Demonstratie en acties tegen anti-abortusdemonstratie Salzburg (at) – een klein verslag

Nieuws, gepost door: Tommy Ryan op 26/07/2012 07:09:19

Wanneer: 26/07/2012 - 09:50

Gister, woensdag 25 juli vond er in Salzburg (Oostenrijk) een anti-abortusdemonstratie plaats van Human Life International (HLI), Euro Pro Life en Jugend fur das Leben genaamd de ´mars van de 1000 kruizen`. De organisaties van de christelijke mars hebben sterke verbanden met allerhande extreem-rechtse organisaties. Tegen deze vrouwvijandelijke mars werden vanuit de links-radicale beweging een demonstatie en verschillende acties georganiseerd onder het motto ´pro-choice!` - de vrouw moet zelf kunnen beslissen over haar buik.


Voordat de demonstratie van de conservatieve christenen van start ging werd er een linksradicale pro-choice demonstratie gehouden. Deze demo van ongeveer 60 mensen werd begeleid onder zware politiebegeleiding. Dit waarschijnlijk omdat er vorig jaar een vergelijkbare anti-abortus mars was die toen succesvol verstoord en ingeperkt werd – maar ook omdat dit jaar tijdens de mars ook de ´Festspiele´ plaats vinden in Salzburg. Dit is een toneelfestival dat zich richt op de rijke elite van Oostenrijk, een reden voor de autoriteitn om te proberen de stad rustig te doen ogen.

De pro-choice demo was succesvol, er werd met mensen gepraat en er zijn veel flyers uitgedeeld om duidelijk te maken wat er die dag aan de hand was. De flyers spraken over het recht van vrouwen om zelf te beslissen of ze hun zwangerschap willen te beindigen of niet, en dat dit niet mag worden beperkt door de religieuze en morele opvattingen van anderen.

Later die middag verzamelde de conservatieve christenen op het domplein in de stad waar zij borden met foetussen bij zich droegen en borden met Maria. Op een van de borden stond onder andere ´kijk pappa, ik ben een jongen´. Tegendemonstraten verzamelde zich om de protestmars en hebben lawaaigemaakt, flyers uitgedeeld. De politie-inzet was echter dermate groot dat ze uiteindelijk toch de mars en tegendemonstraten hebben weten te scheiden. Toch is door de druk van de tegendemonstraten de route van de anti-abortusmars wederom succesvol ingekort. Zo is er niet langs het ziekenhuis getrokken om hier te bidden en foetus-poppetjes te verspreiden, en ook zijn er geen bloemen uitgestrooid vanaf de hoofdbrug over de rivier die door de stad maar is dit achteraf uit het zicht van het publiek gebeurd.

Uiteindelijk is er nog geprobeerd een blokkade bij de terugweg te forceren bij de hoofdbrug door de stad. Hier was door de tegendemonstranten een kleine doorbraak maar de ME greep hier snel in en dreef de demonstranten terug de hoofdbrug af. Toch koste dit weer een vertraging voor de mars van zo´n 15 min en voerde het de druk op.

Er zijn die dag 2 arrestaties gevallen onder pro-choice activisten en 2 mensen zijn staande gehouden voor identieteitsvaststelling, iets was in Oostenrijk veel gebeurd voor onderzoek naar activisten en ter intimidatie. Uiteindelijk was tegen 9 uur iedereen vrij en werd de dag nog geevalueerd. Voor de arrestanten zal (financieele) ondersteuning zijn.

Tags: actie oostenrijk pro-choice

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech