden overigens in gezamelijk front ( dus Rood, Groen en Blauw tesamen, socialisten, christelijken en liberalen)!!)

We hebben ook de Hoofdzetel van FEDASIL geinformeerd.

De Directeur van Fedasil en de verantwoordelijke Staatssecretaris voor Migratie, Sammy Mahdi, zijn ter plaatse in het AMC gekomen en hebben met het personeel gesproken.
Wij als vakbondsafgevaardigden hebben niets gezegd, en het woord aan de mensen op de werkvloer gelaten.

Directie en Staatssecretatis hebben de eisen van het personeel aangehoord, en ervoor ook begrip vertoont.

Er zijn direct vergaderingen afgesproken over de diverse onderwerpen.

Maar praatjes vullen geen gaatjes:

Het personeel houdt ondertussen regelmatig werkonderbrekingen, om tesamen de reacties van Directie en politiek te bespreken.

Er is sprake van spontaan te gaan staken.

Deze oproep wordt door meer dan 80 procent van het personeel ondersteund!

De vakbonden proberen ondertussen onze eisen in goed overleg met Directie en politiek te regelen, maar het tempo bevalt de werkende klasse niet:

Afgelopen dinsdag was er weer en werkonderbreking, waarin in de stromende regen duidelijk bleek dat de maat vol is, en er geen geduld meer is:
onze eisen moeten VANDAAG of ten laatste MORGEN tegemoet gekomen worden.

Nadat deze nieuwe deadline dinsdag aan de Directie werd overgemaakt, zijn er nieuwe ontwikkelingen:

-Ook het FEDASIL centrum voor NBMV klaagt de omstandigheden aan, en wil tot actie overgaan
-het centrum in Moeskroen is voor de politie een no-go zone geworden, zij weigeren daar nog tussen te komen
-het centrum in Bovigny had gisteren een revolte door minderjarige bewoners, een hele vleugel is kapot geslagen, en 5 personeelsleden het ziekenhuis in geslagen, waarvan 1 ernstig.

Het lijkt er dan ook sterk op dat het AMC, en wie weet andere Fedasil centrums ook, morgen het werk zal neerleggen.

Voor humane opvang van VIBers, voor acceptabele en veilige omstandigheden voor het personeel!!!

Groeten uit Belgie


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
NN

Beste medewerkers van Fedasil, Geachte NN15,
hierbij mijn opbouwende kritiek op het artikel over dat de medewerkers van AMC het echt helemaal niet makkelijk hebben.
Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.
Met vriendelijk groet,
NN

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn15

Vandaag heeft 99.9 % van het personeel in het AMC, gesteund door de meerderheid van de aanwezige asielzoekers besloten om maandag te staken. Ook de andere centrums in vlaanderen,Wallonië en Brussel zijn solidair,en plannen tot actie over te gaan. Ik onderstreep nogmaals dat personeel en asielzoekers tesamen achter deze actie staan: wij ondervinden allen tesamen de instorting van het huidige systeem. Ok ,nu kunnen jullie ons weer klasse verraders,laffe honden etc. noemen,terwijl wij ondertussen in gemeenschappelijk vakbondsfront,en samen met onze bewoners,asielzoekers de politiek ter verantwoording roepen. Kom maandag 18 oktober naar Brussel om dit met eigen ogen te zien, en om met ons te praten. Voor de haters hier,jullie analyse heeft de diepgang van een pannekoek. Zie jullie maandag!Wie: 
nn15

nog eentje:

https://bxl.indymedia.org/Greve-AMC-Fedasil?lang=fr

Ondertussen Whatsapped het hele Fedasil personeel zich via 1 groep.....

Er komen vertegenwoordigers van veel centra, er komt een politieker, er komt pers...

IK roep nogmaals iedereen op om morgen vanaf 8 uur te komen!Wie: 
nn15

Vandaag was de staking een groot succes: niet alleen vrijwel alle collegas, maar ook bewoners en vertergenwoordigers van vele andere centra kwamen deze morgen voor het Klein Kasteeltje tesamen om een krachtig signaal te geven aan de politiek: voor een menswaardige opvang van VIBers, voor een menswaardige behandeling van het personeel!
Er waren op het hoogtepunt zo 300 mensen aanwezig, plus heel veel pers, maar als jullie hun bagger en de officiele reacties van de politiek willen lezen kan je dat zelf effe online opzoeken. In bijlage een oprechte weergave van vandaagWie: 
nn15


Wie: 
nn15


Wie: 
nn15

nog een fijne link

https://www.youtube.com/watch?v=7KaZ-y7e9BQWie: 
nn15

Vrienden, vriendinnen, kameraden, en andere geinteresseerden:

het knalt nu alle kanten op: niet alleen zijn er sinds maandag al honderden alleenstaande mannen die geen aanvraag kunnen doen, aangezien het door jullie verfoeide systeem volledig overspoelt is, nu moet ook nog het grootste centrum in Belie, Moeskroen, 800 VIBers, voor de helft sluiten, per direct, op order van de lokale driehoek...

We zitten nu dus met 600plus mensen die nu in BE geen opvang kunnen krijgen. Waar is jullie verontwaardiging? Waar is jullie pro refugee reactie?

Ik schrijf hier niet pro fedasil, ik schrijf hier om pan europese hulp te krijgen met dit niet gemakkelijke thema. Stop schreeuwen, en help de asielzoekers nu, neem ze op in jullie warme huizen, help hen de winter door te komen.

En ja, denk ook eens aan het personeel dat nu dat werk voor jullie doet: in mijn dienst zijn 3 van de 4 mensen ziek. Hoe kan ik dan het welzijn van de VIBers verzekeren?

Kom aan, genoeg beledigigingen, tijd voor solidariteit!

Daklozen, mensen zonder papieren, mensen in armoede, asielzoekers en de werkende klasse: DAT IS EEN EN DEZELFDE STRIJD


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech