english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Schoonmakers, samba en clowns bestormen ING en ABN-Amro
beteretoekomst.org - 06.12.2007 21:26

Een verslag van de acties in Amsterdam op 6 december:

"Totale verrassing" - dat was de reactie van de mensen bij de kantoren van ANB-Amro en ING in Amsterdam Zuid. De drumklanken van een sambaband klonken hard door de twee bankgebouwen toen 50 schoonmakers en hun supporters vanochtend de lobby’s bezetten.


ING
ING

in de lobby bij ABN Amro
in de lobby bij ABN Amro

clowns en fotografencircus
clowns en fotografencircus

buiten bij ABN AMRO
buiten bij ABN AMRO

op weg naar de ING
op weg naar de ING

op weg naar de ING
op weg naar de ING

binnen bij ING, na wat duw en trekwerk
binnen bij ING, na wat duw en trekwerk

binnen bij ING
binnen bij ING
Op Schiphol aan het flyeren
Op Schiphol aan het flyerenBekijk het nieuwsitem op AT5!:
 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=31399

Om half negen stonden een paar van ons al voor de ingang van het ABN-kantoor, om het personeel met flyers te informeren over de eisen van de schoonmakers. Om 10 uur kwamen we terug met versterking van de schoonmakers zelf, vier rebelse clowns en de sambaband Rhythms of Resistance, en bezetten we met in totaal ca. 50 man/vrouw, uitgerust met spandoeken en borden, de lobby. Meteen kwam de security op ons afgestormd. Maar niemand liet zich zomaar wegsturen, dus bleven de actievoerders genieten van de muziek en van de blikken vanaf het balkon, waar steeds meer mensen zich verzamelden om te zien waar de drukte om ging. Het legertje clowns stofte het glimmende interieur van de bank nog eens extra af, en de sambaband hield de sfeer er goed in. Na ruim een half uur, en toen de manager ons te woord had gestaan (wat er precies gezegd is volgt later), verlieten we het gebouw weer. Hoe gezellig het ook was, er stond nog meer op het programma.

Toen was de regen echter goed losgebarsten. De samba hield niet op met spelen, en na een kwartiertje (waarin we even mooi geposeerd hebben voor een groepsfoto voor de draaideur van ABN) vertrokken we richting het ING-gebouw.

Bij ING waren ze al op de hoogte van onze aantocht, een politieauto stond voor de deur. Bij de entree aangekomen, bleek deze al geblokkeerd. Maar aan de zijkant van het gebouw was nog een tweede deur, en deze stond zelfs wijd open. We moesten wel even een beveiliger van de volgende deur verwijderen (het was een taaie), maar toen waren we ook binnen in de prachtige glazen hal. De hovenier die bezig was de kerstversiering aan te brengen deed zijn opperste best om te voorkomen dat zijn op de vloer uitgespreide werk onder de voet gelopen zou worden, maar dat ging allemaal goed. We waren er ook niet om schade aan te richten, alleen om een hoop lawaai te maken en de boodschap van de schoonmakers over te brengen aan de manager van het gebouw. Die kwam na 5 minuten met de lift naar beneden, en stond ons heel vriendelijk, en voor de camera’s van lokale omroep AT5, te woord.

Organiser van FNV Herrie Hoogenboom deed het woord, en legde de manager nog eens uit dat het beleid van ING om telkens de goedkoopste uitvoerder te kiezen, uiteindelijk leidt tot de escalerende werkdruk die de schoonmakers ervaren. De campagne van de schoonmakers richt zich nu op de opdrachtgevers, omdat de werkgevers zich in de cao-onderhandelingen verschuilen achter de opdrachtgevers. Volgens de schoonmaakbedrijven zouden ze niet meer willen betalen dan de huidige tarieven, maar volgens ons is dat simpelweg een kwestie van krachtsverhoudingen. Er moet wel eerst wat druk uitgeoefend worden voordat dat besef doordringt, blijkt wederom.

De ING-manager zei dat hij de inzet van de campagne voor een betere cao duidelijk vond, en liet weten dat ze bij ING ‘dit soort signalen altijd serieus nemen’. Hij beloofde dat ING zich zou verdiepen in de gang van zaken bij de cao-onderhandelingen, en hoewel hij niet direct een belofte deed, zei hij toe om erop terug te komen. Organiser Herrie Hoogenboom reageerde daarom met de opmerking dat ING de tijd krijgt om erover na te denken. “Zolang het doel nog niet bereikt is dat de opdrachtgevers hun steun uitspreken voor betere omstandigheden, kunnen ze erop rekenen dat we nog vaker op bezoek komen”, aldus Hoogenboom.

Na ABN-Amro en ING bracht de brigade van actievoerende schoonmakers nog een bezoek aan Schiphol Plaza, waar het publiek en winkelpersoneel geïnformeerd werd over de situatie van de schoonmakers op Schiphol.

Na de acties bij ING, ABN Amro en Schiphol in de ochtend, trok een groep van zo’n veertig schoonmakers en hun bondgenoten ’s middags naar Den Haag om bij de ministeries hun eisen kracht bij te zetten. Zij kwamen daar voor een hermetisch gesloten deur te staan en ook de ING-aanpak (gewoon een andere ingang proberen) leverde geen resultaat op. Dan maar buiten veel lawaai maken. Ook dat bleek effectief: de ambtenaren kwamen verbaasd kijken wat er aan de hand was.

Vervolgens werd elders in de stad een film geprojecteerd op een muur van een kantoor. Schoonmakers vertellen over hun werk en leggen uit waarom de opdrachtgevers medeverantwoordelijk zijn voor de lage lonen in de branche.


Website: http://beteretoekomst.org
 

Lees meer over: Schoonmakers-Campagne

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
flyers van vandaag 
beteretoekomst - 06.12.2007 22:36

-

-

-

hier de flyers die vandaag zijn uitgedeeld.
credit voor de foto's 
beteretoekomst - 06.12.2007 23:23

Ai, en de foto's zijn gemaakt door Nico Jankowski, waarvoor veel dank.
Cleaning the bank 
Rebelact - 06.12.2007 23:57

As Clown Cleaners (the cheapest cleaners in the world) we had a really nice day 2day. Cleaned the hall from the ABN headquarters and afterwards the ING office. It was really hard work, but that's our job; we know where we're talking about!

In the hall of the ABN AMRO there is a vase with a impressive bouquet of flowers; white roses! We gave them to the beautiful receptionists behind the desk. They liked us. We liked them. It's only a first step to show our love! Who can tell what's going to happen next?

At the ING they had the not very intelligent plan to keep us out by the stressed assholes of the security. Also there was a policewoman in the hall (she played 'being a statue'. She did very well). Anyway: we wanted to get in. We won! Partytime in the bank! The samba played very nice. Dancing and playing in the bank; it feels so good!

The wheather was grey 2day; but not in the place to be: the ABN AMRO and the ING! There was just 1 problem, a big one: in both banks we smellt the smell of exploiting the cleaners. Whatever we cleaned (and we really did!), it didn't dissapear. For sure this has to change! We are afraid we have to come back!


E-Mail: rebelact@ddh.nl
Website: http://www.rebelact.nl
 
video van 6th december 
bilidikit - 08.12.2007 19:49

video

This is a video from Cleaners' demonstration on 6th december, footage mainly from Schiphol & Den Haag. Pix from Indymedia.

Website: http://karahaber.org
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.