Kraakpand aan de Croeselaan onthuld tijdens Woonprotest Utrecht

Nieuws, gepost door: nn op 21/11/2021 11:03:17

Wanneer: 21/11/2021 - 15:26

Op vrijdag 19 november is een leegstaande woning aan de Croeselaan gekraakt. De krakers maakten dat bekend tijdens het Utrechtse Woonprotest van zondag 21 november. De kraak van de woning is onderdeel van het landelijke woonprotest dat zich tegen de huidige huizencrisis uitspreekt. De krakers eisen dat er direct actie wordt ondernomen en wensen niet te wachten op de loze beloften van politieke partijen en woningcorporaties


De krakers nodigden de demonstranten op het Jaarbeursplein tijdens de demonstratie uit om koffie en thee te komen drinken bij het zojuist onthulde kraakpand. De woning aan de Croeselaan stond al lange tijd leeg, terwijl de blokken met sociale huur-woningen ernaast op de nominatie staan om gesloopt te worden.

De krakers vinden het schrijnend dat de lokale politieke partijen pleiten voor de sloop van sociale huurwoningen, terwijl er verderop in de straat panden onnodig leeg staan. Tegelijkertijd is er sprake van een ongekende huizencrisis, waardoor woningzoekenden op wachtlijsten staan, naast een huis grijpen omdat beleggers ze overbieden en, als ze wél een huis weten te bemachtigen, zich kapot moeten werken om de huur te kunnen betalen.

Volgens een van de krakers is kraken anno 2021 nog steeds een legitieme optie in het bestrijden van de huidige wooncrisis: "Hoewel kraken sinds het kraakverbod in 2010 is gecriminaliseerd, is kraken nog steeds mogelijk. Het is een legitieme vorm van directe actie die de leegstand van woningen aankaart en deze leegstand direct omzet in huisvesting." Naast huisvesting willen de krakers de ruimte ook gebruiken voor het organiseren van sociale, culturele en politieke evenementen.

Hoewel er plannen voor het leegstaande gebouw zijn, is het pand verre van bewoonbaar. "Dit toont aan hoe vastgoedinvesteerders winst belangrijker vinden dan het creëren van voldoende en waardige huisvesting. De macht van investeerders en speculanten moet gebroken worden. Huizen zijn voor mensen, niet voor winst," aldus een van de krakers.Wie: 
nn

Woonprotest bobo's schaam jullie voor het uitsluiten van krakers! Stelletje D66 sollicitanten
https://www.youtube.com/watch?v=NYlFPeQaMNM Na 01.23.20Wie: 
nn

nog een paar plaatjes van onze razende reporter

Foto: 


Wie: 
nn

Yes, well done!

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3225761/zon-1000-mensen-bij-woonprotest...

In totaal deden twintig organisaties vandaag mee aan de actie. Een daarvan was de lokale fractie van GroenLinks en dat is opmerkelijk want het protest richt zich tegen landelijk beleid, maar ook tegen lokaal beleid. En GroenLinks maakt al jaren deel uit van het college, en is dus als grootste partij in de stad mede-verantwoordelijk voor het woonbeleid.

Fractievoorzitter Jullie Klein Rensink ziet dat anders: "We zien hoe groot het probleem is. We proberen als gemeente heel veel te doen, maar ook wij willen meer, we willen meer betaalbare woningen", zegt ze. "Zo lang landelijk het laat afweten, moeten we het lokaal doen. En daar blijven we ons voor inzetten."

En dan bedoelt GL vast niet dat ze zich voor kraken gaan inzetten...Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

De krakers die sinds zondagmiddag een pand op de Croeselaan bezetten, zijn niet van plan om weg te gaan.
https://www.ad.nl/utrecht/eigenaar-doet-aangifte-tegen-krakers-croeselaa...Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech