english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
GraKra: wel een verleden maar geen toekomst?
GraKra - 30.11.2008 21:46

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat we meldden dat we het verschijnen van een nieuwe GraKra met een week uitstelden. De inhoud van dat bericht bracht al behoorlijk wat tumult teweeg.




We schreven toen: “...het is nu ook onmogelijk om samen gezellig het familieblad voor en door die scene te maken. Vooral ook omdat je je afvraagt wat die scene nog is”...
Helaas is die situatie niet verbeterd. Eerder verslechterd...

Het voortbestaan van de Grachtenkrant staat al langer op de tocht. We constateren al geruime tijd een gestage daling van de gedrukte oplage en een drastische afname van het aantal betalende abonnee's. Daarnaast was het ook moeilijk om genoeg mensen bij elkaar te krijgen om het blad in elkaar te draaien en te verspreiden.
Veel communicatie binnen en van de buitenparlementaire linkse beweging geschiedt inmiddels via digitale kanalen. De GraKra was oorspronkelijk slechts het blad van de kraakgroep Grachtengordel, met in de loop van de tijd steeds meer een stedelijke en landelijke uitstraling. En ook altijd met een sterke tongue-in-cheek, informele en melige toon. Het familie- en roddelblad van de Amsterdamse kraakscene.

Enige tijd geleden zijn we een half jaar lang gestopt met verschijnen, door het gebrek aan voldoende enthousiaste nieuwe medewerkers. Daarna hebben we een aanvankelijk redelijk succesvolle doorstart gemaakt. Weliswaar met een nog steeds dalende oplage...

Tegelijkertijd zagen we de kraakbeweging steeds verder uiteen vallen. Volgens sommige 'specialisten' lag dat aan het toenemende aantal buitenlandse krakers. Dat soort verhalen pasten natuurlijk erg goed in de nieuwe rechts-populistische tijdgeest, waar wij niet aan mee wilden doen. Wat mij betreft had een groot deel van de inhoud van de GraKra vandaag de dag in het Pools, Spaans of Italiaans mogen zijn, maar zelfs dat is niet gebeurd.

Ondertussen kwam het fenomeen kraken ook onder vuur te liggen door die nieuwe tijdgeest. Een kraakverbod is al geruime tijd in de maak en het ziet er niet naar uit dat de Raad van Kerken het nog eens voor ons op gaat nemen... Dus was de vraag: wat te doen? De VVD lanceert een zwartboek, de krakers lanceren een witboek. Een lobby tegen dat kraakverbod? Wat voor gewicht wil je nog in de schaal leggen?

De teruggang van de beweging was al te bemerken door het gebrek aan fantasie en creativiteit. Door het 'incident' voor de deur van de Vrankrijk op 13 september werd zelfs een uitgesproken zelfdestructieve tendens zichtbaar. Alle lijmpogingen die sindsdien zijn ondernomen hebben die tendens niet kunnen keren of maakten hem zelfs sterker.

Hmmmm.... Persoonlijk, voor mijzelf gesproken. Ik kan en wil niet samenwerken met dit soort doffe knuppelzwaaiers. En ook niet met mensen die het 'incident' tot een bedrijfsongevalletje, een ongelukje willen reduceren. Of met mensen die hun kop in het zand steken, die niet willen weten wat er gebeurd is, hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan en wie erbij betrokken waren. Geen behoefte aan vriendjespolitiek en doofpotconstructies. Geen behoefte aan 'geld voor de linkse beweging', als de kostwinners hun eigen rotzooi niet op weten te ruimen. Geen behoefte aan face to face communicatie, als die er uiteindelijk nog steeds op gericht is om van de slachtoffers daders te maken. Geen behoefte aan mooie verhalen over zelfreflectie, als in hetzelfde verhaal gerefereerd wordt aan “kwaadwillendheid van figuren binnen ‘onze’ kringen die [ons] sowieso niet kunnen uitstaan en een slaatje proberen te slaan uit de situatie”. Dat is namelijk geen zelfreflectie, want op die manier kun je alle kritiek van buiten je eigen beperkte kringetje afdoen...

Tja je bent een strenge hoofdredactrice of je bent het niet.

Als iemand nog iets beters weet, dan hoor ik dat graag. Of beter nog: ik wil het wel afdrukken als kopij. In de Grachtenkrant... Wellicht het echte allerlaatste nummer.
Als iemand nog wat te melden heeft, kan dat dus. Via postbusnummer 16578, 1001 RB Amsterdam, of ons kopijbakje in het Fort van Sjakoo aan de Jodenbreestraat. Mmmm en een deadline... Laten we zeggen: aanstaande dinsdag voor het eind van de middag.

Sandra

- E-Mail: grakra@dds.nl
 
supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
mooi 
rotzooi - 01.12.2008 19:18

Zo, eerlijk gezegd twijfelde ik al een tijdje aan de waarde van een krantje met een paar amsterdamse roddels en een paar bij elkaar geraapte artikels uit de media over kraken.

wat ik al heel lang jammer vind iss het ontbreken van een landelijke kraakkrant. en dan wel een met wat meer diepgang, dus geen kranteknipselblaadje, maar met artikels, analyses, etc.

ook zal er een gat vallen in een (klein) deel reclame, en aankondigingen.

Iedereen die zin heeft om zich met een werkelijk landelijk blaadje bezig te houden, mail:  rotzooi@hypocrisy.org

Het zou fijn zijn om een redakteur in elke stad te hebben, dus den bosch, utrecht, rotterdam, nijmegen, groningen, schuif iemand naar voren!

de rotzooi redaksie

hoe verder met de grakra... 
Peter Siebelt (want ik lees graag de grakra) - 02.12.2008 11:32

De GraKra heeft zeker nog wel bestaansrecht, en is in mijn ogen ook nog steeds een leuk/nuttig blad. Hoewel het gros van de inhoud bestaat uit geknipte krantenartikelen, stoort dit mij niet heel erg, omdat ik het persoonlijk eigenlijk best nuttig vind. Al het kraak- en actienieuws en aanverwanten van de afgelopen maand gebundeld, elke keer kom ik toch meerdere interessante stukjes tegen die ik anders gemist zou hebben.
Natuurlijk zijn zelfgeschreven artikelen en ingezonden stukken altijd nog het beste, en juist in dat opzicht werden de lezers de laatste tijd naar mijn idee weer wat meer voorzien dan voorheen.

Dan is er het probleem van de teruglopende oplage; dat lijkt mij een probleem waar wel wat aan te doen valt. Wat te denken van een GraKra-standje op kraakfeesten en benefieten door het hele land? Dit kost relatief weinig moeite om te organiseren, en je kan mensen live stukjes laten typen voor in de GraKra, en mensen live zich laten inschrijven voor een abonnement. Kost niet al te veel moeite en het is nog leuk ook!

Een gebrek aan vrijwilligers is wel een probleem. Wat dat betreft zou het misschien een geen slecht idee zijn om te kijken naar de mogelijkheden van een doorstart. Enkele medewerkers zitten blijkbaar al heel lang bij de GraKra-redactie, hebben het misschien ook wel een beetje gehad, wellicht is een heel nieuwe ploeg medewerkers geen gek idee, vers bloed, andere ideeën enz. Wie o wie biedt zich aan?
We missen Amsterdam 
Nait Soez'n - 03.12.2008 02:08

Nait Soez'n miste de GraKra al een tijdje! Niemand kopieerde onze artikelen zo klakkeloos als de GraKra, niemand verspreidde onze mening zo onversneden. We zijn nu aangewezen op de Folia voor nieuws uit Amsterdam. O GraKra, verschijnt u nog één keertje?

Website: http://www.groningerstudentenbond.nl/ns/
 
mmmm 
sandra - 04.12.2008 22:42

Rot op met je suggestieve verhaaltjes over snuif- en slikbeleid, of over coke en speed. Al die mensen die elkaar maar napraten zonder zelf op onderzoek uit te gaan...
Er wordt hier op indymedia bij voortduring de meest ranzige lasterlijke onzin gepost over Yoghurt en wat er op 13 september allemaal zou zijn gebeurd.
Feit is, dat Yoghurt die avond is opgenomen in het ziekenhuis en op al het mogelijke is getest. Hij had geen dope gebruikt, maar wel een alcoholpromillage dat ons vooral vertelt dat hij geen serieuze bedreiging voor wie dan ook kon vormen.
We kunnen hier net zo goed gaan speculeren over drugsgebruik door de deurploeg die toen dienst had, of over van wie ze die dope dan wel gekregen hebben. Bedenk je dit maar eens: wat er gebeurd is had ook JOU kunnen overkomen, als je iets te dronken en te eigenwijs voor de Vrankrijk had gestaan!
Op de laster die ik hier zelf over me heen heb gehad, ga ik hier zelfs niet reageren.
En nog iets: mensen meten zich echt de meest belachelijke schuilnamen aan. Iemand als Nestor Machno had echt zeer snel korte metten gemaakt met de belachelijke situatie waar wij in Amsterdam nu al twee en een halve maand blijven steken! En dan was het geen knuppeltjeskwestie geworden...

Stop met die belachelijke laster, want je helpt er Vrankrijk echt niet mee. Integendeel! Jullie maken het alleen maar erger...
eentje dan 
sandra - 04.12.2008 23:44




De aanvulling van die zogenaamde Che-fan laat men de ene keer gewoon op de voorpagina staan, vervolgens staat ie op ruis, daarna wordt ie helemaal verwijderd en nu staat ie weer terug op de ruispagina.
Okee, ik kan hier ook de volledige naam noemen van deze collega-zatlap, maar laat maar. Het is ook niet de eerste keer dat hij met deze lasterpraatjes aan komt zetten.
Aanleiding was mijn kritische commentaar op de kraken-maillijst in... 2000! Acht jaar geleden dus. Maar niet om het een of ander: ik sta nog steeds achter wat ik destijds geschreven heb. Het bestrijden van stalinistische organisaties blijft voor mij een basisbanaliteit!

Wat ik destijds schreef, zo kraaiend van plezier? Zie  http://squat.net/archiv/nl/kraakmail/2000/Dec/0047.html

Mehmet Cakar zal niet vergeten worden, net als al die andere honderdduizenden slachtoffers!

Viva El Quico!
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.