english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
wo. 16:00 Goethe instituut: solidariteitslezing Duitse arrestanten
x - 04.09.2007 21:08

Naar aanleiding van de recente arrestaties van Florian, Axel, Oliver en Andrej in het kader van de Duitse anti-terrorisme wetgeving, houden wij woensdagmiddag 5 september om 16.00 in aanvulling op het reguliere programma een solidariteitslezing in het Goethe instituut te Amsterdam. We zullen achtergronden verschaffen over de situatie, alsmede verbanden leggen met de rijke Duitse literaire traditie. Iedereen is uitgenodigd.
Het adres:
Goethe instituut
Herengracht 470
1017 CA Amsterdam

Voor meer informatie: http://einstellung.so36.net/en http://soli.blogsport.de/ http://delete129a.blogsport.de/


 

Lees meer over: G8 globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
wat jammer nauw 
nn - 05.09.2007 19:26

kom ik vandaag langs hangt er een briefje op de deur met: wegens omstandigheden gesloten en allemaal teleurgestelde gasten op de stoep in de regen.
;-)
of het goethe instituut leest indy of de smeris heeft hun getipt.
Dicht, maar toch... 
NN - 05.09.2007 21:03

Die Angela Merkel Show
Die Angela Merkel Show

Wegens bedrijfsomstandigheden gesloten/Das Leben der Anderen II
Wegens bedrijfsomstandigheden gesloten/Das Leben der Anderen II

Goethe en de revolutie/Hij zei Al-Qa'ida
Goethe en de revolutie/Hij zei Al-Qa'ida

hebben we een programma over Duitse politiek(e) (en) cultuur gepresenteerd. Een paar foto's.
Das Leben der Anderen II 
NN - 05.09.2007 21:13
Binnenkort in een theater bij u in de buurt:

West Berlijn, 2007. Otto Meier, BKA-officier, krijgt het toezicht op vier poltieke activoerders - waaronder academici - Oliver, Florian, Axel en Andrej toevertrouwd. Hij vraagt zich niet af of het gaat om een nep-intrige, in scène gezet door de Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Duitse veiligheidsdiensten om de activistische wereld te bespioneren en alle kritische meningen over sociale en neo-liberale economische onrechtvaardigheden te criminaliseren. Zijn collega’s hopen er een carrièrevoordeel uit te halen, maar meneer Meier, vrijgezel en zonder privé-leven, ontdekt tijdens zijn toezicht de wereld van de kunst, van de liefde en van de vrijheid van geest; horizonten die hem tot dan toe onbekend waren.

Beetje bij beetje neemt hij afstand van zijn plicht en grijpt niet in wanneer Andrej, op grond van zijn onderzoek naar gentrification in verschillende Europese steden een artikel schrijft over het abnormaal hoge aantal arme mensen in de BRD. Andrej gebruikt een computer, e-mail en privételefoon thuis voor zijn onderzoek; communicatiemiddelen die allemaal door de politie afgeluisterd en gecontroleerd worden. Meier beschermt zelfs Andrej door onvolledige verslagen van zijn afluistersessies op te stellen.

Het lijkt erop dat zijn individuele pogingen niet voldoende zijn om het staatsapparaat te stoppen om onrechtvaardig en met behulp van ondemocratische terrorismewetgeving, de vier gewelddadig te arresteren en in isolatiearrest te plaatsen - de familie en kinderen van de slachtoffers getraumatiseerd achterlatend. Maar als alles verloren lijkt, vormt zich een krachtig nationaal en internationaal verzet tegen deze politiemethoden dat strijdt voor vrijheid van meningsuiting, het recht op privacy, en de afschaffing van het beruchte artikel 129a, dat al sinds de jaren ’70 door politie en staat benut wordt om kritische sociale bewegingen te bespioneren en criminaliseren.

137 min. / 35mm / Kleur / Dolby Stereo / Duits gesproken / Duitsland, 2007

Het educatieve karakter van de film maakt Das Leben der Anderen II zeer geschikt als deel van een educatietraject rondom de periode van zogenaamde terrorismebestrijding in de jaren ‘70 tot nu in West-Berlijn. De film laat zeer nauwkeurig zien hoe het leven van met name mensen die niet geheel volgens de kapitalistische heilstaat leefden er nog steeds uit ziet. De film en het educatiepakket zijn geschikt voor educatie binnen zowel Geschiedenis, Maatschappijleer, CKV als Duits.

Voor meer informatie over de film en het thema, zie  http://einstellung.so36.net/en
impressie 
pp - 05.09.2007 21:38

Al voordat we aankwamen, wisten we dat het Goethe-instituut zijn deuren dicht had gegooid "vanwege bedrijfsomstandigheden". Maar in onze daden gesteund door hoge hoeden, jaquetten, pumps en champagne, bezochten we de Herengracht te Amsterdam om een lezingenprogramma aan te bieden over Duitse politieke cultuur.

Ons openingswoord was het tentoonstellen van De Grote Angela Merkel Show. Opgewonden stormde de directeur van het Goethe-instituut naar buiten om te vertellen dat dat niet zomaar kon. Wij vonden echter dat dit makkelijk wel kon.

"Cultuur is geen politiek". "Wij doen niet aan politiek, maar aan cultuur". "Waarom gaan jullie niet naar de Deutsche Bank op de hoek?" "Het is vandaag anti-terrorismedag". Misschien vond hij zijn argumenten sterk, maar voor ons waren zijn afwijzende en apolitieke (maar oh zo politieke) uitspraken bewijs van wat er mis is in het Duitsland van 2007.

Vrienden worden opgepakt op basis van academische geschriften. Vrienden worden van hun bed gelicht vanwege het (be)schrijven van hun eigen geschiedenis. Men staat erbij en kijkt er niet naar. Het is niet Das Leben der Anderen deel I (de Stasi-jaren), maar het deel dat zich afspeelt in de kapitalistische heilstaat van de voormalige BRD. De kritische toelichting op deze anti-linkse terreuroperatie vindt u hopelijk in komende aanvullingen.

Ter afsluiting discussieerden we over de revolutionaire tendensen van Goethe. Die had hij in zijn jeugd, maar verliet hij toen hij als staatsman een legereenheid aanvoerde in (een van die) Frans-Duitse oorlogen. Had hij maar een voorbeeld genomen aan Mephistoles die het kwade ambieerde, maar het goede bereikte. Ons voorstel: verander de naam van het Goethe-instituut of verdiep je in zijn vroege schrijfsels en neem afstand van zijn latere lidmaatschap van het establishment.

Dat ook in deze tijd woorden macht hebben, bleek tijdens het voorlezen van gedichten over gentrification, imperialisme en terrorisme. Een hardhandige man met zonnebril viel de dichter aan vanwege het noemen van al-qaeda en idealisme. Gelukkig was er champagne om de kreten te verzachten.
Wat gebeurde er? 
de mensen - 05.09.2007 21:42

In de nacht van 30 op 31 juli zijn in Brandenburg drie mannen opgepakt. Enkele uren later werd een vierde man van zijn Berlijnse bed gelicht door gewapende agenten. Zijn drie kleine kinderen en partner waren getuige van de arrestatie.

De vier mannen worden ervan beschuldigd deel uit te maken van de Militante Gruppe, een actiegroep die verdacht wordt van brandstichtingen in gebouwen en militaire voertuigen – actief sinds 2001. De beschuldiging van hun betrokkenheid werd voorafgegaan door het maandenlang afluisteren van telefoontjes met familieleden, aftappen van e-mails naar vrienden en surveillance van de huizen en werkplekken van de verdachten. Hun vrienden, familie en kennissen zijn ook bespioneerd.

Maar uit niets van de informatie die de Duitse officier van justitie op deze manier verkregen heeft, blijkt dat de vier mannen connecties hebben met de Militante Gruppe.

Om toch aan te tonen dat de vier verdachten bij de Militante Gruppe horen, komt de Duitse officier van justitie met de volgende bewijzen:
• Een van de betrokkenen, een sociaal wetenschapper werkzaam aan de Humboldt universiteit, publiceerde in 1998 een artikel over stadsvernieuwing waarin zinsneden voorkomen die ook worden gebruikt in de teksten van de Militante Gruppe. Het gaat om woorden als ‘gentrificatie’ en ‘precariteit’;
• Dezelfde betrokkene is als gepromoveerd wetenschapper intellectueel in staat om de teksten die namens de Militante Gruppe acties opeisen, te schrijven;
• Bovendien heeft hij als universitair werknemer toegang tot bibliotheken waar hij onopgemerkt informatie kan verzamelen voor de teksten van de Militante Gruppe.

En er is meer:
• Sommige van de verdachten hebben contacten met de links-radicale scene in Berlijn;
• Een van degenen die in Brandenburg gearresteerd zijn, is opgegroeid in een wijk van Berlijn waar een aantal van de brandstichtingen van de groep plaats hebben gevonden;
• En twee van de verdachten hebben elkaar dit jaar tweemaal ontmoet zonder een mobiele telefoon mee te nemen.

Het is duidelijk hoe het er voor staat in Duitsland. Iedere wetenschapper of journalist die kritische artikelen schrijft of een bibliotheek gebruikt, is verdacht. Iedereen die contacten heeft met iemand die verdacht is, is verdacht. Iedereen die zijn of haar recht op privacy beschermt, is verdacht. En iedereen die zich bezig houdt met alledrie deze verdachte zaken, is lid van een terroristische organisatie. Waarde mensen van het Goethe-instituut: ik zou maar oppassen, als ik u was.

Deze vier arrestaties staan niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een doorlopende operatie tegen ‘de linkse scene’ op basis van het antiterrorisme-artikel 129a, waar mijn collega u straks meer over zal vertellen.

Op 9 mei vielen meer dan 1000 politiemensen binnen in ruim 40 huizen, werkplaatsen en bedrijven in Hamburg, Berlijn, Bremen, Strausberg en Bad Oldesloe. De kern van achttien mensen waartegen de huiszoekingsbevelen zich richten zijn de schrijvers van het boek Autonomen in beweging. De beschuldiging: “het vormen van een terroristische organisatie met als doel het stoppen van de G8”. Tussen 13 en 19 juni vinden er soortgelijke invallen plaats, weer vanwege “het vormen van een terroristische organisatie.“ In beide gevallen wordt niemand gearresteerd, maar worden kantoren en kamers overhoop gehaald en allerlei informatie (van papieren tot computers en mobiele telefoons) meegenomen.

De onderzoeksdossiers van de invallen van 9 mei bevatten meer dan 80.000 pagina’s. Ook zijn er talloze vergunningen verstrekt voor telefoontaps, het plaatsten van microfoontjes onder auto’s en het afluisteren van vergaderingen. De dossiers houden zich niet alleen bezig met de achttien ‘officiële’ verdachten, maar noemen in totaal duizend namen.

Een groot deel van de dossiers bestaat uit analyse van “zelf-beschuldigende” teksten. Deze soort analyse kijkt naar zaken als de formulering van zinnen, terugkerende grammaticale fouten (met name met de tweede naamval) en hoofdlettergebruik.

Op basis van deze analyse wordt een profiel gemaakt van de auteur: zijn of haar stad van herkomst, politieke verwantschappen, onderwijsachtergrond en politieke positie. Sommige teksten zijn toegeschreven aan bepaalde personen, waarna nagetrokken is met wie zij en hun huisgenoten hebben gebeld, waar zijn hun telefoon en internet vandaan halen, bij welke demonstraties ze opgepakt zijn en aan welke projecten ze meewerken. Dat deze informatie interessant is voor meer dan alleen het “voorkomen van ongeregeldheden bij de G8”, zoals de Duitse officier van justitie claimde, lijkt me duidelijk.

Ook zijn enkele mensen uit Noord-Duitsland door de openbaar aanklager ‘uitgenodigd’ om verklaringen af te leggen over hun kameraden die verdacht worden in de operatie tussen 13 en 19 juni. De betrokkenen hebben vriendelijk bedankt en lopen hierdoor de kans 6 maanden de gevangenis in te moeten.

Van de vier arrestanten is Andrej – de sociale wetenschapper – op borgtocht vrijgelaten, maar zitten Florian, Olli en Axel nog steeds opgesloten. In isolatie. Wij steunen hun strijd tegen de overheidsrepressie van de vrije uiting van linkse meningen, radicale politieke actie en kritisch onderzoek, We eisen dat het gerechterlijk onderzoek naar hen en de rest van de linkse beweging wordt stopgezet. En wij hopen dat u het – op basis van deze eerlijk verkregen informatie – met ons eens bent.
en nog wat foto's 
NN - 05.09.2007 21:54

Wij doen niet aan politiek
Wij doen niet aan politiek

Erlaubt ist was gefaellt
Erlaubt ist was gefaellt

Geen commentaar
Geen commentaar

..
Donaties nodig! 
Solidariteit - 07.09.2007 11:19

Om de beschuldigden in Duitsland te ondersteunen met goede advovaten, solidariteitsacties, enz, is heel veel geld nodig!

geef gul:


Rote Hilfe e.V.
Rekeningsnummer: 191100462
Bank nummer: 440100462
Kenmerk: Razzien 2007
Postbank Dortmund

Website: http://
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.