english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Militaire beurs 'Marelec' geblokkeerd!
Ontwapen! - 19.04.2006 20:14

Zo'n 100 mensen hebben vanmiddag actie gevoerd tegen de militaire beurs 'Marelec' in Amsterdam. De poort is met redelijk succes geblokkeerd, ondanks dat marine en bezoekers soms agressief waren. Omdat vooral het einde van de actie vrij chaotisch was, zou het mooi zijn als mensen met aanvullende informatie dat hier publiceren. Discussie is mogelijk op het forum van de ontwapen-website.

Ontwapen!
Ontwapen!

Vandaag hebben bij de hoofdpoort van marinebasis Kattenburg in Amsterdam, vanaf 14.00 uur, zo’n 100 mensen gedemonstreerd tegen de militaire beurs ‘Marelec’, die daar van woensdag t/m vrijdag plaatsvindt. ‘Ontwapen!’ had opgeroepen tot deze demonstratie. Om ca. 15.30 uur heeft een deel van de demonstranten de hoofdpoort geblokkeerd, door er voor te gaan staan en zitten. De blokkade verliep vreedzaam, op wat duw-en-trek-werk na met wapenhandelaren die ondanks de blokkade toch naar binnen wilden. Omstreeks het einde van de blokkade, rond 17.00 uur, reed een Marelec-bezoeker met de auto in op de blokkade. Enkele actievoerders overwegen dan ook aangifte van poging tot doodslag. Desondanks vond de politie het nodig om de automobilist met rust te laten en één actievoerder te arresteren. De reden voor deze arrestatie is onduidelijk en we eisen dan ook zijn onmiddellijke vrijlating.

Wij zijn tegen deze beurs omdat op deze beurs militaire bedrijven en legeronderdelen elkaar ontmoeten. Het zou voor de vrede beter zijn als de beurs helemaal niet gehouden zou worden. Een bijeenkomst die bedoeld is om oorlogsgeweld te professionaliseren, mag niet doorgaan. Daarbij is het zo, dat bedrijven die sonarapparatuur produceren, ook op Marelec aanwezig zijn. Het is bewezen dat het constante laagfrequente signaal van sonarapparatuur dolfijnen en walvissen doodt.

In 2005 protesteerden we in Amsterdam ook al tegen de wapenbeurzen ITEC en UDT. Burgemeester Job Cohen verklaarde zich toen tegen wapenbeurzen en zei dat “wapenbeurzen haaks staan op de Amsterdamse aanpak van agressie”. Dat blijken nu schijnheilige praatjes te zijn: voor de derde keer in korte tijd is er een militaire beurs in de stad. Ook de marine neemte het niet zo nauw met de waarheid. Gisteren verklaarde de marine tegen AT5 dat Marelec een “bijeenkomst is waar wetenschappers en defensie kennis uitwisselen”. De hoofdrolspelers op de beurs zijn echter wapenbedrijven als Qinetiq en DSTL, die moorddadige wapensystemen produceren.

Omdat de beurs drie dagen duurt, zullen we morgen (donderdag) en overmorgen (vrijdag) ook actievoeren. Op donderdag is er om 20.00 uur een ‘lawaaidemonstratie’ bij het diner van de Marelec-bezoekers in het Scheepvaartmuseum. Doel van deze lawaaidemonstratie is om het diner te verstoren. Ook heeft een actiegroep genaamd ‘Clowns Army’ voor donderdag acties aangekondigd. Tot slot roept Ontwapen! op tot ‘directe actie’, dus het zal nog twee dagen onrustig blijven in de stad.
- E-Mail: ontwapen@hypocrisy.org Website: http://www.ontwapen.org
 

Lees meer over: militarisme natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
marelec 
hans - 19.04.2006 21:39

pakhuis afrika
pakhuis afrika

actievoerders hebben leuzen geschilderd op het achter de marinebasis kattenburg gelegen pakhuis afrika.
marelec 
hans - 19.04.2006 22:13

marine basis kattenburg
marine basis kattenburg

actievoerdes protesteerden bij de marinebasis kattenbeurg tegen de wapenbeurs marelec
Foto's weggehaald 
xx - 19.04.2006 23:55

Een aantal foto's waar mensen heel herkenbaar opstaan + een link naar diezelfde fotoreportage zijn weggehaald, indymedia kan niet gebruikt worden om mensen in gevaar te brengen. Gelieve bij het plaatsen van close-ups te zorgen dat mensen onherkenbaar gemaakt worden.
het nummerbord 
labrat - 20.04.2006 00:12

Maar waar het natuurlijk eigenlijk om ging: het nummerbord van de auto, een blauwe Peugeot 307, was KW-90-77.
Cohen 
pieter - ontwapen - 20.04.2006 13:02

Op de ruispagina stelt DannyS de volgende vraag: "Kan iemand mij vertellen of Cohen deze beurs die ipv besloten is en op millitair terein wordt gehouden, had kunnen verbieden? Zo ja op welke gronden?Zo nee, waarom zijn de opmerkingen van Cohen dan schijnheilig?"

Goede vraag. Job Cohen is inderdaad niet de hoofdverantwoordelijke, dat zijn Spearhead (de organisator) en de marine.
Job Cohen heeft geen zeggenschap over Kattenburg (het Ministerie van Defensie heeft dat wel). Toch had hij het één en ander kunnen doen:

1. Hij heeft wel zeggenschap over de openbare orde buiten de muren van Kattenburg. De (volgens AT5 bij de gemeente bekende) aankondigingen van blokkade en lawaaidemo zijn voldoende grond om aan het kunnen handhaven van die openbare orde te twijfelen. Dus had hij de marine kunnen verzoeken om de beurs niet door te laten gaan. Naar zo'n verzoek wordt denk ik wel geluisterd, om de relatie tussen marine en gemeente niet op het spel te zetten.

2. Hij had namens de gemeente de nationale overheid kunnen verzoeken om de beurs te verbieden. De nationale overheid omvat o.a. het Ministerie van Defensie (waar de marine weer onderdeel van is) en heeft die bevoegdheid dus wel.

3. Hij had alle activiteiten buiten de muren van Marelec kunnen verbieden, zoals het diner in het Scheepvaartmuseum

Strikt genomen had hij de beurs dus niet kunnen verbieden, maar hij had veel meer kunnen doen dan hij nu gedaan heeft. Die laksheid levert, in combinatie met zijn uitspraken vorig jaar (o.a."wapenbeurzen staan haaks op de Amsterdamse aanpak van agressie") het predikaat 'schijnheilig' op. Om bovenstaande redenen vind ik dat geen onterechte typering.

Dus. O, en vanavond dus lawaaidemo! 19.30 Platage Dok 8!E-Mail: ontwapen@hypocrisy.org
Website: http://www.ontwapen.org
 
Rondvaartboten met militairen aangepakt! 
nn - 20.04.2006 13:06

twee rondvaartboten met daarin marelec-bezoekers zijn gisteren met verfbommen bekogeld!
Zie de link

Website: http://www.indymedia.nl/nl/2006/04/35733.shtml
 
waar dan 
RALEX - 20.04.2006 13:56

we waren er vandaag omstreeks 12 uur en er was helemaal niemand bij de marine basis

zijn nog naar de vrankrijk geweest maar was ook niemand meer info please
geen 24 uur protest 
a. - 20.04.2006 15:19

Volgens mijn informatie is er geen dagelijkse picketline bij de ingang, al suggereert de kop van de poster (3 dagen verzet) iets anders. Vanmiddag zouden rond dit tijdstip wat clowns zich presenteren, en vanavond om 19.30 uur wordt er om 19.30 uur verzameld op het adres Plantage Doklaan 8 voor een lawaaiactie om 20.00 uur bij het Scheepvaartmuseum waar de congresgangers van Marelec een diner krijgen aangeboden.

meer info:  http://www.ontwapen.org
Naar eigen inzicht 
anti-militair - 20.04.2006 16:11

Zoals gebruikelijk bij veel wapenbeursen, zijn er vaak mensen die gedurende de dag een picket-line houden, als eigen initiatief, voor de deur van de beurs. Om de bezoekers daar ter plekke aan te spreken. Meestal is de beste tijd rond start en rond einde van de dag, want dan komen en gaan de meeste bezoekers.
Dit is niet een voorgeorganiseerde actievorm, maar iedereen kan naar eigen inzicht naar de ingang komen en een eigen manier vinden om irritant te picketen. Zo was ook de oproep, naar mijn idee, van de ontwapengroep bedoeld. Niet dat zij van het organiserend comite zijn. Op de website van ontwapen wordt ook opgeroepen tot eigen directe acties, ook dat wordt niet door die gelegeheidsgroep georganiseerd.
Het is een oproep voor iedereen om zelf creatief acties en dergelijke te verzinnen en uit te voeren.
Dus leef jezelf uit, organiseer zelf een directe actie, of ga je eigen picket-line organiseren.

2 mei evaluatie 
ontwapen! - 25.04.2006 12:17

Op 2 mei is de evaluatie van Marelec. Als je nog iets wilt doen tegen het politieoptreden van donderdag(een klacht bij het korps indienen, bijvoorbeeld) kun je het beste even naar die evaluatie komen om dat te overleggen.

Ook is de vergadering bedoeld om te kijken hoe er volgende keer meer mensen kunnen komen.
Hoe meer mensen er bv. meedoen aan een blokkade, hoe minder kans op incidenten als met die auto.
19.00, leids bezet

zie de link:
 http://www.indymedia.nl/nl/2006/04/35863.shtmlE-Mail: ontwapen@hypocrisy.org
Website: http://www.ontwapen.org
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.