Respondrone: samenwerking van Thales, Israel en de Gemeente Den Haag

Nieuws, gepost door: nn op 01/11/2021 11:06:00

Wanneer: 01/11/2021 - 18:48

Vandaag publiceerde het Politiekorps Rotterdam dronebeelden van de woonopstand demonstratie op 17 oktober om hun geweld te rechtvaardigen. De drone die hiervoor gebruikt werd hing heel de middag boven de Erasmusbrug, echter zijn alleen de beelden gedeeld nadat demonstranten werden ingesloten.


Drones, bodycams en straatcamera's: allemaal worden ze ingezet voor "onze veiligheid". Of het nou om brand gaat, straatroven of zelfs politiegeweld tegen te gaan (bodycams). Het is al lang duidelijk dat deze technologie alleen de staat dient en dat deze gemaakt is voor repressie. Dat is ook te zien aan de samenstelling van bedrijven en partnerships die werken aan droneontwikkelingsprojecten.

Onder het Europese onderzoeksprogramma Horizon2020 stelt de EU in totaal 7,9 miljoen euro ter beschikking voor het project ResponDrone. Het initiatief loopt tot april 2022, waarna het nieuwe onderzoeksprogramma Horizon Europe in werking zal gaan. Bij ResponDrone werken verschillende instanties van diverse landen samen. Hieronder vallen bekende wapenbedrijven als Thales en Israel Aerospace Industries (IAI). De Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) is een van de overheidsinstanties die meewerkt met het project, samen met het Ministerie van Defensie van Israël.

De doelstelling van het ResponDrone project is om verschillende soorten drones te integreren in een gezamenlijk communicatie netwerk en de mogelijkheid te creëren om deze als een vloot te besturen. Op de website van ResponDrone pronken uitsluitend plaatjes van de brandweer, met insigne van de VRH, echter zijn deze drones niet alleen te gebruiken voor de bestrijding van branden. De doelstelling van het European Security Research Programme (ESRP) is om apparaten en mechanismes te ontwikkelen die “multi-inzetbaar” zijn. Dat betekent: de scheiding tussen civiel en militair, hulpverlening en repressie, verdwijnt.

De Veiligheidsregio Haaglanden

De VRH is samengesteld door negen gemeentes, de politie en brandweer. Het bestuur van de VRH wordt gevormd door de negen gemeentes in de regio Haaglanden, terwijl de voorzitterschap van de VRH bij de burgemeester van Den Haag ligt, op dit moment Jan van Zanen. Voor 139.000 euro werkt de VRH onder leiding van de zogenaamde stad van “Vrede en Recht” samen met twee van de grootste wapenbedrijven ter wereld en het Ministerie van Defensie van de koloniale apartheidsstaat Israël.

Thales, IAI en Israël

De bedrijven Thales en IAI zijn diep betrokken bij de productie van technologische wapens. Thales specialiseert zich in radar en surveillance apparatuur voor in helikopters, marineschepen, drones en in ons eigen OV. De IAI, wat een Israëlisch staatsbedrijf is, is een grote producent van drones. Niet het soort drones dat je af en toe in een park ziet vliegen en bij de Action kan kopen, maar drones die bommen werpen op Gaza. In augustus 2020 sloten IAI, Elbit Systems (ook een Israëlisch wapenbedrijf) en Airbus een contract met de EU om drones te leveren om de middellandse zee te surveilleren om zo vluchtelingen en migranten te onderscheppen. Verder krijgt het Israëlisch ministerie van defensie zo’n 138,000 euro voor participatie aan het project. Thales strijkt 518,000 euro op en IAI 1,4 miljoen. Daarmee is het Israëlisch staatsbedrijf de grootste ontvanger van Europese subsidie in het Respondrone project.

Geen samenwerking met Thales en Israëlische apartheid!

De VRH werkt samen met bedrijven en overheden die repressie en dood zaaien. De ellende die deze bedrijven produceren zijn niet enkel ver-van-mijn-bedshow. Israëlische wapenbedrijven sluiten vaak deals met het Nederlandse Ministerie van Defensie en de Nationale Politie. Zo leverde het bedrijf Elbit Systems het cyberinlichtingensysteem voor de politie en leverden ze het VOSS-systeem voor infanteristen bij de landmacht. De waarde van het VOSS contract bedraagt zo'n 65 miljoen euro. Thales controleert het OV-systeem, dat anoniem reizen meer onmogelijk maakt, beheert de productie van rijbewijzen en monitort surveillance camera’s. De apparatuur van Thales wordt verkocht en geïnstalleerd op marineschepen of bij grensposten om zo migranten en vluchtelingen op te sporen en ze tegen te houden of op te pakken.

De samenwerking met wapenbedrijven in projecten zoals ResponDrone zijn essentieel voor de legitimatie en het voorbestaan van de bedrijven en dragen bij aan de exponentiële groei van de militaire veiligheidsindustrie. Uit solidariteit met mensen die nu al het brute eindproduct van deze bedrijven ondervinden en voor onze eigen vrijheid moeten we dergelijke samenwerkingen saboteren en stoppen!

Dit artikel werd gepubliceerd in het Haags Anarchistisch Blad 1872 #3

https://1872dh.noblogs.org/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech