english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Nieuw onthullingen van/over Britse infiltrant
globalinfo.nl - 19.01.2011 15:36

Nadat ze maandenlang de informatie die al op indymedia-uk stond over het hoofd hadden gezien, zijn de Britse media de laatste dagen geheel losgegaan op de infiltrant Mark Kennedy ('Mark Stone') die de afgelopen jaren geÔnfiltreerd was in de actiebeweging.

Foto uit de MoS overgenomen van indymedia-uk
Foto uit de MoS overgenomen van indymedia-uk

De aftrap voor de mediahausse werd veroorzaakt doordat op 10 januari een geruchtmakend proces tegen een deel van de mensen die een kolencentrale hadden willen bezetten om mysterieuze redenen geseponeerd werd en die beschuldigden vrijuit gingen. De ware reden bleek dat een deel van het bewijsmateriaal alleen te leveren zou zijn als de aanklagers ook informatie zouden geven van de infiltrant die inmiddels ge-out was. Ze zouden dan zeker vragen over diens activiteiten moeten beantwoorden en het was ondertussen duidelijke geworden dat de infiltrant meer had gedaan dan wat informatie vergaren. 'Schele Mark' was uitgegroeid tot aanvoerder van de activisten en had zelf voortdurend wetten overtreden.

Na een eerste stuk dat op de dag zelf verscheen van de progressieve Guardian  http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/10/mark-kennedy-undercover-cop-activist?intcmp=239
doken vele media op het verhaal en kwamen allen met (al dan niet geverifieerd) nieuwe feiten. Ondertussen zijn nog twee collega's van de looser bekend geraakt ( http://www.indymedia.org.uk/en/2011/01/472317.html) waarvan een net als schele Mark ook internationaal opereerde. Overigens werd de media-hausse oorspronkelijk geleid door het sensatiebericht dat de infiltrant overgelopen zou zijn, maar daar klopte niets van.

De onthulling zelf was dus al veel eerder geschied, en wel op 21 oktober, nadat een vriendin toevallig zijn ware paspoort vond, onraad rook en met wat vrienden verder is gaan zoeken. (Zie hier oorspronkelijke bericht met vele reacties:  http://www.indymedia.org.uk/en/2010/10/466477.html). Eerder hadden mensen het al vreemd gevonden dat hij veel geld bezat en soms enige tijd weg en onbereikbaar was, maar dat had hij altijd goedgepraat met de smoes dat hij als 'professionele klimmer' werkte voor bedrijven. (Een collega van hem die geinfiltreerd was bij de campagne tegen vliegtuigen Plane Stupid was al na korte tijd door de mand gevallen omdat hij altijd stipt op tijd of zelfs te vroeg op vergaderingen verscheen ( http://www.guardian.co.uk/environment/2008/apr/09/activists.travelandtransport))

De actiescene waarin Kennedy geÔnfiltreerd was, kreeg vervolgens veel kritiek over zich heen, met name uit het buitenland, omdat ze niet bereid bleek of in staat was om een goed onderzoek te doen naar de activiteiten van de hufter, terwijl mensen uit vele landen hem onmiddellijk herkenden als deelnemer aan hun vergaderingen en acties. Pas toen de 'burgerlijke media' ermee aan de slag gingen, kwamen er veel interessante feiten naar buiten.

Kennedy zelf zou naar de VS zijn gevlucht. Daar vandaan heeft hij een interview gegeven aan de Mail on Sunday, waarin hij een zielig verhaal houdt, onder andere over hoe hij zelf af en toe klappen van zijn eigen collega's kreeg:  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1347478/Mark-Kennedy-Undercover-policeman-tells-story-8-years-eco-warriors.html
Filmpje:  http://bcove.me/lh4qwi92
Link via fotograaf naar hetzelfde:  http://nickstern.wordpress.com/2011/01/16/exclusive-mail-on-sunday-im-the-victim-of-smears/
Nog een bericht in dezelfde krant Http://www.dailymail.co.uk/news/article-1347320/Undercover-PC-Mark-Stone-used-double-life-seduce-idealistic-young-women.html
Nog een filmpje (newsnight)  http://www.youtube.com/watch?v=1Dpt5FqlFg0

Ondertussen zijn er van officiŽle zijde onderzoeken aangekondigd naar de geheime eenheid waar Kennedy deel van uitmaakte  http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jan/18/mark-kennedy-undercover-end-acpo
Het is nu duidelijk dat hij werkte voor de 'national public order intelligence unit (NPOIU)' die viel onder de Association of Chief Police Officers (ACPO), die nu waarschijnlijk dit soort zaken niet meer mag leiden. Kennedy heeft in zijn interview in de krant verklaard dat er 15 infiltranten actief zijn die hij persoonlijk kent.

Minder duidelijk is hoe Kennedy precies opereerde. Naar eigen zeggen (maar er is ook al gewaarschuwd  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2011/jan/17/mark-kennedy-police-spy dat hij naar de media toe van alles verzint) kon hij 'geen stap verzetten zonder dat zijn begeleiders op de thuisbasis ervan af wisten 'en werd hij voortdurend in de gaten gehouden. Hij zou per dag wel 15 keer naar de thuisbasis berichten. In het buitenland heeft hij onder andere inside informatie geleverd over de verdediging van het Ungdumshuset in Kopenhagen, de G8-protesten in Duitsland en de anti-Shell-acties in Mayo in Ierland. In Ierland had hij ook een vrouw en kinderen. De vrouw wist wel dat hij infiltreerde, maar kreeg via de media te horen dat hij daarbij ook allerlei seksuele escapades had, en wil niets meer met hem te maken hebben.

In het Duitse weekblad Der Spiegel (3/2011,  http://www.indymedia.org.uk/media/2011/01//472254.pdf) is een artikel over de infiltrant verschenen en Die Linke gaat daar vragen in het parlement stellen  http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/12/mark-kennedy-undercover-police. Daardoor zal waarschijnlijk duidelijk worden of hij tijdens de G8-topprotesten aldaar informatie leverde voor Duitse politie en veiligheidsdiensten, of anders 'illegaal' voor de Britten in het buitenland aan de slag was.

Ook interessant is de rol van privť inlichtingendiensten. Anders dan hij zelf toegaf bij zijn ontdekking, bleek de griezel namelijk in 2009 (om nog onbekende redenen) uit de politie gestapt of gezet te zijn, waarna hij zijn huurlingenbestaan verder had gevoerd door te werken voor bedrijven die inlichtingen verzamelen voor multinationals ( http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/12/mark-kennedy-policeman-corporate-spy). Hij zette zelf ook twee bedrijfjes op onder de naam Tokra en Black Star High Access, de laatste samen met een voormalige medewerkster van een berucht inlichtingenbedrijf, Global Open  http://www.powerbase.info/index.php/Global_Open
Toen hij afgelopen oktober ontdekt werd, vertelde hij snikkend dat hij al lang niet meer voor de politie werkte en dat hij enorm spijt had en wilde helpen. In werkelijkheid was hij dus voor het grote geld gegaan.

De infiltrant zou ook Max Clifford, een bekende media-manager in de arm genomen hebben om zijn levensverhaal duur te verkopen. Het stuk in de Mail on Sunday was daar onderdeel van.

-------
Update met vele aanvullingen  http://www.indymedia.org.uk/en/2011/01/472102.html
Ook veel nieuws te vinden bij Statewatch:  http://www.statewatch.org/news/newsfull.htm
en fitwatch:  http://www.fitwatch.org.uk/

Meer over 'Officer A':  http://www.indymedia.org.uk/en/2011/01/471994.html
film:  http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/9361968.stm
Meer over 'officer B':  http://www.indymedia.org.uk/en/2011/01/472349.html
Overzicht burgerlijk nieuws:  http://article.wn.com/view/2011/01/17/Mark_Kennedy_undercover_cop_or_ecowarrior/
Goed voorbeeld hoe je wel omgaat met ontmaskeren van een infiltrant: Simon Bromma in Heidelberg:  http://linksunten.indymedia.org/de/node/31404
Stukkie in De Standaard:  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GD3533AV&subsection=2

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Verklaring van groep 'officer B' 
de auteur - 20.01.2011 00:33

De groep waarin een van de infiltranten jaren was binnengedrongen, heeft een mooie verklaring uitgebracht waarin ze zich afvragen wat huh verantwoordelijkheid is en of ze er achter hadden kunnen komen:
 http://southwalesanarchists.wordpress.com/2011/01/19/statement-from-cardiff-anarchist-network-can-on-the-infiltration-by-mark-%E2%80%98marco%E2%80%99-jacobs/
Nummer vier 
de auteur - 20.01.2011 01:08

De vierde is nu ontmaskerd, Jim Boyling:
 http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jan/19/undercover-policeman-married-activist-spy
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.