english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De dood van drie Atheense bankmedewerkers 5 mei
Anarchistische Groep Nijmegen - 10.05.2010 12:05

Op woensdag 5 mei zijn er tijdens de algemene staking in Athene (Gr) 3 mensen om het leven gekomen in een bank. De bank was op slot en leek leeg maar in werkelijkheid hadden de bazen van de bank de medewerkers gedwongen zich te verbergen in het pand en gewoon door te werken. Dit terwijl deze bank op de route van de grote demonstratie in Athene lag en er een algemene woede jegens de banken heerst. De medewerkers werd verteld dat als ze zouden gaan, zij ontslagen zouden worden. Later op de dag zou de 'eigenaar' van de bank het betreffende filiaal bezoeken en werd ontvangen door een groep woedende medewerkers. Dit is belangrijk in de beeldvorming van deze gebeurtenis.

De dood van de drie bankmedewerkers wordt door de Griekse overheid en staat inmiddels actief gebruikt om de anarchistische beweging in Griekenland verder te criminaliseren. Dit terwijl niet precies bekend is hoe de brand nu ontstaan is en wie hiervoor verantwoordelijk is. Dezelfde dag nog is er na aanleiding van de tragedie bij de bank een reactie verschenen van een medewerker van de Marfin-bank die een boekje open doet over de gang van zaken bij de bank.

Naar aanleiding van een oproep van Occupied London tot de vertaling/verspreiding van deze verklaring geven wij hier gehoor aan. Uiteraard is de authenticiteit van de brief te betwijfelen, en dit is naar onze mening ook gezond. Toch willen we wel melden dat Occupied Lodon inmiddels een bekende is in de verslaggeving rond de Griekse opstand en dit ook gedegen doet. Wij vertrouwen er op dat informatie die verschijnt op deze website betrouwbaar is en daarnaast is deze brief ook via andere media-kanalen geventileerd. Het is belangrijk te kunnen vertrouwen op de eigen media daar het anders enkel vertrouwen is op de burgerlijke media. De berichtgeving hierin over oa. de Griekse opstand en gebeurtenissen als die van 5 mei laten op zijn zachtst gezegd te wensen over.

Dit gezegd te hebben volgt hier de vertaalde verklaring van een medewerker van Marfin:




------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Ik voel een verantwoordelijkheid richting mijn vandaag zo onrechtvaardig gestorven colega's om een aantal onduidelijkheden op te helderen aan de hand van objectieve feiten. Ik stuur dit bericht via alle media-kanalen naar buiten. Iedereen die nog enig bewustzijn heeft zou deze moeten publiceren. De rest kan verder gaan met het spel dat de over speelt.

De brandweer heeft nooit een brandveiligheidsverklaring afgegeven voor het gebouw in kwestie. De overeenkomst over het gebruik van het pand is onder te tafel gebeurd, zoals dit bij praktisch alle bedrijven in Griekenland gebeurd.
Het gebouw in kwestie had geen brandpreventie-mechanismen, geen geïnstalleerde noch dat hier een plan voor was om dit te doen. Het pand had geen sprinkler-installaties aan het plafond, brand-uitgangen of blusslangen. Er waren enkel een aantal draagbare brandblussers welke natuurlijk totaal niet toereikend zijn bij geval van een grote brand als deze. Zeker niet in een oud, lang niet meer aan de veiligheidsstandaarden-voldoenend pand als dit.


Geen enkele tak van de Marfin-Bank heeft ooit een medewerker getraind om om te gaan met brand. Zelfs niet in het gebruik van de paar aanwezige brandblussers. Het management heeft de hoge kosten van dergelijke training gebruikt ter rechtvaardiging om zelfs de meest basic maatregelen om haar personeel te beschermen achterwegen te laten.

Er is nooit enige ontruimingsoefening geweest in geen enkel pand door enig medewerker, noch is er enige trainigsessie geweest door de brandweer om instructies te geven bij een situatie als deze. De enigste trainingsessie die er wel is geweest in de Marfin-Bank is een in geval van een terroristische actie om de “belangrijke figuren” uit de kantoren van het gebouw te evacueren.

Het betreffende gebouw had geen speciale maatregelen voor in het geval van brand. Dit terwijl het hier een erg oud gebouw betreft dat erg gevoelig is onder deze omstandigheden. Het is van vloer tot plafond gevuld met erg brandbare materialen als papier, plastics, bedrading en meubels. Het gebouw is objectief gezien niet geschikt voor het gebruik als een bank vanwege haar constructie.

Niemand van de beveiliging heeft enige kennis van EHBO of brandpreventie/bestrijding. Dit terwijl zij de gene zijn die verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid in het gebouw. De bankmedewerkers moeten zelf de rol van brandweer of beveiliger aannemen volgens de reactie van Mr. Vgenopoulos (eigenaar van de bank).

Het management van de bank heeft voor vandaag haar medewerkers strikt verboden het pand te verlaten. Zelfs terwijl zij hier in de vroege morgen al meerdere malen om hebben gevraagd. Zij hebben hun medewerkers gedwongen om de deuren op slot te doen en meerdere malen ook om bevestiging hiervan gevraagd via de telefoon om zeker te zijn dat het gebouw ook de hele dag afgesloten zou zijn. Ze hebben zelfs de internet-verbinding afgesloten om te voorkomen dat de medewerkers met de buitenwereld zouden communiceren.

Er is al langer een totale terrorisatie aan gang van de bankmedewerkers in het geval van mobilisaties op dagen als deze met het “aanbod”: “of je werkt of je wordt ontslagen.”

De twee undercover agenten die zouden worden ingezet in het pand op 5 mei vanwege diefstalpreventie zijn niet komen opdagen. Dit in tegenstelling tot de beloftes die het bank-management heeft gedaan tegenover haar medewerkers.

Ten stotte, heren van het managent, wees eens zelf-kritisch en stop met het rondrennen en doen alsof je geschokt bent. Jullie zijn verantwoordelijk voor wat er is gebeurd vandaag op elke mogelijke manier (net zoals de gene die jullie van tijd tot tijd gebruiken als lijdende voorbeelden in jullie TV-shows) en zouden al lang zijn gearresteerd voor de eerder genoemde acties/nalatigheden. Mijn collega's hebben hun leven verloren vanwege nalatigheid, de nalatigheid van de Marfin-Bank en Mr. Vgenopoulo persoonlijk, die specifiek mensen heeft verteld dat zij die niet naar hun werk zouden komen (tijdens de algemene staking op 5 mei!) ze de volgende dag ook niet meer op hun werk zouden hoeven komen opdagen (omdat ze ontslagen zouden worden)."

* een medewerker van de Marfin Bank [Griekse origineel]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er zijn inmiddels van verschillende anarchistische groepen in Griekenland reacties verschenen in het kader van de tragische gebeurtenis op 5 mei. Vertalingen hiervan (in het Engels) zijn hier te vinden:

* The “Anarchist Crouch” on Wednesday’s events
* The Anti-authoritarian Movement of Athens (AK) on Wednesday’s events
* Anarchy is struggle for life, not death

Meer over deze gebeurtenis en verdere info en updates over de opstand in Griekenland zijn te vinden op  http://www.occupiedlondon.org/blog/


Website: http://www.anarchistischegroepnijmegen.nl
 

Lees meer over: europa media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Noodzakelijke discussie 
nn - 10.05.2010 18:46

Leuk om deze brief die al meerdere malen op indymedia verscheen af te drukken, maar misschien is het handiger om de echte discussie op te pakken zoals Occupied London doet:

 http://www.occupiedlondon.org/blog/2010/05/07/what-do-we-honestly-have-to-say-about-wednesdays-events/
Ter informatie 
NN - 10.05.2010 19:16

Bovenstaande statement werd geschreven op woensdag 5 mei, meteen na de brand, toen het nog absoluut onduidelijk was hoe het gebouw in de hens ging maar wel al duidelijk kon aangetoond worden waarom en onder welke omstandigheden er mensen in het gebouw aanwezig waren. Al was er niks gebeurd, waren die omstandigheden (verplicht, op straffe van ontslag, opgesloten en met wetenschap van het risico op een incident) op zich voldoende om trauma te veroorzaken bij het aanwezige bankpersoneel.
Vandaar vermoedelijk ook de snelle reactie.

Het is nog steeds niet duidelijk wie of welke groep het gebouw in brand stak, was het duidelijk geweest dat of anarchisten of andere demonstrerende groepen achter deze feiten zaten zou de communistische partij eerder de vinger naar de "concurrentie op links" hebben gewezen. Als ze, zoals ze inmiddels gedaan hebben, niet hun standaard riedeltje van vinger wijzen en afstand nemen afdraaien, maar in tegendeel naar extreem rechts wijzen, doen ze dat niet zonder dat ze daar aanwijzingen voor hebben.

Zie  http://indymedia.nl/nl/2010/05/67219.shtml

Een heel andere verklaring 
globalinfo.nl - 11.05.2010 03:15

Anarchie is strijd voor het leven, niet voor de dood.

Naast veel stilte van de kant van de radicale beweging in Griekenland na de massale demonstraties op 5 mei en de tragische dood van drie mensen in een bank die bij de rellen in brand vloog, zijn er een aantal ronkende verklaringen verschenen waarin de schuld voor de dood bij de eigenaar van de bank gelegd wordt, die immers de werknemers gedwongen had in de bank te verschijnen en geen deugdelijke veiligheidsvoorzieningen aangelegd had. Onderstaande verklaring vindt die houding te makkelijk en zelfs laf. De verantwoordelijken zijn in de eerste plaats degenen die de bank in brand hebben gestoken. En het feit dat algemeen aangenomen wordt dat dat anarchisten zouden kunnen zijn, zou te denken moeten geven. (vertaling: globalinfo.nl)

Enkele aantekeningen vooraf

1. Op 5 mei hebben drie mensen het leven verloren in een brand in de Marfin bank in het centrum van Athene, tijdens een van de grootste demonstraties die de Griekse hoofdstad ooit beleefd heeft.
2. 200.000 mensen namen daaraan deel. Voor het eerst schaarde zelfs de Communistische Partij, die doorgaans patriottisch, sektarisch en gezagsgetrouw is, zich bij tienduizenden demonstranten die een poging deden het parlement binnen te dringen dat op dat moment bijeen was. Hun secretaris-generaal was later zelfs gedwongen om te verklaren dat het blok van de CP slachtoffer was geworden van provocaties door fascisten die met rode vlaggen zwaaiden en waarvan beelden opgenomen zijn dat ze staan te roepen om het parlement in brand te steken.
3. De werkers bij de massamedia waren allen in staking. Niets werd bericht over de mobilisatie in de ochtend. Meteen nadat de drie doden bij de Marfin bank aangekondigd werden, werd de staking opgeheven.
4. De manager van de Marfin-vestiging in Stadiou-straat had de werknemers gedreigd dat ze hun baan zouden verliezen als ze aan de staking deel zouden nemen en niet op hun werk in de bank zouden verschijnen - die, zo blijkt achteraf, geen nooduitgangen had of andere veiligheidsvoorzieningen voor werknemers in geval van brand.
5. Vgenopolous is een succesvolle grote kapitalist die gesteund wordt door Arabisch en ander kapitaal en onder andere Olympic Airlines heeft gekocht en CEO van Marfin Investment Group is, die door veel media op een voetstuk wordt geplaatst als de "oplossing voor de Griekse economische problemen".

Over de gebeurtenissen op 5 mei

In december 2008, tijdens de rellen die volgden op de moord op Alexander Grigoropoulos, beantwoordde de anarchistische/antiautoritaire scene de fascistische appellen van de media naar herstel van recht en orde met de leus: "jullie hebben het over winkelruiten, wij over mensenlevens". Een of andere gevaarlijke tolerantie van hypocrisie bewerkstelligt nu dat sommige mensen mogen praten over het ontbreken van brandbeveiligingsmaatregelen in de bank, een Orwelliaanse omkering van de werkelijkheid staat ze toe om de tragische dood van drie arbeiders te beschrijven alsof het een simpele huishoudelijk ongeluk zou zijn.

Begrijpen we dan niet dat dit precies de NAVO-taal is van 'collateral damage'? Begrijpen we niet dat de protesten tegen het te verwachten cynisme van een zakenman die werknemers dwong om in de bank te blijven, het bloed van niemand z'n handen zal afwassen? Begrijpen we niet dat door het gebruiken van de tactieken van het Beest, je daar zelf erg veel op gaat lijken?

In een demonstratie op de 6e mei 2010 in het centrum van Thessaloniki, georganiseerd door de Unie van Publieke Artsen en 'First degree unions', een van de vele demonstraties om te protesteren tegen de aanval zonder precedent op de collectieve contracten en arbeidsrechten, lonen, welvaarts- en pensioenvoorzieningen om de wensen te dienen van de IMF- en EU-economie van bankiers, riepen veel anti-autoritairen in het slot-contingent van de demo herhaaldelijk: "Het was moord, we hebben geen illusies - de Staat en Vgenopoulos hebben de arbeiders vermoord." Voor sommige mensen is een makkelijke conclusie inderdaad geruststellend: "De Staat en Vgenopoulos zijn mensen aan het vermoorden". Maar beseffen ze wat dit feitelijk betekent en wat de gevolgen zijn van dit wishful thinking?

We weten niet precies wat er gebeurd is bij Marfin in de middag van de 5e mei. Wat we wel zeker weten is dat toen we het tragische nieuws hoorden, niemand in onze kringen in de positie was om met absolute zekerheid het oordeel van de media te verwerpen. En dat was ook tragisch. Omdat als wij niet geheel ondenkbaar kunnen verklaren (in de eerste plaats aan onszelf) dat wat gebeurd is misschien iets te maken had met mensen uit onze scene, dan hebben we de omstandigheden klaargemaakt voor tragedies als deze (of het nu door fatale onverantwoordelijkheid is, kwaadaardigheid of gevaarlijke tactieken).

Bij een algemene opstand kunnen door onbeheersbare omstandigheden doden vallen - dat is in LA gebeurd, en het is in Argentinië gebeurd. Maar niemand kwam op het idee om de schuld te leggen bij een georganiseerde oppositionele politieke beweging. Het simpele feit dat de drie vermoorde mensen in de Marfin bank in verband gebracht worden met anarchisme, wijst op de grote verantwoordelijkheid van anarchisten. Wie kan echt de tolerantie jegens voorhoedegedrag negeren, wie kan de minachting van leven negeren?

Natuurlijk, anarchisten zijn ervaren, ze hebben zoveel banken in brand gestoken en niemands leven kwam daarbij in gevaar... Natuurlijk, Vgenopoulos dwong de werknemers om in de bank te blijven, had geen brandbeveiliging... Ongeacht wat we zeggen, de verantwoordelijkheid kan niet afgeschoven worden. Als zelfs maar een minuscuul aantal mensen die zichzelf als anarchist omschrijven onverantwoordelijk genoeg zijn om een gebouw in brand te steken waar mensen in zitten, moeten we onszelf afvragen hoe deze onverantwoordelijkheid toegestaan is en gecultiveerd werd... Als we, en dat is nog erger, de basis gelegd hebben voor de grootste daad van provocatie in het naoorlogse Griekenland, dan overstijgen de gevolgen op langer termijn zelfs de tragedie van de drie moorden.

Het antwoord is niet de zalvende verklaring dat "de vijand nergens voor terugschrikt". We weten wat er gebeurd is bij de Piazza Fontana in Milaan en de Scala in Barcelona. Het antwoord is de opbloeiende oppositie, die zijn wortels verspreidt in alle sociale groepen in het hele land, met hard en koppig werk, wederkerigheid, solidariteit en een geest van gemeenschap en kameraadschap. het antwoord is gemeenschappelijke strijd voor leven, niet voor dood.

Getekend door:
 
Panopticon publishers/journal
Editions des Etrangers
Stasei Ekpiptones Editions
Black Pepper of Euboia
Nyktegersia Journal
Exarcheia Editions

Origineel:  http://www.anarkismo.net/article/16572

In critical and suffocating times - TPTG 
nn - 12.05.2010 01:09

The Ta Paida Tis Galarias (The Children of The Gallery) group report on the recent demonstrations in Athens against austerity measures, including the events leading to the tragic deaths of three bank workers and its implications for the movement of opposition.

What follows is a report on the demo of the 5th of May and the one that followed the day after and some general thoughts on the critical situation the movement in Greece is in at the time being.

Although in a period of acute fiscal terrorism escalating day after day with constant threats of an imminent state bankruptcy and “sacrifices to be made”, the proletariat’s response on the eve of the voting of the new austerity measures in Greek parliament was impressive. It was probably the biggest workers’ demonstration since the fall of the dictatorship, even bigger than the 2001 demo which had led to the withdrawal of a planned pension reform. We estimate that there were more than two hundred thousand demonstrators in the centre of Athens and about fifty thousands in the rest of the country.


°°°


°°°


Uneasy questions in pressing times but we will have to find the answers struggling.



bovenstaande tekst is niet compleet en vrij lang.

het is aanbevolen om deze tekst in zn geheel, rustig door te lezen. dat is ie waard.


bron:  http://libcom.org/news/critical-suffocating-times-tptg-10052010

#287  http://www.occupiedlondon.org/blog/2010/05/10/287-in-critical-and-suffocating-times-tptg-on-may-5th/#comments

#285  http://www.occupiedlondon.org/blog/2010/05/09/285-the-anti-authoritarian-movement-of-athens-ak-on-wednesdays-events/
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.