Reageer op:

"ik val jou persoonlijk

"ik val jou persoonlijk helemaal niet aan"

Jawel. Jij valt mijn mogelijkheid/macht aan om mijzelf te omschrijven met de woorden waarmee ik mijzelf wil omschrijven.

"het zou kunnen zijn dat je het gevoel kreeg dat ik zei dat jij een racist bent"

Nee, ik krijg het gevoel dat je mij de mogelijkheid/macht mijzelf te omschrijven af probeert te pakken omdat je vanuit je identiteitsideologie hebt beredeneerd dat dat juist is.

"dan kreeg je waarschijnlijk mee dat de definitie van racisme zoiets is als 'nare mensen die bewust een afkeer uiten van mensen van kleur'

Nee, racisme is onderscheid maken tussen mensen op basis van ras in relatie tot iets anders zoals status, macht, waardigheid, kunde etc.

"Zit ik goed?"

Nee dus.

"Het probleem is dat de maatschappij waar jij en ik in opgegroeid zijn systematisch racistisch, imperialistisch en koloniaal is en dat het, als mens dat contact heeft met andere mensen, godsonmogelijk is om daar niks van mee te krijgen. Jij en ik kregen dat niet op een bewust en expliciet niveau mee, maar op een onbewust en impliciet niveau."

Dat ontken ik ook niet.

"Het gebruik van het woord 'blank' is niet onschuldig en niet neutraal, want het is er op gericht om racisme in stand te houden. Iedere keer dat je dat woord gebruikt en weigert om het te vervangen door wit, draag je daar aan bij."

Dt is dus onzin. Het gebruik van het woord blank in mijn kringen (die overigens niet uitsluitend blank of wit zijn) is wel onschuldig en wel neutraal, en is er helemaal niet op gericht racisme in stand te houden.

"Als je echt zo anti-racistisch bent als je zegt, wat is dan het probleem om die argumenten te overwegen en jezelf wit te noemen in plaats van blank?"

Argumenten overwegen is nooit een probleem. En ik ben mezelf ook wit gaan noemen, voor een groot deel uit meegaandheid. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe grotere onzin ik het vind.

"we zijn het erover eens dat racisme inbreuk doet op de vrijheid van mensen van kleur, toch?"

Onderscheid maken tussen mensen op basis van 'ras' (welk 'ras' dat ook moge zijn) in relatie tot iets anders, vormt een inbreuk op de vrijheid van de gediscrimineerde in zoverre degene die het verbale/ideologische onderscheid maakt de macht heeft de racistische ideologie kan transformeren tot werkelijkheid. Ik die mijzelf blank noemt heeft dat effect helemaal niet. Mijzelf blank noemen maakt helemaal geen inbreuk op de vrijheid van anderen. Het is ook geen racisme zoals hier bedoeld (hoogstens in de zin van een plat onderscheid dat niet in relatie tot iets anders staat, dwz alleen maar een verschil in etniciteit aangeeft).

"En getuigt het niet van respect - we zijn het erover eens dat racisme niet van respect getuigt, toch?"

Mijzelf omschrijven als wat dan ook heeft niks te maken met respect tegen anderen. Het refereert naar het zelf, niet naar de ander. Dat is ook precies waarom ik hier de lijn trek. Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen omschrijven zoals zij dat willen, punt. Andere mensen willen voorschrijven hoe ze zichZELF omschrijven, is een aanval op hun persoonlijke vrijheid.

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech