english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
voorarrest verdachte schipholbrand verlengd
Joke Kaviaar / Astrid Essed - 17.02.2006 12:00

Er is 'vluchtgevaar' en er zijn 'ernstige bezwaren' heet het dan. Even zo kortweg. De voorlopige hechtenis van de van brandstichting beschuldigde man uit LibiŽ is verlengd. Intussen staan Verdonk en Donner nog altijd niet voor de rechter vanwege de Schipholbrand.

Hij werd wakker van hitte aan zijn voeten. Brand! Kort tevoren had hij, alvorens in slaap te vallen, een laatste sigaret gerookt, deze uitgedaan en met de vingers weggeschoten.

Paniek! Zijn voeten zullen in de fik gestaan hebben. Er was veel rook. Hij drukte op de intercom en riep "brand!". Zo ongeveer zal het gegaan zijn, afgaande op wat er vanmorgen door de verdediging naar voren werd gebracht. Was het de sigaret? Van brandstichting is hoe dan ook geen sprake.

Vandaag stond hij voor de rechtbank. Juridische terminologie en feiten vlogen ons om de oren, te veel om nu direct van verslag te doen. Feiten te over die aantonen dat alle ingrediŽnten voor deze ramp met elf doden voorhanden waren. De intercom die aangaf dat de brand in D was, in plaats van K. De brandweer die voor de verkeerde poort stond. Geen automatische deurontgrendeling. Geen brandvertragende maatregelen. En het was allemaal bekend. Gemeente Haarlemmermeer wilde de bajes al lang dicht hebben, maar Donner, Den Haag, Verdonk, zij weigerden.

De rechter heeft nog aan de verdachte gevraagd hoe het met hem ging nu, met zijn gezondheid. We hoorden hem als eerste zeggen dat hij psychisch erg leed onder de isolatie. Isolatie? Zit die man nog steeds volledig in beperkingen? Zijn advokaat kan er nu nog niks over zeggen. De man zei ook nog dat hij nog erg last heeft van trillende handen en bonken in zijn hoofd.

Voorarrest verlengd nu. Met maximaal drie maanden. Meer juridische details zal ik later vandaag in aanvulling toevoegen. Aan het einde van de zitting zijn we opgestaan met teksten in ons handen als "Accuse the innocent to save the guilty, that's dutch policy" en "Schiphol OOst prison was a death trap, Verdonk and Donner are responsible". We hebben zo ons solidariteit laten blijken, geroepen dat wij ernstige bezwaren hebben tegen Donner en Verdonk, en waarom die daar vandaag niet voor de rechter stonden.

De zitting is gesloten, zei de rechter koeltjes. De beschuldigde werd haastig afgevoerd. De voltallige nederlandse pers was getuige van het zoveelste staaltje zondebok politiek bedrijven. Van belastende feiten is in wezen geen sprake. Deze man is slachtoffer, geen dader, heeft zijn advokaat gezegd.

Meer details later vandaag in aanvulling,

groet, Joke Kaviaar en Astrid Essed

- E-Mail: info@jokekaviaar.nl Website: http://www.jokekaviaar.nl
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Barbertje moet hangen! 
Joke Kaviaar - 17.02.2006 19:42

Vanmorgen schreef ik het al. De voltallige Nederlandse pers was aanwezig bij deze schijnvertoning. Met drie draaiende camera's maar liefst werd het voorlezen van de tenlastelegging door de OvJ gefilmd. Daarna moest de filmende pers de zaal uit. Beter van niet dat ze de advokaat filmen, wanneer die de ware feiten uit de doeken doet?

Want waarop is het nu gebaseerd, die beschuldiging? Volgens de advokaat op niet meer dan voorlopige conclusies omtrent de oorzaak van de brand. Er zouden twee brandhaarden zijn. De brandhaarden zouden te zien zijn aan witte vlekken. Maar die witte vlekken zijn overal in de cel te vinden.

Een brandhaard zou in de prullebak zijn geweest en een op het bovenste van de twee bedden. Dat laatste is tegenstrijdig met de verklaring van de man die vertelt dat hij liggend op het onderste bed die sigaret had gerookt, dus hoe zit dat dan? (overigens was roken in het hele brandgevaarlijke cellenblok K toegestaan, overal en altijd, en dus niet uitzonderlijk)

De verklaring is simpel. Tijdens of na de brand is het stapelbed uit de cel getrokken en in de gang uit elkaar gehaald. Voor reconstructie is het verwrongen metaal weer in elkaar en terug in de cel gezet. Maar is het bovenbed wel weer boven terechtgekomen, en het onderbed weer onder? Een fout is heel goed mogelijk.

Dan is er die vuilnisemmer. Volgens de OvJ zou het deksel dat er af lag bewijzen dat er sprake was van brandstichting. Maar het is goed mogelijk dat de man, in die cel vol met rook, het in paniek, tijdens een poging om de brand zelf te doven, er af heeft geschopt. Toen dat niet was gelukt, had hij gebruik gemaakt van die intercom, die de bewakers, die ver van blok K in een kantoortje zaten, de melding gaf dat er brand was in blok.... D! Daar was geen brand, dus de brandweer werd afgebeld... Het was vast en zeker loos alarm.

En dan zijn er nog die getuigen die zwarte rook in de gang hebben gezien, en vonken, tussen de celdeur van de man (cel 11) en de nooduitgangdeur. Er zou zich daar een meterkast hebben bevonden.

Het zijn maar een paar dingen die ik zo gauw heb kunnen opschrijven. Als de man al ergens schuldig aan is, dan is dat aan het wegwerpen van een niet goed gedoofde sigaret. Leg dat naast het doelbewust opsluiten van mensen in een cellencomplex waarvan je weet, aan de hand van vele rapporten, dat het aan alle kanten schort aan de brandveiligheid, en je vraagt je serieus af waarom Verdonk en Donner daar niet in de beklaagdenbank zaten.

Neem nu die poort waarvoor de brandweer strandde. Er was een nieuwe ingang. De brandweer was echter niet geinformeerd over het feit dat zij nu i.p.v. poort 1, poort 2 moesten gebruiken.
Gevolg: 6 brandweerwagens loeiend voor de verkeerde poort. Marechaussee erachter. Nadat ze eindelijk hadden kunnen keren, moesten ze bij de juiste poort 1 voor 1 door de sluis!

Stel je dit even voor: Eerste hek open, brandweerwagen erin. Eerste hek weer dicht. Tweede hek open, brandweerwagen terrein op. Tweede hek weer dicht. Eerste hek open, tweede brandweerwagen erin. Eerste hek dicht. Tweede hek open, tweede brandweerwagen het terrein op. Tweede hek weer dicht. Eerste hek open, derde brandweerwagen- Ja, moeten we nu een brand blussen of hoe zit het???!!!
Wie daar wel eens voor die ingang heeft gestaan, weet hoe langzaam dat gaat.

En dat is nog maar een van de vele dingen die er schortten aan de brandveiligheid. Oh ja, nog eentje, het calamiteitenplan was niet bekend. Anderen noemde ik al.

Justitie maakt er voorts een warboel van. Wat te denken van allerhande dossiers en verklaringen en stukken die de verdediging veel te laat kreeg, en waarvan er nog steeds zijn die missen en waar op de zitting vandaag gesteggel over was.
Ik ben geen jurist, maar het stinkt behoorlijk, als je het mij vraagt.

Tot slot vraag ik me af of een mens met een Nederlands paspoort vandaag was vastgehouden, want het lijkt erop, volgens de advokaat, dat uiteindelijk er geen of nauwelijks een zaak zal zijn tegen de man, en dat een eventuele uiteindelijke straf nu al niet eens meer boven het voorarrest uitstijgt.

Maar nee, Barbertje moet hangen en dus moet hij blijven zitten, want hij zou wel eens naar Libie kunnen vluchten, het land waarheen hij onder geen beding terug wilde. En nu wel? Het is bekend van niet. Hij wil naar zijn vriendin in Nederland. Hij is bereid aan alle voorwaarden te voldoen die aan een schorsing van het voorarrest zouden kunnen worden gesteld.

Maar ja, Barbertje moet hangen en Barbertje heet van de achternaam niet Verdonk of Donner. Barbertje heeft een buitenlandse achternaam die wij Nederlanders haast niet uitspreken kunnen.
In deze tijd van administratieve apartheid zouden we zo'n man wel eens kwijt kunnen raken in onze eigen bureaucratische netwerken, ten gevolge van een spelfout. Ja hoor, natuurlijk.

Ik hoop dat hij ons protest heeft begrepen vanmorgen, en dat het hem beter zal gaan, want vandaag zagen we een jongeman die door psychische marteling wordt kapot gemaakt om hem als marionet te kunnen inzetten in het politiek steekspel dat geen ander doel dient dan dit: het afschrikken van vluchtelingen. "Let's build cheap, highly flammable prisons; that'll scare 'm off!"

Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen??

Joke Kaviaar


E-Mail: info@jokekaviaar.nl
Website: http://www.jokekaviaar.nl
 
Niet waar 
Jaap - 22.02.2006 11:40

,,Maar ja, Barbertje moet hangen en Barbertje heet van de achternaam niet Verdonk of Donner. Barbertje heeft een buitenlandse achternaam die wij 'Nederlanders' haast niet uitspreken kunnen".

Er bestaan geen nationaliteiten: alleen goede en slechte mensen.


de "stoere" verdachte... 
Joke Kaviaar - 23.02.2006 23:12

Uit de Volkskrant van de zaterdag na de proforma zitting:

"Beginzin: "Wie is de stoere jongen met het groene shirt en de gele
sneakers die vrijdag alert de zaal inkijkt van de kleine rechtbank in
Schiphol-Oost?"

En in de voorlaatste paragraaf: "Een mogelijk motief voor brandstichting
kwam niet ter sprake. Zelf zei de stoere jongen in zijn groene shirt er
niets over."

Wat hier opvalt is het gebruik van het woord "stoer". Zojuist zie ik een reactie staan, die door Indymedia in de ruis is geplaatst, waarin 'sos' het heeft over mijn "emotionele betogen".
??
Plaats dit naast het tendentieuze "stoer" van de Volkskrant, dat kennelijk de bedoeling heeft een onverschillige indruk van de verdachte te wekken, en dan vraag ik me af wat dat is voor commentaar, "emotionele betogen"?
Ik was erbij, bij die zitting, en ik heb die man ook gezien. Dat was geen stoere jongen, maar een gebroken mens. Als ik een verdachte in gebogen houding zie binnen komen, nauwelijks op of om zie kijken (en dus niet "alert", met welke kwalifikatie kennelijk een jeugdige branieschopper moet worden gesuggereerd), en ik beschrijf wat ik in die rechtzaal zie, en hoor, waarom heet dat dan "emotionele betogen"?

Ja, ik vind het erg wat er gebeurt, en dat die jongen kennelijk al sinds de brand in isolatie zit. Heel erg. Dan kan ik wel eens wat sarcastisch worden. Zeg maar woedend eigenlijk.
En dat ga ik Verdonk morgen in Leeuwarden ook weer even laten weten. En dat kun je dan met recht emotioneel noemen.
Komt allen:  http://www.indymedia.nl/nl/2006/02/34317.shtml

groet, Joke

ps. voor meer emotionele uitbarstingen ben je welkom op mijn website..

E-Mail: info@jokekaviaar.nl
Website: http://www.jokekaviaar.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.