Politie probeert demonstratie woonopstand te laten escaleren door provocatie en grof geweld

Nieuws, gepost door: nn op 17/10/2021 10:08:19

Wanneer: 17/10/2021 - 19:25

Van woonopstand.nl :

Arrestaties en buitenproportioneel politiegeweld

Een groep demonstranten wordt geblokkeerd door de politie en de ME. De reden daarvoor is ons onbekend. Er worden arrestaties uitgevoerd en buitenproportioneel geweld gebruikt. Er is een arrestanten steungroep beschikbaar. Meer info via https://indymedia.nl/node/50645

Toon solidariteit met de geblokkeerde menigte en blijf staan! Roep de politie op iedereen vrij te laten en de vreedzame Woonopstand door te laten gaan! Tegen politierepressie!

Ook op NOS.nl een treurige film van politiegeweld te zien. Zelfs de NOS, toch echt geen radicaal-linkse medium, kan eigenlijk niet verklaren wat de politie hier dacht dat ze aan het doen waren.

https://nos.nl/artikel/2402006-politie-grijpt-in-bij-protestmars-tegen-w...

Walgelijk optreden van de smeris, ongetwijfeld met goedbevinden van de driehoek onder leiding van Aboutaleb, die al maar blij zal zijn dat het weer gaat over politiegeweld en niet over wooncrisis en de schandalen in Rotterdam zoals de tweebosbuurt.Wie: 
nn

Vandaag, op de dag van de Woonopstand, zijn we - net als op het Woonprotest in Amsterdam - getuige geweest van disproportioneel politiegeweld. De demonstratie begon rustig met speeches in het Afrikaanderpark, maar toen de demonstratie ging lopen, was het al duidelijk dat de politie op zoek was naar redenen om de boel te escaleren.
Het deelnemende anarchoblok werd omringd door veel stillen, die in kluitjes zeer dicht op de demonstranten in het zwart bewogen. Al voordat dit blok de Erasmusbrug had bereikt, werd duidelijk dat de politie zich gereedmaakte voor escalatie. Bij de afslag naar de Wilhelminakade stelden ze zich op om de weg te blokkeren zodra het blok langsliep. Op deze hoogte ontstond er een opstootje vanuit het niks, waarbij meerdere agenten op de groep doken en hieruit minimaal twee mensen arresteerde.
Niet veel later werd het hele anarchoblok, met hierin naar schatting 200 mensen, met veel geweld op de Erasmusbrug ingesloten en in elkaar geslagen door de Mobiele Eenheid. Zo zijn er mensen met een gebroken neus of glas in hun oog, en was er iemand dusdanig hard geslagen dat hij hechtingen nodig had. Uiteindelijk werden hier minstens twee personen direct op straat gearresteerd en werden er zo’n 80 mensen in trams geladen en afgevoerd naar een locatie in de buurt. Deze mensen zijn in de tram geïdentificeerd, gefotografeerd en er werd hen verteld dat ze werden verdacht van wapenbezit. Ook binnen trams schuwde de politie geweld niet. Het merendeel van de arrestanten is weer vrijgelaten; een klein deel werd echter toch gearresteerd.
De rest van de demonstratie verklaarde zich solidair met het anarchistische blok en weigerde verder te lopen totdat het blok zich weer zou mogen aansluiten bij de demonstratie. De ME probeerde afstand te creëren tussen de kettle en de rest van de demonstratie en probeerde de rest langs het blok te leiden om zodoende het blok in de steek te laten. Dit werd geweigerd, waarna er wederom een opstootje ontstond waarbij de politie hevige charges met paarden uitvoerde.

Er zitten nog een aantal mensen vast. We zijn actief bezig om te zorgen dat deze mensen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Heb je informatie over politiegeweld of andere dingen die je met ons wil delen? Dat kun je ons bereiken op ag_rotterdam@riseup.net (PGP key hier: https://indymedia.nl/node/50645) of telefonisch / via signal op +31687604689.Wie: 
nn

Gisteren vond de Woonopstand-demonstratie plaats in Rotterdam. Vooraf hebben wij uit verschillende bronnen vernomen dat de politie erg nerveus was over deze demonstratie. Daarop hebben wij besloten dat het noodzakelijk was een arrestantensteungroep op te zetten mocht het onverhoopt zover komen dat mensen te maken krijgen met repressie.

Zoals wij in ons vorige statement al aangaven, lijkt het er sterk op dat de politiek en het politieapparaat alles op alles wil zetten om een groep, die in deze context voornamelijk de kraakbeweging vertegenwoordigd, te isoleren van de rest van de woonstrijddemonstranten. De politie neemt hier een positie in waarin zij voor de woonstrijddemonstranten meent te mogen bepalen welke groepen of individuen deel uit mogen maken van de beweging.

Waar we het vorige woonprotest in Amsterdam nog zagen dat de politie een poging tot kraken gebruikte als excuus om tientallen mensen in elkaar te slaan en te arresteren, zien we ze in Rotterdam zonder enige schaamte dit vooropgezete plan zonder enige aanleiding ten uitvoer brengen. De intentie daartoe was al zichtbaar met de tientallen agenten in burger die zich vanaf het begin van de demonstratie tussen de demonstranten mengden. Opvallend daarbij was dat ze vaak borden van het protest bij zich droegen, stickers op hun jassen hadden geplakt, gemaskerd waren en meededen met de slogans die door andere demonstranten geroepen werden.

Wat uitermate opvallend is, is dat de politie vooraf aan de organisatie heeft aangegeven dat zij bang zijn voor de aanwezigheid van “antifa”. Dat “antifa” als beweging verder niks te maken heeft met deze demonstratie is evident. Het politiekorps Rotterdam staat al bekend om de talloze voorbeelden van buitensporig geweld en racistische “incidenten” die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Nu blijkt dat wederom, nota bene in de top van dit politiekorps, beleid wordt gevormd op basis van Trumpiaanse angstpolitiek met “antifa” als boeman. Het ingrijpen van de politie gisteren had dan ook als zodanig geen juridische maar juist een politieke grondslag.

Gisteravond laat zijn de eerste mensen vrijgekomen. Momenteel zit er nog een handvol mensen vast en zijn we samen met de advocaat bezig om te zorgen dat zij de steun krijgen die ze nodig hebben. Ook zijn er meerdere mensen gewond geraakt, enkelen moesten zelfs behandeld worden in het ziekenhuis.

Ben je slachtoffer geworden van politiegeweld en wil je juridische stappen ondernemen? Ook daarmee kan de advocaat je helpen.

Was je gearresteerd maar ben je inmiddels weer vrijgelaten? Laat het ons alsjeblieft weten via de onderstaande contactgegevens. Heb je een schikkingsvoorstel meegekregen? Betaal deze niet maar overleg eerst met onze advocaat. Besef je ook dat het betalen van een strafbeschikking betekent dat je schuld erkent.

In beide gevallen is het verstandig om je ervaringen op te schrijven zodat je ze niet vergeet. Een eventuele zaak laat namelijk vaak lang op zich wachten. Documenteer ook je verwondingen of andere zaken die relevant kunnen zijn. En als je vragen hebt over iets kun je die altijd aan ons stellen via de onderstaande kanalen.

Laat het ons ook even weten als je nog iemand mist die mogelijk is gearresteerd.

Advocaat Jaantje Kramer
Tel: +31642056685

Arrestanten steungroep
Tel/Signal: +31687604689
Email: AG_Rotterdam [at] riseup [dot] net (PGP key: https://indymedia.nl/node/50645)
woonopstandWie: 
AG Rdam

We gaan er vanuit dat iedereen weer vrij is.

We hebben van verschillende mensen gehoord en bevestigd dat ze op zondag avond of maandag gedurende de dag zijn vrij gelaten. Van sommige arrestanten hebben we nog geen beeld, maar van hun verwachten we wel dat ze al vrij zijn.

Ben je gearresteerd geweest of ken je iemand, neem alsnog even contact op met de AG.

Tot de volgende weer!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech