english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Antisemitisch NVU zwalkt rustig verder
AFA-Nederland - 15.06.2006 04:19

Op zaterdag 1 juli gaat de Nederlandse Volks-Unie weer de straat op. Dit keer is het thema “Solidariteit met Iran”. Voor buitenstaanders is het wellicht verrassend dat neo-nazi’s hun solidariteit met een Islamitisch land betuigen. Bij nader inzien is dit thema niet zo vreemd...
Op zaterdag 1 juli gaat de Nederlandse Volks-Unie weer de straat op. Dit keer is het thema “Solidariteit met Iran”. Voor buitenstaanders is het wellicht verrassend dat neo-nazi’s hun solidariteit met een Islamitisch land betuigen. Bij nader inzien is dit thema niet zo vreemd. De Iraanse president Ahmadinejad is verschillende keren in het nieuws gekomen met antisemitische uitspraken. Ook is Ahmadinejad, net als neo-nazi’s, een gezworen vijand van de Verenigde Staten en Israël. In de ogen van neo-nazi’s, die overal Joodse complotten zien, zijn beide landen twee handen op buik.

Het is niet de eerste keer dat neo-nazi’s hun steun betuigen aan anti-Amerikaanse en anti-Israëlische bewegingen in het Midden-Oosten. Op diverse internationale neo-nazi’s websites worden daders van zelfmoordaanslagen gericht tegen Joden en Amerikanen als helden omschreven. NVU-voorzitter Constant “privé ben ik nationaal-socialist” Kusters liet zich in het partijblad positief uit over Saddam Hussein, omdat Hussein een groot bewonderaar van Adolf Hitler zou zijn. Ook Bin Laden is in zijn ogen een vrijheidsstrijder. De Al Qaeda aanslagen van 11 september werden in Nederlandse neo-nazi kringen met gejuich ontvangen. In deze kringen wordt New York ook wel spottend Jew Jork genoemd. ‘De vijand van mijn vijand is mijn vriend’ is de achterliggende logica.

De NVU probeert mee te liften op het succes van de neo-nazistische NPD. Deze Duitse partij weet veel steun te verwerven met een agressief anti-Amerikaanse retoriek. Vooral in kringen van jonge, militante, Duitse neo-nazi’s is er veel steun voor dit zogenaamde ‘anti-imperialisme’. De Iraanse president Ahmadinejad heeft aangekondigd de wedstrijden van het Iraanse elftal in Duitsland te willen bezoeken. In de maan juni wil de NPD middels een demonstratie Ahmadinejad welkom heten en hun steun aan het regime in Iran uitspreken.
Recentelijk was er in Nederland veel te doen rondom het regime in Iran. Een groot aantal fracties in de Tweede Kamer sprak zich uit tegen het deporteren van christelijke en homoseksuele vluchtelingen naar Iran. Dit omdat Christenen en homoseksuelen in Iran de doodstraf boven het hoofd hangt. Recentelijk werd Iran nog door een VN-Rapporteur op de vingers getikt omdat Iran vrouwen die strijden voor een gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen heeft gemarteld. Dat neo-nazi partijen als de NPD en NVU het Iraanse regime hierop met instemming reageren ligt in de lijn der verwachting. In nazi-Duitsland werden in de jaren 1933 tot en met 1945 tussen de 50.000 en 63.000 personen op verdenking van homoseksuele handelingen veroordeeld en kwamen er tussen de 5.000 en 15.000 om die reden in concentratiekampen terecht.

De NVU probeert al langer de banden met hun meer succesvolle Duitse geestverwanten aan te halen. De Duitse NVU-secretaris Malcoci was in het verleden verkiesbaar voor de NPD en op NVU demonstraties worden geregeld NPD prominenten uitgenodigd als sprekers.
De kans dat de NVU met deze tactiek in Nederland veel steun gaat verwerven is klein. Anti-Amerikanisme en antisemitisme zijn in Nederland minder wijd verspreid dan in Duitsland. Veel van de jonge NVU aanwas, zoals de NVU-jongerenorganisatie, lijkt meer gemotiveerd door Islamofobie, plat racisme en de provocerende uiterlijke verschijning van de partij, dan door anti-Amerikanisme of ‘anti-imperialistische’ retoriek.
Het is niet de eerste keer dat de NVU de plank misslaat. Eerder werden bij een NVU demonstratie in Rotterdam, een stad gebombardeerd door de nazi’s, leuzen als “Ruhm und Ehr für die Waffen-SS” gescandeerd. Een demonstratie tegen de moord op Fortuyn viel in het water door een rampzalig gekozen locatie. Ook dit thema was moeilijk uit te leggen aan de eigen achterban die weinig sympathie koestert voor de vermoorde homoseksueel en burgerlijk democraat.
Een groep mensen bij wie het thema “Solidariteit met Iran” wel goed zal vallen is de zogenaamde Racial Volunteer Force (RVF), een splinter van de NVU. Sympathie voor moslimfundamentalisten is de RVF niet vreemd, zo toonde zij begrip voor Mohammed B. Ook verklaarden zij tegen dezelfde “uitwassen van de Westerse decadentie te zijn als rechtgeaarde moslims”. Verder verklaarden zij, net als fundamentalistische imams, voorstander te zijn van de segregatie van moslims van de rest van samenleving in Nederland. De laatste tijd werken de NVU en RVF weer wat meer samen. Wellicht dat Kusters nu probeert de RVF weer te laten terug keren in de schoot van de moederpartij.
Het beeld dat blijft hangen is dat van onderling wedijverende nazistische groepjes en een NVU leiding die niet alleen vervreemdt is van de rest van de samenleving, maar zelfs van haar eigen achterban. Het lijkt NVU-voorzitter Kusters maar niet te lukken om een politieke lijn uit te zetten waarin de diverse vleugels zich kunnen verenigen. Wat resteert is een zwalkende politieke lijn waarin Kusters de verschillende vleugels van zijn achterban om en om aan zich probeert te binden.

In de ogen van AFA-Nederland is deze demonstratie de zoveelste losse flodder van de NVU. Het thema zal alleen maar bijdragen aan een nog groter maatschappelijk isolement van de NVU. Daarom is deze demonstratie voor ons niet de moeite waard om te veel aandacht aan te besteden.

Website: http://www.afanederland.org
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.