english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Anti-politiestaat tips voor burgerjournalisten
Bert Brussen - 10.07.2007 20:53

Hoe te voorkomen dat Nederland een politiestaat wordt? Tips om u als burgerjournalist bij de les te houden en u niet gek te laten maken door dreigementen en intimidatie door de politie. Een cursus “recht op vrije nieuwsgaring” eisen….Het is tragisch en frustrerend om keer op keer te moeten zien hoe de Nederlandse politie dikke schijt heeft aan de vrije nieuwsgaring. Juist die waarden die door onze politiebeambten moeten worden beschermd zijn het slachtoffer van machtsmisbruik en een chronisch gebrek aan grondwettelijke kennis bij onze verdedigers van de democratie. Wie niet beter wist zou naar aanleiding van dit soort beelden tot de conclusie komen dat Nederland een serieuze politiestaat is, waar censuur heerst en bepaalde zaken kennelijk niet door burgers gezien mogen worden. Nederland is echter (nog) geen politiestaat en bovenstaande beelden zijn angstwekkende voorbeelden van onmacht, onkunde en ziekelijk machtsmisbruik binnen de Nederlandse politie of ander buitengewoon opsporingsapparaat. Gelukkig staat de wet aan de kant van de vrije burger en zal elke burgemeester of gemeentewoordvoerder u op schrift kunnen doen toekomen dat u altijd alle recht heeft om op de openbare weg te filmen (zoals ook deze (tijdelijk offline), door een fascistoïde agent zonder kennis van de grondwet, onterecht bejegende filmer al wist). Omdat de democratie uitsluitend gecontroleerd wordt door u, de burger, eventueel als burgerjournalist, volgen hieronder wat gratis tips voor de beginnende burgerjournalist.

- Laat u NOOIT intimideren door de politie. De politie heeft geen enkel recht uw beelden in beslag te nemen, u de microfoon uit handen te slaan, de camera weg te duwen en mag u uw recht op vrije nieuwsgaring niet ontnemen of zomaar iets van u vorderen. Wanneer u niet strafbaar handelt, kan u niet zomaar de toegang tot de openbare weg ontzegd worden en kan niemand bepalen wat u doet en waar u dat doet, zoals filmen en fotograferen.

- De openbare weg is ook van u. Dat ambtenaren in functie mogelijk in beeld komen bij het uitvoeren van werkzaamheden is hun eigen risico, niet dat van u, en een van de eigenaardige kenmerken van een democratie die het zo leuk maken in vrijheid te bewegen. Wie absoluut nooit met zijn harses op beeld wil verschijnen, kan zich maar beter niet op de openbare weg begeven.

- Er bestaan geen “halve openbare wegen” of (onafgezette) “gebieden waar je tijdelijk niet mag filmen” tenzij dit is opgenomen in een plaatselijke politieverordening. Let er wel op dat veel gebouwen geen “openbare weg” zijn, ook al zijn het “openbare gebouwen”, en men door de huidige anti-terreur maatregelen strenge regels hanteert in gebouwen of installaties zoals vliegvelden en treinstations. Zo is een centraal station eigendom van de NS, Schiphol eigendom van meneer Cerfontaine en kerncentrales eigendom van de staat en gelden daar andere regels dan op de openbare weg. Ook in bussen, trams, metro’s en treinen is het niet zondermeer toegestaan te filmen of te fotograferen. Deze regels zijn na te lezen bij de betreffende vervoersmaatschappijen.

- Laat u nooit bang maken door halfbakken juridisch gelul over auteursrecht of portretrecht. Ten eerste ligt het auteursrecht sowieso bij u, want u bent de maker van de beelden. Ten tweede kan er over portretrecht alleen achteraf bij een rechter worden gezeken. Het is dus niet mogelijk van te voren eisen te stellen aan beeldmateriaal. Mocht een agent of politie-afdeling daadwerkelijk tot vervolging overgaan, dan zal een rechter een afweging maken die vaak in het voordeel van de journalist uitvalt. Het belang van nieuwsrapportages weegt veel zwaarder dan het belang van de portretrechthebbende en politie-agenten moeten door de aard van hun werk bereid zijn dit te accepteren. Als het item nieuwswaarde heeft en expliciet niet bedoeld is om de afgebeelde personen te vernederen, kan de politie nog maar weinig beginnen. (Ook al hangt het er uiteindelijk altijd vanaf hoeveel advocaten de eiser heeft en hoe de pruik van de rechter staat.)

- Hecht geen waarde aan suffe, oud mediale jaren zeventig-vragen over perskaarten. U hebt als burger(journalist) buiten de politie-afzetting evenveel recht vragen te stellen, antwoorden aan te horen en verslag te doen van gebeurtenissen als een journalist die wel een perskaart heeft. Meestal is een perskaart een instrument van zure mannen met snorren die denken op die manier boven het volk te kunnen staan.
U bent tevens vrij agenten te interviewen of vragen te stellen aan persvoorlichters. Uiteraard zijn agenten en persvoorlichters net zo vrij om geen antwoord te geven op vragen. Het enige nut van een perskaart (als dat er al is), is dat men er soms mee binnen de afzettingen kan komen.

- Buiten de politie-afzetting is buiten de politie-afzetting. U mag dus gerust de lens van de camera richting het afgezette gebied richten, als u er maar voor zorgt dat uzelf met uw camera buiten het afzettingsgebied staat. Als de politie niet wil dat bepaalde zaken gezien worden, zijn ze zelf verantwoordelijk voor goede afscherming of een ruimere afzetting.

- Elke politie-agent heeft een registratienummer en is verplicht dat u desgevraagd kenbaar te maken, eventueel middels een politie-identificatiebewijs (politie in burger is overigens verplicht dit al te doen zonder dat u er naar vraagt, alvorens zij tot enige actie kunnen overgaan). Met dat nummer kunt u achteraf bij een rechter aangeven welke agent onterecht gehandeld heeft. Een nummer is wat handiger te beschrijven dan “een jonge knul met puistjes met een blauwe pet op zijn hoofd”. Denk er wel om dat ook de burger tegenwoordig verplicht is zich te legitimeren. Vragen om een identificatie aan een agent lijdt er meestal ook toe dat die agent precies hetzelfde doet bij u. Het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs kost u mogelijk vijftig euro boete en geeft een agent eventueel de mogelijkheid u aan te houden.

- Wat er ook gebeurt, laat u nooit wegjagen, al helemaal niet door geweld en dreigementen. U staat in uw recht en de politiestaat begint waar u eindigt met het verdedigen van uw vrijheid. Gebruik uw rechten, ze zijn er niet voor niets. Sta voor uw vrijheid en doe zoveel mogelijk verslag van het nieuws. De enige manier om de democratie vitaal te houden is deze te laten controleren door burgers, op zoveel fronten als mogelijk.- E-Mail: bert.brussen@gmail.com Website: http://www.bbrussen.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
praktijkvoorbeeld 
NN - 10.07.2007 21:10

In dit filmpje van GeenStijl komt veel van het bovenstaand voor. Filmpje is van vandaag. Mooie illustratie van dit verhaal en tevens conrete casus.


 http://www.geenstijl.tv/2007/07/pliesie_dreigt_rutger_met_geva.html

Toch fijn dat GeenStijl zo constructef meedenkt met Indymedia.nl en zelfs op dezelfde dag nog zorgt voor passend beeldmateriaal.
Website: http://www.geenstijl.tv/2007/07/pliesie_dreigt_rutger_met_geva.html
 
GS 
Bert Brusse - 11.07.2007 13:34

Ik ben geen GeenStijl-redactuer, al niet meer sinds 1-1-2007. Verder heb ik dit stuk geschreven naar aanleiding van het filmpje.
potretrecht etc. 
nn - 11.07.2007 16:19

artikel van een jurist naar aanleiding van eerdere incidenten met smerissen die zich beroepen op portretrecht

 http://blog.iusmentis.com/2007/05/04/portretrecht-voor-de-politie/
en als de agent moeilijk doet 
jaap - 12.07.2007 18:39

Het zal allemaal best dat de agent ID moet tonen en dat de hele hap (openbare weg en vrijheid van meningsuiting) bij de rechter uiteindelijk geldig is, maar als de agent zich hier aan niet houdt, wat doe je dan? Klagen bij de politie of wat? Ik heb wel eens politie meegemaakt die de legitimatieplicht aan zijn laars lapte en nog wel meer dingen zei die volgens mij niet mogen.

En kan iemand even uitleggen wat een dienstbevel precies vermag?
Reactie op bovenstaand bericht 
NN - 13.07.2007 00:01

Mocht de politie je onterecht vorderen, of zijn identificatie niet willen tonen oid, en je kan dat van te voren verwachten, zou je haar/hem op de foto kunnen zetten, het hele gebeuren met je mp3speler opnemen (veel mp3spelers hebben tegenwoordig een voicerecorder), iemand anders laten filmen zou ook een optie kunnen zijn. En een naam proberen te onthouden en een politieklacht indienen met compleet verslag van de situatie.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.