[Den Haag] 1,5 jaar na de ontruiming van De Samenscholing: nieuwbouw peperduur, huur ontoegangkelijk en bouw stilgelegd

Nieuws, gepost door: nn op 29/04/2024 04:11:00

Wanneer: 29/04/2024 - 10:22

Zo’n anderhalf jaar geleden werd het sociaal centrum De Samenscholing aan de Beatrijsstraat in Den Haag gesloten en ontruimd door de gemeente. Wethouder Saskia Bruines (D66) kwam voor de ontruiming met een half-gaar plan om een "economische broedplaats" voor de maakindustrie te realiseren op de plek van het sociaal centrum. Zoals veel bouwplannen van de gemeente is ook dit project op catastrofale wijze in duigen gevallen.


(Foto: demonstratie van De Samenscholing op 15/10/2022 tegen de ontruiming)

In het originele plan van de gemeente werd aan het kunstenaars collectief Helicopter (buren van De Samenscholing in hetzelfde pand) gegarandeerd dat ze konden terugkeren in de nieuwbouw. Ook aan enkele initiatieven van De Samenscholing was een bod gedaan om terug te keren, uiteraard onder de voorwaarden van winstoogmerk. Dit is vanaf het begin door het sociaal centrum resoluut afgewezen. Al snel (maar pas na de ontruiming van De Samenscholing) viel Helicopter al buiten de boot vanwege een herberekende toekomstige huurprijs.

De toekomstige huren zijn nu nog verder gestegen en bedragen nu 92 euro per vierkante meter, terwijl er aan het begin een prijs van 45 euro werd beloofd – de zogenaamde broedplaatsenprijs. Ook het bouwproject zelf pakte vele malen duurder uit dan gepland, iets wat De Samenscholing altijd al heeft gesteld. De gemeente maakte haast met de ontruiming om zo te voldoen aan de eisen voor een Europese subsidie van 700,000 euro. Met haast en spoed werd De Samenscholing de nek omgedraaid zodat de wethouder een plus kon zetten op haar finacien spreadsheet.

Inmiddels is het duidelijk geworden dat de verbouwing 1,3 miljoen euro extra zal kosten. Deze kosten moeten worden opgevangen door de gemeente. Door de gestegen kosten is nu ook het idee van “creative maakindustrie” de prullenbak ingegaan. De kleine ambacht zou het kostenplaatje niet dekken en nu is het pand bestemd voor “kleine bedrijvigheid”. Elk aspect van creatieviteit, sociale functie voor de wijk Moerwijk en betaalbaarheid is geheel verdwenen. Daarnaast is de vertraging, geluids- en verkeersoverlast van de werkzaamheden door verbouwing en intensiever gebruik nooit meegedacht voor de buurt wat betreft infrastructuur en omwonenden. Wat nu over is gebleven is een gemeente-gesubsidieerd project voor ondernemers en doorsnee bedrijven die onderdeel zijn van de reguliere competitieve kapitalistische economie.

Het laat ook zien dat het besluit om De Samenscholing te ontruimen een politiek besluit was en dat bureaucraten en politici (ook de cultuur-liefhebbers van D66) het concept van De Samenscholing niet bevatten. Het idee van een samenleven op basis van zelfbestuur en solidariteit is iets wat hun te buiten stijgt. Dit was ook te zien in de belachelijke aanboden die de gemeente maakte voor een vervangende locatie: tijdelijk, zeer beperkt kwa mogelijkheden voor het organiseren van activiteiten en alleen maar mogelijk als het collectief van De Samenscholing zich zou onderwerpen aan de marktlogica en een alternatief bedrijf zou worden. Ook deze opties zijn afgewezen door De Samenscholing.

Afgelopen week vroeg de wethouder de gemeenteraad om extra geld in het nieuwbouw project aan De Beatrijsstraat te pompen, dat nu wordt ontwikkeld door “Starterspanden Den Haag B.V.”. De raad stemde tegen. Het resultaat is dat de vebrouwing nu stil ligt en dat de buurt aankijkt tegen een bouwput die zowel de speeltuin als het basketbalveld beslaat en dat de autoriteiten in Den Haag weer eens uit pure ideologische overtuiging een initiatief dat functioneerde van onderop hebben verpletterd.

Het kapitalisme is een monster dat alles vernietigt!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech