english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Opnieuw blokkade bajesboten Rotterdam
EORG - 31.07.2006 14:28

Net als ongeveer een maand geleden is er vanochtend weer een blokkadeactie bij de bajesboten in Rotterdam geweest. Drie hekken werden met kettingsloten dichtgemaakt en een hek met een lock-on geblokkeerd. Daarnaast klommen een aantal mensen op het dak van een kantoor. Er was veel interactie met gedetineerde vluchtelingen.


De blokkade van een tweede hek mislukte omdat aanwezige oproerpolitie een van de activisten net voordat hij zich kon vastketenen hardhandig te pakken kreeg. De andere lock-on was helaas ook vrij snel weg, omdat de brandweer het hek zelf doorknipte.
Van de drie personen op het dak, ketende ook een zich vast met een lock-on. Omdat hij dit rond een aantal elektriciteitskabels had gedaan, is hij uiteindelijk door een elektricien onder begeleiding van politie en brandweer verwijderd. In totaal zijn zeven mensen aangehouden.
De activisten legden bij hun actie deze keer ook de nadruk op de situatie van de hongerstakers op de bajesboten: 'Liever dood dan in een bajesboot'. Zie ook:  http://www.indymedia.nl/nl/2006/07/37902.shtml
Opvallend was de aanwezigheid van meer personeel dan gebruikelijk in de nachtdienst. Waarschijnlijk had dit ermee te maken dat er vandaag een aantal uitzettingen plaatsvonden. Busjes van de Dienst Vervoer en Ondersteuning, verantwoordelijk voor het vervoer van gedetineerden, reden af en aan.

Zie voor een in de pers verschenen bericht:
 http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article402013.ece/Betogers_weer_in_actie_bij_bajesboot_Rotterdam

 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Actievoerders in verzekering gesteld 
EORG Rechtsbijstand - 31.07.2006 17:42

vanavond hebben wij gebeld met de politie Rotterdam-Rijnmond en alle actievoerders zijn vanmiddag in verzekering gesteld, op grond van vrees voor herhaling.

E-Mail: secretariaat@eorg-rechtsbijstand.org
Website: http://www.eorg-netherlands.org
 
update 19:30 
AGR - 31.07.2006 18:34

Alle arrestanten zijn in verzekering gesteld, verder wil de politie nog geen informatie vrijgeven.

Arrestantengroep Rotterdam
6 arrestanten in verzekering gesteld 
N.N. - 31.07.2006 22:21

De activist die zijn lock-on om electrakabels had gewikkeld kwam als laatste van de 7 arrestanten rond 09.00 uur aan in de cellen van het Rotterdamse politieburo Marconiplein. Ook in de cel was er nog 'n stel dat via een lock-on nog steeds met elkaar verbonden was. Ook de eerder genoemde (laatst aangekomen) activist arriveerde met beide armen in 'n lock-on in de cel. Deze 3 arrestanten werden vanwege het verplichte vingerafdrukken afnemen zwaar onder druk gezet hun armen uit de lock-on te halen. Na hun weigering werd de lokale brandweer erbij gehaald (en niet de Bratra waar om gevraagd was; de instantie die daar ervaring mee heeft). Onder dreiging van 'n slijptol die niet gekoeld werd, zijn toen 2 arrestanten vrijwillig uit hun lock-on gegaan. De activist die als laatste aankwam ging de marteling onder luid geschreeuw en gestamp van de mede-arrestanten aan. Of het verhitte metaal brandwonden heeft veroorzaakt, is vanaf dit punt (nog) niet bekend. Op deze manier is het gelukt van alle arrestanten vingerafdrukken en foto's te nemen.

De arrestant die aan de andere kant van het hekwerk door agenten in elkaar gemept werd, is ook later nog 'n keer in de cel van 'n bijgebouw in de Bajesboot zo hard geslagen dat hij er o.a. 'n grote bult/bloeduitstorting op de schouders aan heeft overgehouden.

Tijdens de actie is er ook contact geweest met mensen die vast zitten op de Bajesboot: zij bevestigden dat er 2 in hongerstaking zijn en noemden meer klachten over het onmenselijke klimaat op de Bajesboot. Zo worden mensen die tijdens de acties vanuit de boot schreeuwen heel lang in de isoleer gegooid. Het zou zelfs om 'n periode van 14 dagen gaan.

In de loop van de middag werd duidelijk dat er 'n zo zwaar mogelijke aanklacht tegen de arrestanten werd ingebracht om ze zo lang mogelijk vast te kunnen houden. Alle arrestanten kregen te horen dat ze een verzekeringstelling van maximaal 3 dagen konden verwachten op basis van 'huisvredebreuk'. Daarnaast werden tegen enkele arrestanten nog andere aanklachten geformuleerd zoals o.a. het niet opvolgen van 'n politiebevel (de weigering om de lock-on af te doen). Bij één arrestant bleek de dreiging van 3 dagen vastzitten vanwege huisvredebreuk in de eerste plaats intimidatie te zijn om alsnog achter zijn naam te komen. Hij werd maandagavond om 20.45 uur vrijgelaten omdat het enige dat naar hem hard gemaakt kon worden, zijn I.D.-weigering was.

De dag in het cellencomplex werd nog 'n beetje dragelijk door veel onderling geroep, gezang en heel veel herrie tegen de beleidsmakers Donner en Verdonk die verantwoordelijk zijn voor wat zich momenteel afspeelt op de Bajesboot. De resterende 6 arrestanten gaan nu de nacht in op het Buro Marconiplein. Dinsdag lukt het hopelijk om het eerste contact te leggen met de advocaten.

Laat de arresto's vrij! Sluit de Bajesboot! Geen mens is illegaal!
6 arrestanten dinsdagmiddag nog steeds vast 
N.N. - 01.08.2006 12:47

Maandagavond is er na 21.00 uur persoonlijk contact geweest tussen een of meerdere arrestanten en een advocaat. Dinsdagmorgen hebben er verhoren plaats gevonden. Sommige arrestanten beperkten zich maandag (en waarschijnlijk dus ook dinsdag) tot 'geen commentaar'; anderen hebben alleen of vooral gesproken over hun bezwaren tegen de wantoestanden aan boord van de bajesboten.
Het rantsoen van maandag (2 in plastic verpakte dunne, dubbele, kleffe, halfbevroren boterhammen + 1 kop thee per maaltijd) zou dinsdag, volgens de balie-agente van Politieburo Marconiplein, verbeterd zijn met koffie voor wie dat wil. Maandag werden er op één hele dag 2 van dergelijke maaltijden geserveerd. Vermoedelijk worden het er op dinsdag 3.
Het buro wil geen informatie verstrekken over de vraag wanneer de arrestanten vrij komen.
Dinsdagmiddag rond de tijd van deze melding zitten de 6 arrestanten nog steeds vast. Volgens onbevestigde berichten zou er in de loop van dinsdagmiddag mogelijk één arrestant vrij gelaten kunnen worden. Het betreft iemand waarvan de identiteit inmiddels achterhaald zou zijn.
Zover dit nu duidelijk is, zouden arrestanten woensdag voorgeleid worden. De inverzekeringstelling (die voor alle nog vast zittende arrestanten geldt)loopt donderdagmiddag rond 15.00 uur af.
Alle arrestanten zijn vrij! 
N.N. - 01.08.2006 14:34

Kort na 15.00 uur zijn alle arrestanten vrij gekomen. Er is geen medische zorg verleend aan degene die 2 keer door agenten mishandeld is.
Over de behandeling van de arrestanten volgen later mogelijk nog meer aanvullingen.
verslagje actie 
p. - 02.08.2006 06:57

ROTTERDAM, 31 juli 2006 - Gewapend met ladder en sloten voerden veertien personen maandagochtend vroeg actie bij de bajesboten in de Rotterdamse haven, alwaar asielzoekers worden opgesloten voordat ze op het vliegtuig richting land van herkomst worden gezet.
 http://www.ravagedigitaal.org/actienieuws/actienieuws.htm#op
dicht bij het vuur 
interviewer v.arr.3 - 02.08.2006 09:20

aanvullend op bovenstaand nieuwsitem nog 2 bevindingen die arrestant 3 mij gisteren heeft gemeld over het politie optreden.
het buitenproportionele politiegeweld wat tegen enkele arrestanten gebruikt is is al genoemd. hier nog 2 details:
ik vroeg de arrestant de volgende dingen:
1:heb je zelf nog geweld waargenomen van de politie tegen mede arrestanten?
antw: ja,doordat ik aan een arrestant vastzat waartegen ook geweld is gepleegd wil ik het volgende als ooggetuige melden: ik zag dat agent nr. 10168 tijdens het vervoer naar t busje degene aan wie ik vastzat dusdanig hard herhaaldelijk tegen zijn knieschijf schopte dat ik bang was dat hij zijn knieschijf kapot zou trappen. ook gooide dezelfde agent lachend herhaaldelijk het portier van het politiebusje tegen de voet van dezelfde arrestant. 2 andere agenten deden dit ook.

2zijn er nog bijzonderheden over hoe er met jou is omgegaan tijdens je arrestatie en in de cel?
antw:de medewerker van de forenzische dienst heeft zich op het politiebureau zeer onbeschoft gedragen tegenover mij en degene aan wie ik vastzat.
tijdens de onderhandelingen over het wel of niet uit kunnen doen van de lockon stak hij 3 keer zijn middelvinger naar ons op en sloeg hij dreigende taal uit. "als jullie niet goedschiks uit die buis gaan dan maar kwaadschiks. het is op je eigen risico dat je hand er straks af ligt."
"de enige reden dat ik iets over je hoofd doe is om de bloedspetters op te vangen. en ik neem geen enkel risico, het is voor jullie eigen risico."
er is in bovenstaande stukjes al gemeld dat ze weigerden de bratra in te schakelen. ik heb meerdere keren gezegd dat ik eiste dat ze de bratra inschakelden, dat ze daartoe verplicht waren, omdat die als enigen de spullen bezitten om op verantwoorde wijze lockons te verwijderen. toch kwamen ze uiteindelijk met de brandweer aanzetten die met een enorme slijptol en zonder bescherming of koeling binnenin de lockon dreigde een dwarssnede te maken over de bovenkant van onze onderarmen heen. op het moment dat dit dreigde te beginnen hebben we gezamenlijk besloten dat we dit te riskant vonden. toen zijn we uit de lockon gegaan."

met dagvaarding vrij/hongerstaking bevestigd 
JK - 02.08.2006 11:16

De laatste zes zijn met dagvaarding vrijgelaten. Degenen die ook bij de vorige actie van 26 juli waren opgepakt zijn gedagvaard voor beide akties.
De zaak komt voor op 5 oktober om half tien 's morgens.
De dagvaarding voor de eerste aktie is wegens 148; niet opvolgen van bevel. De dagvaarding voor de aktie van afgelopen maandag is wegens 138.1; wederrechtelijk binnendringen besloten erf.

Prachtig!

De rechtzaak is wat mij betreft een mooi platform om nogmaals die hele shit aan te klagen! Verder is het de vraag of het juridisch allemaal wel klopt wat ze gedaan hebben. Inverz. stelling wegens 138 is nogal overdreven, op z'n zachtst uitgedrukt.

OP HET DAK:

Staand op het dak waar één van ons zich had vastgeketend, had ik contact met een man die ergens, niet te zien waar, op Reno zat. De communicatie liep wat moeizaam omdat er nog een flinke afstand tussen ons was en hij zei dat er iets dicht was waardoor we elkaar moeilijk konden verstaan. Hij sprak wel nederlands, dus taal was geen belemmering.

Ik vroeg hem of hij iets wist van een hongerstaking. Hij riep: "Twee!", waarmee hij de hongerstaking van de eerste twee in elk geval bevestigde. Ik vroeg hem of hij soms wist of er op andere afdelingen ook hongerstakers waren. Hij riep toen: "800!". Verbaasd vroeg ik hem sinds wanneer dat zo was. Hij antwoordde: "11 maanden!". Later meldde hij nog meerdermalen dat het eten er zo slecht was. Dat is in overeenstemming met meerdere verhalen van (ex-)gevangenen van de bajesboot. Zo heb ik ook een keer gesproken met iemand die vertelde dat een vriend van hem er ernstig was vermagerd. De opmerking 800 sinds 11 maanden zal dus sarcasme zijn geweest. Zo slecht is het eten er!

De man zelf zit er al 8 maanden. Van twee van zijn celgenoten meldde hij dat de een er 6 maanden zit en de ander 10.

Hopelijk gaat het de komende tijd nog lukken om meer te weten te komen over de hongerstaking.


E-Mail: vrij_vrij_vrij@yahoo.com
Mishandeling 
NN 2 - 02.08.2006 11:18

auwie
auwie

Op dit moment is typen nog een beetje moeilijk dus een langer duidelijker bericht zal misschien nog verschijnen.

In het kort komt het er op neer dat ik door de bewaking (6 man) erg hardhandig en met veel slaag naar binnen ben gebracht in een klein cellencomplex op het terrein van de bajesboten. Hierbij is erg veel druk op beide polsen gezet en werd de mededeling dat mijn linkerpols op breken stond genegeerd.

Hier aangekomen ben ik op de grond gegooid met mijn hoofd naar beneden. 3 bewakers, waarvan 2 in vol me ornaat met knuppel, schild en helm, hebben later mijn handboeien af gedaan en hebben hierbij ook weer beide polsen erg ver naar boven gedrukt.

Hierna ben ik uit protest en om te kijken of er nog medegevangenen vastzaten in de buurt een tijd "Geen man, geen vrouw. Geen mens is illegaal" gaan zingen.
Hierop zijn 6 man naar binnen gekomen en hebben mij weer op de grond gedrukt. Hierbij heeft een bewaker 2 of 3 maal hard met zijn laars op mijn linker schouderblad getrapt en zijn bij het omdoen van de handboeien beide polsen weer erg onder druk gezet.

Hierbij werd medegedeeld dat ik vooral mijn bek moest houden en dat zij wel wisten hoe ze met mijn soort mensen moeten om gaan, maar dat de bajesboot-klanten nog veel erger waren!

Hierbij is er ook enkele malen hard in mijn maag geramd, waarschijnlijk met een knuppel en heb ik ook een verwonding aan mijn hoofd opgelopen. Ook zijn beide knieën voorzien van een kneuzing.

Toen ben ik naar buiten gebracht en ben ik in een busje van de politie geplaatst.

Hier heb ik vanaf het begin om medische hulp gevraagd, maar niet gekregen. Na mijn vrijlating bij hotel de blauwe pet ben ik direct naar de eerste hulp gegaan en foto’s van mijn pols laten maken.

Resultaat van de handelwijze van de bewaking is linkerpols gebroken en rechterpols zwaar gekneusd.
lawaaidemo 
lawaaier - 02.08.2006 20:39

De aankondiging van een lawaaidemo bleek voldoende dreiging te zijn voor de smeris om de arrestanten allemaal vlug vrij te laten..., zie
 http://www.indymedia.nl/nl/2006/08/38024.shtml
en
 http://www.indymedia.nl/nl/2006/08/38042.shtml

Dus ging die demo niet meer door.

De mishandelde aktivist heeft de twijfelachtige eer gehad iets van het onhumane bajesbootbeleid te mogen meemaken. Niet alleen het feit dat hij zomaar (om een beetje lawaai maken) in elkaar werd geslagen, maar vooral ook het feit dat hem noodzakelijke medische hulp werd geweigerd, is iets waar die vluchtelingen dagelijks mee geconfronteerd worden. Mogelijk is het voor deze jongen wel haalbaar om een gedegen klacht in te dienen tegen de ernstige misdaden van de politie (in tegenstelling tot de vluchtelingen, die vrijwel rechteloos worden behandeld).
We wachten af...
politie gelogen over advocaten 
namens nn3 - 03.08.2006 08:53

namens nn3 meld ik nog het volgende:
allereerst: schokkend om te vernemen hoe erg nn2 uiteindelijk gewond bleek. ik wist dat hij erg mishandeld was, maar dat er pas na 26 uur ontdekt wordt dat iemand iets gebroken heeft is wel heel erg.

wat betreft advocaten heeft de smeris op buro marconiplein gelogen tegen de arrestanten.
maandagmiddag hebben wij unaniem om prinsegracht advo's gevraagd. daar is de hele middag een van de advo's aanwezig geweest.
smeris beweert dat ze daarheen gebeld hebben en dat er gezegd is: beide advo's zijn op vakantie.we hebben toen dus een andere advocaat genomen.
ik heb vandaag contact gehad met prinsegracht met de advocaat die daar voor ons paraat was. zij verklaart dat er niet door de politie is gebeld naar prinsegracht.
als 1 v.d. arrestanten weet hoe de politieagent of ovj of arrrestanteverzorger heet die beweerd heeft dat de advocaten prinsegracht op vakantie waren: please schrijf anoniem een briefje aan kantoor prinsegracht t.a.v.Mr. M. Lindhout en I.v.d. Bruele.(duidelijk met datum van arrestatie en dat het om politieburo Marconiplein gaat. deze advocaten gaan waarschijnlijk een klacht indienen omdat de politie gelogen heeft.

Enne:
GEEN MENS IS ILLEGAAL!
BAJESBOTEN DICHT! VLUCHTELINGEN VRIJ!
Justitie reageert op actie Bajesboot 
EORG - 03.08.2006 10:49

Rob Beek (Directeur Concernstaf Dienst Justitiele Inrichtingen) van het ministerie van justitie heeft een reactie gegeven op de laatste actie op de bajesboot.

Hij vond het maar niks om zo met elkaar te communiceren, maar daarnaast gaf hij ook aan dat er geen structureel overleg kan plaatsvinden over de problemen op de boot en dat het uitzetten beleid is.

Ik (Pieter) heb hem te kennen ondubbelzinnig gezegd " Geen overleg dan zien we elkaar weer aan het hek", maw de bezettingsacties gaan gewoon door.

E-Mail: secretary@eorg-netherlands.org
Website: http://www.eorg-netherlands.org
 
pamflet bij deze aktie 
nn - 05.12.2006 12:31

ik kwam deze tegen, pamflet bij deze tweede bajesboot blokkade, zag dat het hier niet stond, dus voor volledigheid

De doofpot moet open!

Hoewel het ministerie van justitie ons voorhoudt dat er niets aan de hand is in de bajesboten, blijven berichten over inhumane behandeling naar buiten sijpelen.
Steeds komt het op hetzelfde neer; mishandelingen, om niets in de isoleer, slecht eten, slechte of zelfs geen medische verzorging, rechten met voeten treden. Voeg daaraan toe dat mensen hier, voor onbepaalde tijd – vaak langer dan een jaar in een ‘tijdelijke voorziening’ bedoeld voor een verblijf van ‘een paar weken’ –
zonder enige vorm van afleiding, onschuldig vastzitten alleen maar omdat ze geen verblijfspapieren hebben, en je kunt je voorstellen waarom mensen in hongerstaking gaan.

Nog altijd komt justitie weg met het verdoezelen van de waarheid, doordat:
* mensen uitgezet worden en dus hun verhaal niet meer kunnen vertellen
* mensen ‘geklinkerd’ worden, op straat gezet, opnieuw zonder rechten in de illegaliteit verdwijnen, bang om weer terug achter de tralies te komen.
* bezoekersgroepen veelal contracten moeten ondertekenen waarin ze akkoord gaan met zwijgen over wat ze te horen krijgen

Het zou ons niets verbazen indien justitie, behalve al die misstanden die regelrechte mensenrechtenschendingen zijn, ook de hongerstaking ontkent van een aantal gevangenen.

* Van twee gevangenen ontving de EORG brieven waarin zij vertelden in hongerstaking te zijn, vanwege de slechte behandeling op de boot Reno, waar zij zitten. Eén van hen vertelde dat, hoewel hij meewerkt aan terugkeer naar Turkije, ze hem niet laten gaan.
* Afgelopen woensdag 26 juli jl. belde één van deze twee hongerstakers en vertelde dat inmiddels 64 gevangenen in hongerstaking waren. Dit bericht is nog niet schriftelijk bevestigd.

Intussen vragen wij ons af: Hoe erg moet het zijn als je schrijft
“Liever dood dan in de bajesboot ” ?

Om mensen dit allemaal aan te kunnen doen, moeten we geloven dat deze mensen criminelen zijn. De Nederlandse regering voert daartoe een beleid dat vreemdelingenhaat aanwakkert. Dit kunnen we niet laten gebeuren! Ieder mens heeft recht op ‘vrijwaring van armoede’ en recht op ‘vrijwaring van angst’.

Vandaag hebben we ons weer vastgeketend aan de ingang van de boten:

Sluit de bajesboten; alle uitzet- en detentiecentra!
Laat alle mensen zonder papieren vrij en geef hen het recht om hier, als ieder ander, een bestaan op te bouwen.

De doofpot moet open!

Hoewel het ministerie van justitie ons voorhoudt dat er niets aan de hand is in de bajesboten, blijven berichten over inhumane behandeling naar buiten sijpelen.
Steeds komt het op hetzelfde neer; mishandelingen, om niets in de isoleer, slecht eten, slechte of zelfs geen medische verzorging, rechten met voeten treden. Voeg daaraan toe dat mensen hier, voor onbepaalde tijd – vaak langer dan een jaar in een ‘tijdelijke voorziening’ bedoeld voor een verblijf van ‘een paar weken’ –
zonder enige vorm van afleiding, onschuldig vastzitten alleen maar omdat ze geen verblijfspapieren hebben, en je kunt je voorstellen waarom mensen in hongerstaking gaan.

Nog altijd komt justitie weg met het verdoezelen van de waarheid, doordat:
* mensen uitgezet worden en dus hun verhaal niet meer kunnen vertellen
* mensen ‘geklinkerd’ worden, op straat gezet, opnieuw zonder rechten in de illegaliteit verdwijnen, bang om weer terug achter de tralies te komen.
* bezoekersgroepen veelal contracten moeten ondertekenen waarin ze akkoord gaan met zwijgen over wat ze te horen krijgen

Het zou ons niets verbazen indien justitie, behalve al die misstanden die regelrechte mensenrechtenschendingen zijn, ook de hongerstaking ontkent van een aantal gevangenen.

* Van twee gevangenen ontving de EORG brieven waarin zij vertelden in hongerstaking te zijn, vanwege de slechte behandeling op de boot Reno, waar zij zitten. Eén van hen vertelde dat, hoewel hij meewerkt aan terugkeer naar Turkije, ze hem niet laten gaan.
* Afgelopen woensdag 26 juli jl. belde één van deze twee hongerstakers en vertelde dat inmiddels 64 gevangenen in hongerstaking waren. Dit bericht is nog niet schriftelijk bevestigd.

Intussen vragen wij ons af: Hoe erg moet het zijn als je schrijft
“Liever dood dan in de bajesboot ” ?

Om mensen dit allemaal aan te kunnen doen, moeten we geloven dat deze mensen criminelen zijn. De Nederlandse regering voert daartoe een beleid dat vreemdelingenhaat aanwakkert. Dit kunnen we niet laten gebeuren! Ieder mens heeft recht op ‘vrijwaring van armoede’ en recht op ‘vrijwaring van angst’.

Vandaag hebben we ons weer vastgeketend aan de ingang van de boten:

Sluit de bajesboten; alle uitzet- en detentiecentra!
Laat alle mensen zonder papieren vrij en geef hen het recht om hier, als ieder ander, een bestaan op te bouwen.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.