Firestarter: crowdfunding platform voor een vrije en solidaire wereld

Nieuws, gepost door: nn op 06/04/2022 04:03:10

Wanneer: 06/04/2022 - 14:43

Firestarter is een crowdfunding platform voor activisten. Wij willen ons platform voor activisten in juni gaan lanceren. Nu zijn we bezig met een crowdfunding campagne om het platform mogelijk te maken. En jij kan ons helpen!

Firestarter: revolutionary crowdfunding logo

Firestarter: crowdfunding platform voor een vrije en solidaire wereld

Firestarter komt eraan! Firestarter is een crowdfunding platform specifiek voor de linkse, anarchistische, progressieve, radicale en anderszins bevrijdende en emanciperende bewegingen. Zo krijgen we de middelen om te crowdfunden in onze eigen handen.

Firestarter lanceert in juni 2022. In april en mei van dit jaar zijn we het platform nog volop aan het opbouwen. Ook zamelen we geld in om het nieuwe platform te bekostigen. We crowdfunden dus zelf voor het platform, zodat anderen in de toekomst op Firestarter kunnen crowdfunden voor hun eigen politieke werk.

Vind jij dit een waardevol project en wil je ons helpen? Dat kan! Ga naar Firestarterfund.nl waar je aan onze crowdfund campagne kunt doneren.
Je vindt daar ook informatie over andere manieren waarop je kunt bijdragen.

Het platform

Firestarter wordt een nieuw crowdfunding platform, vol met radicale campagnes. Wij willen dat het als een echt thuis voelt voor iedereen rondloopt in onze bewegingen, maar het moet ook toegankelijk zijn voor mensen die zelf politiek (nog) niet heel actief zijn. Zo willen we het crowdfunden voor politieke projecten gemakkelijker maken en zorgen dat er steeds grotere projecten mogelijk worden. Daarom gaan we voor een strakke, nette en open ogende website. Een campagne op Firestarter kun je gerust delen met collega’s, familieleden, buren of andere kennissen. Daarnaast wordt het een simpel, stabiel en overzichtelijk platform. Het moet zo gemakkelijk mogelijk worden om te gebruiken, zodat het jou als activist zo min mogelijk tijd en moeite kost om het te gebruiken.

De oorsprong van het idee voor Firestarter

Firestarter is het initiatief van drie ervaren radicale activisten en organisers. Het idee voor een autonoom crowdfunding platform, specifiek voor onze bewegingen, komt voort uit de praktische ervaringen binnen ons collectief en een zorgwekkende ontwikkeling in de VS. Om ons heen zagen we het belangrijke politieke werk van onze medestanders, hoe ze vaak zo druk zijn om anderen te helpen dat de zorg voor henzelf erbij inschiet. We zagen dat de politieke fondsen vaak overvraagd worden, maar ook moeite hebben om nieuwe donateurs aan te trekken, terwijl nieuwe groepen met jonge volgers het grotendeels zonder budget moeten doen. Crowdfunding wordt steeds populairder. Voor grote groepen met een uitgebreid netwerk is dit een vrij eenvoudige stap. Voor kleinere en nieuwere groepen is dit wat moeilijker. De hulp en ondersteuning die zij nodig hebben ontbreekt volledig bij de commerciële crowdfund platforms.

De vonk die dit idee voor ons echt urgent maakte, was een ontwikkeling in crowdfunding in de VS. Daar werd in de linkse beweging nog veel meer gebruik gemaakt van commerciële crowdfundplatformen. Dat ging vrij goed totdat veel van deze radicale projecten van de commerciële platformen af werden gegooid.
Dat was het resultaat van een symbolisch ‘both sides’ argument vanuit deze platformen. Antifascisten hadden druk gezet om nazi’s van deze platformen te weren. Toen deze commerciële platformen uiteindelijk overstag gingen en de nazi’s van hun website afgooiden, deden ze hetzelfde met veel radicale en linkse projecten. Zo hoopten ze zich als ‘onpartijdig’ te profileren. Omdat de commerciële platformen niets geven om deze politieke projecten, konden zij niet eens een laatste bericht aan hun ondersteuners sturen. Bij sommige projecten verliep al het contact tussen project en donateur via het platform. Van de ene op de andere dag werd dat contact geblokkeerd en ging een heel netwerk aan steun verloren. Ook in Nederland wordt er de afgelopen jaren meer met crowdfunding gedaan door politieke projecten. We willen voorkomen dat hetzelfde hier gebeurt.
Crowdfunding is zeer waardevol en sluit aan bij onze waarden. Daarom is het belangrijk om de financiering van de beweging te doen via platformen die in de handen zijn van de beweging zelf.

De bijdrage van Firestarter

De autonomie van een eigen crowdfund platform biedt veiligheid tegen uitsluiting, maar er zijn veel meer redenen voor een eigen platform. Zo’n platform kan structureel bijdragen aan politieke strijd en diens financiering in Nederland. Op firestarterfund.nl gaan we dieper in op deze bijdragen, maar we vatten ze samen in deze categorieën:
• Crowdfunding onder eigen voorwaarden, toegespitst op de behoeften van activisten en politieke organisers
• Bundeling van links verkeer die donateurs helpt aantrekken en die onderlinge uitwisseling aanmoedigt.
• Opbouw van kennis en begeleiding van nieuwe crowdfunders
• Bewuste inzet van het platform voor verdere opbouw van onze bewegingen.

Steun Firestarter!

Zie je net als ons het belang van meer geld voor solidaire en emanciperende projecten? Steun ons dan met een donatie.
Op termijn helpt je donatie aan Firestarter talloze andere projecten om je heen, omdat zij weer profijt hebben van het bestaan van dit platform. Ga naar onze site om te doneren, om verder te lezen, of om ons op een andere manier te steunen. Zit jij bij een project dat overweegt om een crowdfund campagne te doen in of na juni? Je kunt nu al contact met ons opnemen om te zorgen dat jouw project op de website verschijnt bij de launch in juni.

We houden je graag verder op de hoogte op Firestarterfund.nl of via onze socials, en we kijken ernaar uit om de launch met jullie mee te maken in juni!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech