Boats4People van start 1 juli

Nieuws, gepost door: B4P Nederland op 28/06/2012 06:09:42

Wanneer: 01/07/2012 - 09:59

Komend weekend is het zover, op 1 juli gaat de campagne van Boats4People in de Middellandse Zee van start.


(english below)

Lees de tweede internationale nieuwsbrief om de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen rond het project.
Je vindt informatie over de activiteiten die plaats zullen vinden tijdens de B4P-tour en over een aantal recente ontwikkelingen rondom bootmigratie in de regio. Ook kun je in de nieuwsbrief lezen over hoe je project kunt steunen en natuurlijk over de achtergrond van dit initiatief.

De nieuwsbrief is beschikbaar in verschillende talen (Engels, Frans, Italiaans en Duits) via de website boats4people.org. In de bijlage bij dit bericht vind je de Engelse versie.

Vanuit Nederland zullen 7 mensen afreizen naar Italie om deel te nemen aan de actie. Op de website van All Included kan je de komende weken een blog volgen over het verloop van Boats4People op en rond de Middellandse Zee. Ook op Indymedia zullen we verslag uitbrengen.
7 juli is door het No Border Netwerk Nederland uitgeroepen tot dag van decentrale acties in solidariteit met Boats4People. Zie: no-border.nl

Voor vrijheid en solidariteit in de Middellandse Zee!

groet,
Boats4People

www.boats4people.org
Twitter and Facebook internationaal: Boats 4 People
Facebook B4P Nederland: nl-nl.facebook.com/Boats4PeopleNL
www.allincluded.nl

English:
This weekend Boats4People will start it's campaign in the Mediterranean. In this second international newsletter you can read all about the latest news regarding the project. You will find information on the activities along the route of our B4P-tour and on the recent development in the region concerning boat migrants. Also you can read about ways how to support the project and of course about the background of this initiative.

The newsletter is available in the languages English, French, Italian and German, on the news section of our website boats4people.org. Attached you can find the English version.

From the Netherlands 7 people will participate in Boats4People in and around the Mediterranean. On the website of All Included you can follow what is happening through our blog. We will also publish news on Indymedia.
The No Border Network Netherlands has initiated a call for a day of action in support of Boats4People on July 7.
See: no-border.nl.

For freedom and solidarity in the Mediterranean!

Boats4People

Boats4people.org
Facebook (international)
Twitter (international)
Facebook B4P Netherlands
Blog op allincluded.nl

File: B4P_newsltr2_june_EN_small.pdf
Tags: Boats4people Frontex migratie


Wie: 
B4P Ndl

Alle hens aan dek! Boats 4 People start 1 juli.

Een jaar na onze oproep voor een solidariteitsvloot voor de migranten in het Middellandse Zeegebied, is het zover: we zijn klaar om te varen! 17 organisaties uit 7 verschillende landen hebben de handen ineen geslagen om dit ambitieuze project waar te maken en onze eerste missie op zee van 1 juli tot 19 juli 2012 uit te voeren. Samen inspecteren wij de immigratiecontrole op zee. Boats 4 People is een internationale coalitie van organisaties uit het Middellandse Zeegebied, Afrika en Europa. Opgericht om een einde te maken aan sterfgevallen aan de zeegrenzen en om de rechten van migranten op zee te verdedigen, pleiten we voor vrijheid van beweging voor iedereen!

Onze boot, de Oloferne, van de Italiaanse organisatie Nivi di Carta, is startklaar om op 2 juli te vertrekken uit de haven van Rosignano (Italie), vlakbij de plaats Cecina, waar op dit moment de jaarlijkse Europese anti-racisme conferentie (organisatie: ARCI) plaatsvindt.

Drie weken lang voeren wij actie in de Middellandse Zee in solidariteit met migranten onder de leus 'Stop Migrant Deaths at Sea. For Freedom and Solidarity in the Mediterranean'. Het Middellandse Zeegebied fungeert als een route naar Europa voor migranten die naar mogelijkheden om te overleven en een beter leven op zoek zijn. Sommigen worden onder tragische omstandigheden door agentschappen van de Europese staten (Frontex) gered, om vervolgens geconfronteerd te worden met detentie en deportatie. In veel gevallen worden migranten in nood op zee achtergelaten of worden tegengehouden en "terug geduwd" naar landen in het Zuiden van het Middellandse Zeegebied. GroenLinks-Eerste Kamerlid Tineke Strik onderzocht voor de Raad van Europa de behandeling van bootmigranten op de Middellandse Zee. Zie voor haar vernietigende rapport: http://europa.groenlinks.nl/files/Rapport Tineke Strik.pdf

Boats 4 People heeft het afgelopen jaar op verschillende manieren geholpen dit onderwerp onder de aandacht te brengen. De europese staten die misdaden tegen migranten op de Middellandse Zee begaan mogen niet straffeloos blijven. Zo is er contact gelegd met overlevenden van schipbreuken, er werden satellietbeelden verzameld en er werd onderzoekswerk verricht om de verantwoordelijken voor het criminele migratiebeleid op te sporen. Ook werd er een klacht ingediend tegen Frankrijk vanwege de verantwoordelijkheid van een Frans militair schip dat geen hulp heeft geboden aan bootmigranten tijdens de NAVO interventie in het Libische conflict.

We vertrekken op 2 juli om 13.00 uur met de Oloferne vanaf Rosignano in Italië via Sicilië naar Tunesië (kustplaats Monastir en vluchtelingenkamp Choucha bij Libië) en Lampedusa. Onderweg zijn er lokale evenementen en acties. Zo zal in Cecina op 1 juli een workshop gehouden worden over wet en regelgeving op zee met als lange termijn doel een netwerk op zee van hulp en alarmsignalering voor bootmigranten in nood. Op 2 juli is er aan boord van de Oloferne een persconferentie om 10.30 uur. Op Sicilië zal van 5 tot 7 juli aandacht zijn voor de gewelddadige grensbewaking en de criminalisering van migratie. In Monastir (Tunesië) zal in de haven een samenkomst zijn met vissers op hun vissersboten. Monastir is een plaats waar migranten hun overtocht naar Europa voorbereiden en starten. Tijdens de verschillende stops zal steeds een herdenkingsplechtigheid plaatsvinden op zee voor de vele dodelijke slachtoffers van het Europese antimigratiebeleid. Ook zullen er op verschillende locaties detentiekampen bezocht worden. Aan boord van de Oloferne zijn journalisten, activisten, politici, migranten en documentairemakers. Zie voor meer informatie en voor het volledige programma de bijgevoegde nieuwsbrief en de website boats4people.org. Zie informatie over de bootcrew in de bijlage.

Zeven mensen uit Nederland zullen ter plaatse deelnemen aan de campagne. We zullen nieuwsberichten verspreiden in Nederland tijdens de verschillende evenementen onderweg, via mail, twitter, facebook en een blog. Twee deelnemers uit Nederland zullen deel uitmaken van de delegatie die het vluchtelingenkamp in Choucha (grens Libië/Tunesië) zal bezoeken en meehelpen met de aanklachten van de migranten en vluchtelingen (voornamelijk van Sub Sahara landen) die hier sinds begin 2011 opgevangen worden door Tunesië. Meer dan 3.000 migranten - zowel niet als wel erkende UNHCR-vluchtelingen - wachten nu al langer dan een jaar in het Choucha kamp. Ondanks herhaalde oproepen van UNHCR is er nog steeds geen oplossing voor deze groep.

We roepen op:
- dat de EU een einde maakt aan haar gewelddadige controle van de zeegrenzen;
- dat regeringen in Afrika breken met het verleden en weigeren om overeenkomsten te tekenen om mensen terug te nemen met de Europese landen en de EU, aangezien deze overeenkomsten resulteren in schending van de rechten van migranten;
- dat alle landen stoppen met mensen die migranten redden te vervolgen, in overeenstemming met de wet van de zee volgens welke alle zeevaarders "zo snel mogelijk beginnen met het redden van mensen in nood" (art 98 van de United Nations Conventions on the Law of the Sea).

Boats 4 People organisaties

De reis is te volgen op:
http://boats4people.org/index.php/en/ (Engels)
Twitter: Boats 4 People
Facebook B4P Nederland: http://nl-nl.facebook.com/Boats4PeopleNL
Blog B4P Nederland: http://www.allincluded.nl/index.php/blog-boats4people-12

Contactgegevens:
Vincent de Jong (All Included) 0031 6 59 08 71 74 aanwezig tijdens de campagne van 1 juli t/m 16 juli
(op zee –en daardoor niet bereikbaar- van 2 juli 13.00 uur tot 5 juli 16.00 uur)

Contactnummer in Nederland: 0031 6 24 23 74 88

AttachmentSize
persbericht_B4P_1juli.pdf178.29 KB
Programme B4P_EN.pdf178.2 KB
B4P_permanent crew and first group_EN.pdf192.49 KB


Wie: 
B4P NL

WatchTheMed and BOATS 4 PEOPLE

A Mapping Platform to Monitor the Maritime Borders of the EU for Violations
of Migrants’ Rights

| 5 July 2012 |

While Boats4People’s Oloferne is at sea, many other people are contributing
to the campaign from land in Africa, Europe and even as far as the USA.
Amongst them, researchers of the Forensic Oceanography research project at
Goldsmiths, University of London, who, in the frame of the B4P campaign,
have launched a new online mapping platform to monitor in almost real time
the death of migrants and violations of their rights at the maritime
borders of the EU.

Acting as a “civilian watchtower” over the Mediterranean, WatchTheMed aims
to collect information concerning incidents at sea from all possible
sources, such as distress signals send out by the Coast Guards, different
types of documentation coming from seamen, the press and migrants
themselves, as well as satellite imagery. It inscribes these incidents
within the complex political ecology of the Mediterranean, an area
criss-crossed by overlapping Search and Rescue zones, maritime patrols,
radar coverage areas, maritime traffic patterns, fisheries and oil rigs.

By assembling these multiple sources of information and spatialising this
data, the WatchTheMed platform aims to become a new tool to bring an end to
the persisting impunity towards migrants across the Mediterranean Sea.

WatchTheMed is a pilot project that will be tested and refined during the
three weeks of the B4P journey. Help us monitor the maritime borders of the
EU by reporting an incident occurred at sea, maritime patrols or means of
surveillance on www.watchthemed.crowdmap.com or send us an email at :
obs@boats4people.org.

For more information on the Forensic Oceanography project visit :
http://www.forensic-architecture.org/investigations/forensic-oceanography/

Press contacts :

Lorenzo Pezzani : 0039.340 775 1303

Charles Heller : 0041 76 383 64 45


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech