english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Elektriciteitsnet plat op 11 juli?
Willie Wortel - 09.07.2010 11:59

Nu het Nederlands elftal de finale bereikt heeft van het wereldkampioenschap voetbal slaat de oranjegekte steeds harder toe. Menig straatbeeld wordt geterroriseerd door infantiele idioten die in de meest uitzinnige oranje uitdossingen hun krankzinnige liefde uiten voor een aantal van alle realiteitszin gespeende miljonairs die door tegen een bal te schoppen dit xenofobe rotland schijnen te vertegenwoordigen. Tot in links-activistische kringen toe breken tot nu toe goed verborgen gehouden nationalistische sentimenten naar buiten. Voor de desastreuze gevolgen van het evenement voor de arme Zuidafrikaanse bevolking is geen oog meer. Hetzelfde geldt voor allerlei andere ongewenste gevolgen en randverschijnselen. Tijd om de maatschappelijke trance te doorbreken en de gekte een halt toe te roepen: zou het niet leuk zijn als het elektriciteitsnet plat lag op de avond van de finale, komende zondag (11 juli)?

Zuid-Afrika
Hoewel het wereldkampioenschap stelselmatig verkocht wordt als een positief gebeuren voor de hele Zuidafrikaanse bevolking, is al lang en breed duidelijk dat het vooral voor de arme, niet-blanke delen van de bevolking desastreuze gevolgen heeft: mensen werden uit hun huizen verdreven, de kleinschalige lokale economie werd rŁcksichtlos aan de kant geschoven ten gunste van de grote kapitalisten, er is sprake van strenge veiligheidsmaatregelen om het hele circus en hun te rijke supporters te beschermen en de enorme uitgaven aan infrastructuur en diensten voor het evenement gaan rechtstreeks ten koste van allerlei zaken waar hard meer geld voor nodig is.
Zie voor verdere informatie over de gevolgen in Zuid-Afrika het uitstekende statement van het Zabalaza Anarchist Communist Front ( http://www.indymedia.nl/nl/2010/07/68671.shtml) en de posting met diverse links van Globalinfo ( http://www.indymedia.nl/nl/2010/06/68194.shtml).
Natuurlijk zijn er ook groepen mensen die wel profiteren van het spektakel: de oude blanke en de nieuwe niet-blanke economische en bestuurlijke elite, en uiteraard de FIFA, en de rijke voetballers zelfs, die enorme bedragen binnenhalen om hun toch al gigantische salarissen aan te vullen. Voetbal in deze zin is heeft de status van echte volkssport al lang achter zich gelaten.
De raciale apartheid in Zuid-Afrika is dan officieel opgeheven, er is een apartheid tussen de haves en have-nots voor in de plaats gekomen, die zich nog steeds grotendeels langs scheidslijnen van huidskleur beweegt. Helaas moet ook geconstateerd worden dat dat eigenlijk vooral een normalisering richting de verhoudingen in de rest van de wereld betekent.

Nationalisme
Ook door mensen die normaal gesproken niet te pas en te onpas met de nationale vlag staan te zwaaien, wordt de huidige oranjegekte veelal beschouwd als een vertederende vorm van gezond nationalisme. Doorgaans voor serieus doorgaande mainstream-media zien er geen been in om alle objectiviteit te laten varen en denigrerend over tegenstanders te schrijven, met alle bijbehorende generaliserende opmerkingen over aard en karakter van de bijbehorende bevolkingen.
De Spits van woensdag 7 juli maakt het helemaal bont. Vol trots wordt geschreven over de terugkeer van de Nederlandse invloed in Kaapstad, dat een mooi vervolg op een roemrijk verleden heet te zijn. De niet-blanke Zuidafrikaanse bevolking zal vast ook heel goede herinneringen aan dat verleden hebben, dat inderdaad met 'apartheid' het meest internationaal bekende Nederlandse woord heeft opgeleverd. Hollandsch glorie ten top!
Er is geen gezond nationalisme. Elke vorm van nationalisme is gebaseerd op een vals groepsgevoel, op het beter en meer vinden van deze groep ten opzichte van anderen en op het denken in grenzen langs volstrekt willekeurige lijnen. Het huidige voetbalnationalisme geeft misschien op zich een mooie schijn van iets gezamenlijks, van verbroedering tussen alle Nederlanders. Maar dit is slechts valse verbroedering, een ongewenste maatschappelijke schijnverzoening binnen een systeem dat getekend wordt door uitbuiting, uitsluiting en onderdrukking.
Opeens wordt er door bijna iedereen echter gesproken over 'wij': 'wij hebben gewonnen', 'wij staan in de finale'. Hoezo 'wij'? Wat is dat 'wij'? Is dat iedereen met de Nederlandse nationaliteit? Hoor ik opeens tot dezelfde groep als racistische Wilders-stemmers, christenfundamentalisten en andere homofoben en seksisten, collaborerende sociaal-democraten, moordende militairen, economische en bestuurlijke elites, meppende politieagenten, bio-industrie-beoefenaars, geflipte antroposofen enzovoort? Louter omdat ik hier geboren ben? Zelfs als ik Nederland haat? Als ik niet in katzwijm lig voor zwaar overbetaalde nitwits?
Rot een eind op met dat 'wij'. Ik heb geen enkele behoefte aan gezamenlijk feesten met al dat soort types, die nog net zo hard een rotschop verdienen als altijd. En ik heb er al helemaal geen behoefte aan me te identificeren als Nederlander, als trots onderdeel van een staat die net als de rest van het kapitalistische westen de rest van de wereld alleen maar ellende heeft gebracht en blijft brengen.
Ondertussen worden de extra vliegtuigen richting Zuid-Afrika aangerukt alsof het milieu al niet genoeg te verduren heeft. Misschien kan er tijdens het overvliegen nog even symbolisch een middelvinger opgestoken worden naar de vele van honger en armoe kreperende en onder geweld lijdende mensen in grote delen van Sub-Sahara-Afrika.

Greep op de samenleving
Het wereldkampioenschap voetbal oefent een totale greep op de samenleving uit, zowel in Zuid-Afrika als in Nederland en andere deelnemende landen. Voetbalnieuws, totalitaire veiligheidsmaatregelen en commerciŽle belangen domineren media en straatbeeld.
Grote delen van kranten en nieuwsuitzendingen worden besteed aan dit evenement. Serieuze actualiteiten en ontwikkelingen in de wereld worden gedegradeerd tot voetnoten bij dit spelletje. Wie heeft het over doden in oorlogsgebieden of een stervende asielzoekster in Leersum, over de vorming van een nieuw kabinet, dat hoe dan ook nog meer onderdrukkend en kapitalisme bevorderend beleid zal doorvoeren, over de ellende in grote delen van de wereld, als er eindeloos over voetbal geouwehoerd kan worden? Nog meer tijd dan er normaal gesproken al opgaat aan geluk over non-nieuws, van sport tot showbizz, wordt er nu gevuld met volslagen nonsens.
Overal wordt je doodgegooid met oranjepropaganda. In geen winkel kan een aankoop gedaan worden zonder dat deze ongevraagd aangevuld wordt met overbodige troep, die naast nationalisme natuurlijk vooral de betreffende commerciŽle belangen dient. Is er hier al bijna geen ontkomen aan, in Zuid-Afrika zijn hele gebieden exclusieve zones voor de sponsorende multinationals geworden, ten koste van de kleinschalige lokale economie, die alle hoop om een graantje mee te kunnen pikken van de enorme bedragen die omgaan allang verloren heeft.
In die setting is het misschien verleidelijk acties als die van de zogenaamde 'Bavaria-meisjes' als verzetsdaden te beschouwen, ookgezien de aandacht die eraan besteed is in de reguliere media en de verontwaardiging die daaruit spreekt. Maar dat de ene multinational de andere aanvalt is niet meer dan een schijngevecht op het podium in het theater van kapitalisme en imperialisme. Ondertussen is er geen enkele verontwaardiging of woede te bespeuren over bijvoorbeeld het politieoptreden tegen de demonstratie in Durban van lokale stewards naar aanleiding van de schandalige wijze waarop zij door de FIFA behandeld worden, die hen afscheepte met een dagvergoeding van 19 euro in plaats van de beloofde 150 euro. Dat daarbij zelfs iemand gedood werd maakt blijkbaar niet uit, zolang het voetbal maar doorgang kan vinden. Voorzitter Danny Jordaan van het Zuidafrikaanse organisatiecomitť vond dat het politieoptreden volkomen terecht en door de stewards over henzelf afgeroepen. Burgemeester Naidoo van Durban sloot zich daar volmondig bij aan, volgens hem hadden de stewards zonder klagen hun werk moeten blijven doen, want het was ondenkbaar dat de rijke buitenlandse supporters last zouden moeten ondervinden van het feit dat de stewards uitgebuit worden. ďWij worden als slaven behandeld en niemand kijkt naar ons omĒ, aldus ťťn van de stewards.

Repressie
Onder het mom van op kunnen treden tegen voetbalhooligans wordt een speelveld gecreŽerd om nieuwe repressieve wetten en maatregelen in te kunnen voeren. Dit geldt in het algemeen al, maar grote evenementen vormen hiervoor nog een extra katalysator. Zo hadden we aan het Europees kampioenschap voetbal in BelgiŽ en Nederland in 2000 de wet tot bestuurlijke ophouding te danken, die burgemeesters de ruimte geeft groepen mensen vast te houden of in te sluiten.
En de afgelopen week in de Eerste Kamer aangenomen 'Voetbalwet' maakt de weg vrij om ook tegen activisten op te treden met behulp van verregaande maatregelen als gebieds-, samenscholings- en contactverboden en het opleggen van een meldplicht. Bovendien is met een aanvullende motie van het CDA de deur al opengezet voor het invoeren van aanvullende, nog strengere maatregelen.
Zo kunnen we de bui al zien hangen als het gaat lukken om het WK voetbal in 2018 of 2022 naar Nederland te halen. De overheid zal hiervan ongekend profiteren door het nemen van draconische veiligheidsmaatregelen, gegoten in beleid dat na het evenement niet meer van tafel geveegd zal worden, gekoppeld aan een verdere privatisering van de publieke ruimte.
Je kunt het op zich nog als een voordeel beschouwen dat de nu schaars voorkomende gewelddadige confrontaties tussen politie en doorgedraaide oranjefans wederzijds schade toebrengen onder onderdelen van de steeds overdadiger gevulde vergaarbak van maatschappelijk zwakzinnigen. Maar in werkelijkheid schept dit natuurlijk een gevaarlijk precedent voor de toekomst, waarbij de marionetten van de macht zich steeds meer ruimte tot optreden toeŽigenen.

Zinnige dingen
Voor wie niet verblind is door de waanzin, zijn er grofweg twee zinnige dingen om te doen. In de eerste plaats deze gekte verstoren: zou het niet leuk zijn als het elektriciteitsnet plat zou komen te liggen kort voor aanvang van de wedstrijd? Of als de energieslurpende megaschermen vernield worden? Of als alle mogelijke oranjepropaganda verwijderd en publiekelijk in de fik gestoken wordt?
Een tweede mogelijkheid is gebruik maken van de totale focus op het voetbal en de vrijkomende ruimte benutten voor andere acties. Waar normaal beveiligingsauto's rondrijden of patrouilles gehouden worden, kon het zondagavond en -nacht wel eens een stuk rustiger zijn. Grijp die kans! (Niet dat ik iemand aan wil zetten tot het plegen van trafbare feiten, want dat mag natuurlijk niet.)
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.