Hoe word ik van Indymedia.nl geweerd met 108 woorden

Opinie, gepost door: nn (aka F*g Sharia Klootzak) op 28/05/2012 05:10:14

108 woorden kort (inclusief titel) was het bericht dat zondag j.l. de 'newswire' van Indymedia.nl korte tijd ontsierde. Het was een enigszins verward bericht over een toespraakje van een woordvoerder van 'Sharia4Holland' op de dam in Amsterdam, met een link naar een filmpje van stadszender AT5 op Youtube. In het bericht werden begrippen als 'fascisme' en 'islam' door elkaar gehaald en werd AFA (Anti Fascistische Actie) verweten dat ze Sharia4Holland zou steunen.


Kortom, duidelijk een bericht van rechtse signatuur, waarin wordt geprobeerd de verwerpelijke standpunten van een onbeduidend club als Sharia4Holland te gebruiken om islamofobie aan te wakkeren. Niks met de doelstellingen van Indymedia.nl, ook geen eigen nieuws, en daarom werd het bericht vrij snel naar de digitale vergetelheid verbannen. Helaas was de poster van het bericht hierdoor kennelijk erg op zijn/haar tenen getrapt. Tsja, manche Menschen ändern sich nie... En aldus ging die persoon als een gekke overal op Indymedia hetzelfde bericht opnieuw posten, met het waarschijnlijk grappig bedoelde toegevoegde commentaar: "Update: Nadat voor de derde keer onderstaand bericht over de extreem-rechtse Sharia4Holland werd gepost, en er diverse reacties zijn geplaatst, is het hele zwikkie idealistische kopij binnen een uur alweer verwijderd door de censuurpolitie van Indymedia. Kan de dienstdoende IM-moderator (FUCKING SHARIA KLOOTZAK) er nu eindelijk eens vanaf blijven, of is er een collega in de buurt die hem een pilletje geeft, want het bericht voldoet aan de uitgangspunten van deze website (actie, extreem-rechts, politiegeweld). Mocht er desondanks een zinnetje in staan die jou niet bevalt, maak dan gebruik van de discussie-mogelijkheid hieronder, maar stop dit censuurbeleid!"

Uit deze toevoeging blijkt dat "de uitgangspunten van Indymedia.nl" voor sommige mensen moeilijk te begrijpen zijn, cq dat mensen die foute berichten plaatsen denken dat ze toch voet aan de grond kunnen krijgen door zich te beroepen op de kreet 'Indymedia is van ons allemaal'. Daarom nu nog een keer voor alle duidelijkheid: het collectief dat Indymedia.nl beheert wil graag dat mensen iets doen om, grof gezegd, de wereld te verbeteren, en dat ze hierover zelf op Indymedia berichten. Zodoende is er sprake van een Indymedia dat van ons allemaal is, of met andere woorden: 'Open Publishing' is een geweldig collectief gereedschap, zolang het collectief ook voor goede inhoud zorgt. Idealiter bepaalt het collectief 'at large' (om in jaren tachtig taal te spreken: "de beweging") zijn identiteit door wat mensen doen, en wat zij hierover in de eigen media (bijv. Indymedia) publiceren.

Helaas lukt het niet altijd om de beweging, en Indymedia, toegankelijk te houden voor iedereen. Sommige mensen plaatsen, al dan niet bewust, berichten van twijfelachtige politieke kleur: onder het mom van 'niet links niet rechts' gaat vaak een tamelijk klassieke rechtse redenering schuil, en daar is 'ons Indymedia' niet voor bedoeld. Sommige berichten zijn ook nog dusdanig slecht geschreven dat ze vooral desinformatief werken; ook dit is gewoonweg schadelijk voor de werking van 'open publishing'. Dan is het aan het collectief dat Indymedia modereert om te oordelen of de berichten blijven staan of niet, en dit doen ze dag in dag uit, goedschiks en soms noodgedwongen een beetje kwaadschiks.

Ooit zei iemand van Meldpunt Discriminatie Internet: 'Indymedia is een soort open riool aan het worden, en ik ben de schoonmaakster niet', of woorden van gelijke strekking. Nu wel, het modereer collectief maakt wel schoon, soms vrij rigoureus en soms wat losser, maar er is nu eenmaal een team dat de schoonmaak-taak uitvoert. Het ter discussie stellen van het bestaan van een modereer-team is een vrij onzinnige, theoretische discussie (je kan immers altijd een eigen ongemodereerde site beginnen als je dat wil). Het ter discussie stellen van de manier waarop dit team haar modereer taak uitvoert kan natuurlijk altijd, maar als men hierin resultaat wil boeken zal men toch met wat meer argumenten moeten komen dan 'sharia klootzak!'.

Ten slotte: het plaatsen van een bericht op Indymedia is geen (politieke) actie an sich. Mensen die menen dat het telkens re-posten van eenzelfde bericht wél een daad is tegen een denkbeeldige "censuur" laten hiermee vooral zien dat ze noch de bedoeling noch de werking van Indymedia.nl begrijpen. Islam-bashing en Wilders-apologetiek zijn niet welkom op Indymedia.nl, punt. Het is maar dat je het weet.

Tags: Censuur indymedia Sharia4Holland

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech