Reageer op:

Relax. Haal adem. Ga eens na

Relax. Haal adem. Ga eens na bij jezelf waarom je je kennelijk zó aangevallen voelt dat dat zo'n felle reactie oproept. Niet nodig, want ik val jou persoonlijk helemaal niet aan, ik geef argumenten waarom een woord niet oké is.
Als ik een gokje mag doen: het zou kunnen zijn dat je het gevoel kreeg dat ik zei dat jij een racist bent. Als je bent opgegroeid in een milieu dat anti-racistisch, anti-imperialistisch en anti-koloniaal is, dan kreeg je waarschijnlijk mee dat de definitie van racisme zoiets is als 'nare mensen die bewust een afkeer uiten van mensen van kleur'. Of iets dergelijks. Kernbegrippen hierin zijn 'bewust' (opzettelijk) en het morele oordeel (negatief) over racisten. Hoogstwaarschijnlijk zou jij geen bewust racistische dingen zeggen tegen mensen van kleur, dus ben je oké en wil je niet geassocieerd worden met de foute mensen die racisten zijn. Zit ik goed?
Het probleem is dat de maatschappij waar jij en ik in opgegroeid zijn systematisch racistisch, imperialistisch en koloniaal is en dat het, als mens dat contact heeft met andere mensen, godsonmogelijk is om daar niks van mee te krijgen. Jij en ik kregen dat niet op een bewust en expliciet niveau mee, maar op een onbewust en impliciet niveau. Vraagje: waren de kringen waarin je opgroeide overwegend wit? De definitie van racisme die wij hebben meegekregen is een witte definitie van racisme. Want racisme gaat veel verder dan alleen nare mensen die opzettelijk rotgedrag laten zien naar mensen van kleur. Het is het hele systeem van uitsluiting en onderdrukking, in alle aspecten van iemands leven.
Eén zo'n aspect is dus het gebruik van het woord 'blank' in plaats van 'wit', waarbij er, zoals ik in m'n post hierboven liet zien, allemaal onbewuste processen meespelen. Jij en ik hebben door in deze maatschappij als witte mensen op te groeien, geleerd om daar géén racisme in te zien (oef, wij zijn geen nare mensen) maar... het is dus wèl racisme binnen een bredere definitie (een heel systeem dat onderdrukking en uitsluiting van mensen van kleur in stand houdt).
De vrijheid van definitie waar je je op beroept, is vooral een afweermechanisme om de status quo in stand te houden. Als je echt zo anti-racistisch bent als je zegt, wat is dan het probleem om die argumenten te overwegen en jezelf wit te noemen in plaats van blank?

Je dringt er een paar keer op aan dat het allemaal wel met respect moet gebeuren. (Eh, dan is het ook wel fijn als je zelf ook een respectvolle toon blijft hanteren) Hoe was het ook alweer? Mijn vrijheid stopt waar de jouwe begint. En andersom.
Het gebruik van het woord 'blank' is niet onschuldig en niet neutraal, want het is er op gericht om racisme in stand te houden. Iedere keer dat je dat woord gebruikt en weigert om het te vervangen door wit, draag je daar aan bij. Daarmee doe je inbreuk op de vrijheid van anderen - we zijn het erover eens dat racisme inbreuk doet op de vrijheid van mensen van kleur, toch? En getuigt het niet van respect - we zijn het erover eens dat racisme niet van respect getuigt, toch? Kortom, de vrijheid en het respect die je hier opeist, gaat ten koste van anderen. Dus spreek ik je er op aan.

Is dat wel oké als ik jou aanspreek op een woord waarmee je inbreuk doet op de vrijheid van anderen, terwijl ik zelf niet van kleur ben maar wit? Ja. Als witte mensen racisme veroorzaken en in stand houden, is het ons probleem en aan ons om daar iets aan te doen. Het zou raar zijn om van anderen te verwachten dat zij een probleem gaan oplossen wat wij zelf veroorzaken.
Als je wil weten wat iemand van kleur daar over zegt, lees dan vooral 'Hallo witte mensen' van Anousha Nzume.

Nog maar even voor de duidelijkheid: nee, ik verwijt je niet dat je racist bent. Jij en ik hebben niet gevraagd om al die crap die op een onbewust niveau meespeelt door onze strot te krijgen en om er, net zo onbewust, in te gaan geloven.
Zie het maar als een uitnodiging om dingen kritisch onder de loep te nemen en laagje voor laagje, die crap weer af te pellen.

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech