Reageer op:

"Doordat je het over mensen

"Doordat je het over mensen in t algemeen hebt wordt het weer gewoon een mening zoals er miljarden van zijn. Allemaal gelijkwaardig en dus allemaal eveninteressant, wat mij betreft. Maar ik geef je gelijk dat bepaalde informatie misschien makkelijk afgedaan wordt als onzinnig maar in andere gevallen wel nuttig of handig blijkt te zijn. Het is niet dat ik het niet eens ben met de gedachte die je onderwoorden brengt, dat ben ik wel. Maar als je boos wordt op immaginaire mensen met immaginaire meningen"

Hoezo? Ik heb het niet over imaginaire mensen, maar de mensen die ik in mijn dagelijks leven ontmoet, van vrienden tot kennissen tot familie. Ik heb daarnaast niet het idee dat wat ik aanstip beperkt is tot die mensen, ik denk dat het vrij diep verankerd zit in onze cultuur. Het heeft waarschijnlijk wel iets te maken met het feit dat (om het 'ouderwets' te stellen), de 'heersende klasse' (dus de mensen met veel invloed en macht) hun invloed en macht legitimeren door te zeggen dat ze slimmer zijn dan de rest, en dat zij het voor het zeggen hebben omdat ze beter weten wat goed is voor de mensen dan die mensen zelf. Laat staan natuurlijk dat mensen zelf de zeggenschap over de plekken waar ze werken en wonen kunnen hebben! Daar heb je expert-knowledge voor nodig! Dat je flink veel poen verdient wordt bovendien ook vaak gelegitimeerd met 'ik heb hard geleerd', ook al is dat zo absurd als maar zijn kan want iedereen die zowel veel heeft geleerd in zijn leven als gewerkt heeft aan de onderkant van de arbeidsmarkt weet dat dat leren in ieder geval niet zwáárder is dan zo'n baan (zo niet minder zwaar).
Ook kwam het naar voren in de laatste show van Theo Maassen. Goed, ik heb een zwak voor die gast, maar hij zegt soms ook echt briljante dingen, maar tis fucking achterlijk dat het grootste probleem wat ie dan uiteindelijk aandraagt is dat anderen achterlijk zijn.

" Het helpt volgens mij ook niet dat je beladen woorden gebruikt als 'slimmer' of 'dommer' omdat daaraan een waarde oordeel hangt. Slimmer of dommer kunnen objectief wel bestaan maar maakt dat iemand meerder- of minderwaardig?"

Ik gebruik die woorden omdat anderen ook die woorden gebruiken en in die woorden nadenken. Dat er een waarde-oordeel aan hangt is juist ook mijn punt. En daarnaast denk ik niet dat slimmer en dommer objectief bestaan, want het is altijd slimmer-met-betrekking-tot-iets (slimmer in rekenen, slimmer in taal, slimmer omgaan met je auto, enz enz), en dat iets waar het tot betrekt staat op een bepaalde ranglijst (economische wetenschap hoger dan antropologie bijvoorbeeld, of hoeveelheid water in je lichaam vs waar brad pitt en angelina jolie elkaar hebben ontmoet) die sociaal bepaald is.
En als t zou bestaan maakt het mensen inderdaad niet meerder- of minderwaardig voor MIJ, maar voor velen anderen wel. En dat is ook niet zo gek, want als je zegt dat iemand dom is en je zelf slim bent volgt al snel de conclusie dat jij dingen beter weet dan de dommerik, inclusief over het leven van de dommerik zelf. Door mensen als dom te bestempelen ontneem je ze al snel de zeggenschap over het eigen leven, de slimmen weten beter hoe je 'het' (whatever it may be) moet doen.

"Maar schelden op dat gedrag helpt niet echt mee. Je eigen gedrag aanpassen en anderen stimuleren om zich positief en opbouwend uit te laten (waar ik hier, misschien nogal ongelukkig, jou toe probeer te inspireren) is meer effectief de en eigenlijk ook de enige die niet doet-wat-het-probeerd-te-vermijden."

Nah, schelden op bepaald gedrag, als daar nooit op wordt gescholden (ben het nog nooit tegen gekomen ergens), lijkt me een eerste stap om het in ieder geval te problematiseren. Als het vanzelfsprekend is, als t nooit verdedigd hoeft te worden omdat t niet wordt aangevallen, als t niet eens in mensen opkomt om niet over elkaar na te denken in termen als 'slim' en 'dom', kom je helemaal nergens. Sowiezo vind ik deze houding (ik ben slim, de rest is dom) het wel echt verdienen om flink uitgescholden te worden.
Misschien is de manier waarop niet ideaal, maar ach, ik ben ook verre van perfect.

"Je zegt: " ...maar om nou te zeggen dat we praktisch aantonen dat het kan... neuh, het blijft bij woorden." als je het hebt over het overnemen van productiemiddelen. Maar er zijn overal in de wereld talloze voorbeelden van overgenomen fabrieken of bedrijven in zelfbeheer. Hoe kom je erbij dat 'we' dat niet praktisch aantonen? Let je wel op? Even zoeken op Indymedia leert bijvoorbeeld dat de Anarchistische Groep Amsterdam niet zo lang geleden over arbeiderszelfbestuur in Thessaloniki een avond organiseerde... Dat is toch meer dan loze kreten."

ik zeg dat het een ver van mn bed abstractie is. Thessaloniki is nogal ver van mn bed ;) En ook een abstractie, want ik ben dr niet, ben dr niet geweest, dus ik kan er alleen in abstracto over nadenken. En op zo'n bijeenkomst (ik heb er vele meegemaakt, en ja ze zijn belangrijk en ja ook wel s interessant), ga je er dus over praten wat er ver van onze bedden gebeurt en doen we er verder niks mee (=abstractie).

" Als 'we' niet praktisch aantonen dat wat we willen bereiken dan is het toch ook jouw taak om daar verandering in te brengen? (Ik zeg overigens niet dat je dat helemaal niet doet, daar weet ik niks van)"

klopt, en ja voorzover mogelijk doe ik dat ook en heb ik dat zeker ook gedaan, hoewel ik wel een beetje zoekende ben op t moment (iets met veel energie in shit steken en weinig tot geen resultaat behalve t maken van vrienden en mooie ervaringen [naast ook kut ervaringen], wat natuurlijk ook n fucking mooi resultaat is maar tis niet waarom ik ermee ben begonnen snapje)

"In Nederland zijn zoveel initiatieven tot om collectief dingen anders aan te pakken, in eigen beheer te nemen, sommigen zweveriger dan anderen maar toch...bericht ons daarover! THNX :)"

nah volgens mij wordt daar wel genoeg over bericht, en worden er misschien te weinig vragen gesteld over waar we nou eigelijk mee bezig zijn (logisch ook want dat kan weer een heel gekut opleveren waardoor we nog meer gaan lullen en nog minder gaan doen, en zonder alternatief ja wat wil je dan), waarom er vaak zoveel energie wordt ingestopt met te weinig resultaat, waarom de strijd ons persoonlijk meer lijkt te verneuken dan ons vooruit helpt, en ook te weinig over hoe we ons verhouden tot anderen in ons persoonlijke en politieke leven, en hoe we zelf leven (iets met ethiek ofzo, hoewel ik dat echt een kutwoord vind, hoe te leven in een verrot systeem zonder zelf verrot te worden en zonder dat leven te verkloten zeg maar).
Als je alleen maar goed nieuws wilt horen leef je toch echt in de verkeerde wereld :P

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech