Urenco censureert Openbare Bibliotheek in Almelo

Nieuws, gepost door: Stichting Laka op 12/02/2013 02:02:06

Wanneer: 12/02/2013 - 15:44

Kernenergie en democratie gaan niet zo goed samen. Zo is Japan gekukeld van plaats 22 naar 53 kwa persvrijheid en dat heeft eigenlijk uitsluitend te maken met de geheimhouding rond de ramp in Fukushima. Nu blijkt dat de openbare bibliotheek in Almelo door een sponsorcontract met Urenco geen ruimte mag geven aan onafhankelijke informatie over dat uraniumverrijkingsbedrijf.

Tentoonstelling en symposium afgelast wegens censuur

Het geplande symposium in de Openbare Bibliotheek in Almelo over Urenco en een tentoonstelling over de grootste demonstratie die ooit in Almelo werd gehouden, op 4 maart 1978, gaat niet door. Reden die de bibliotheek opgeeft voor afgelasting op het laatste moment is een sponsor-contract met Urenco, waarin "het niet past dat de bibliotheek ruimte geeft aan eenzijdige anti-Urenco activiteiten."

Na een toezegging van de bibliotheek is er door de organisatoren, Stichting VEDAN en Stichting Laka, een tentoonstelling samengesteld over de grote anti-Urenco-demonstratie 35 jaar geleden, als historisch document. De tentoonstelling zou van 26 februari tot 11 maart in de bibliotheek te zien zijn. Daarbij werd voor zaterdag 2 maart in de bibliotheek een zaal gehuurd om een symposium over Urenco toen en nu te houden met als titel: Urenco een bedrijf met wereldwijde uitstraling.
Zaterdag 2 maart is niet alleen 35 jaar na de grote demonstratie maar ook (bijna) 2 jaar na de kernramp in Fukushima, Japan. De exploitant van die kerncentrale, het hevig bekritiseerde Tepco, was en is een goede klant van Urenco.

In het symposium zouden de milieu- en sociaal-economische gevolgen van uranium mijnbouw in verschillende landen aan de orde komen. Maar ook de gevolgen van Fukushima, achtergrond informatie over het Franse militaire ingrijpen in Mali en Niger en een historisch overzicht van de Urenco-affaires gedurende de afgelopen 40 jaar.

Maar omdat de Openbare Bibliotheek een sponsorcontract met het uranium verrijkings-consortium heeft gesloten heeft de bieb blijkbaar niet meer de vrijheid informatie over Urenco beschikbaar te tellen.
Zelf in een zaal die gewoon van de Openbare Bibliotheek gehuurd wordt, kan Urenco blijkbaar bepalen wat daar wel en niet besproken wordt.

Laka, het documentatie – en onderzoekscentrum over kernenergie, en VEDAN (Vredes- en Duurzamheids- Activiteiten Netwerkstad) beraden zich nog op de te nemen stappen.

meer informatie: info@laka.org

Tags: Censuur kernenergie urenco


Wie: 
Nucleair_nl

ALMELO – Urenco Nederland, de uraniumverrijker, geeft over een periode van drie jaar een euroton aan de bibliotheek van Almelo.

Urenco ontstond na het tekenen van het Verdrag van Almelo in 1971 tussen Nederland, Groot Brittannië en Duitsland om gezamenlijk de verrijking van uraniumerts op te pakken als brandstofelement voor kerncentrales. In de 40 jaar van haar bestaan heeft Urenco haar vestiging in Almelo en elders in de wereld zien groeien en met alle sub-bedrijven vormt de Urencogroep een stevige arbeidspositie in het Almelose.

Uit dank voor die positie wil Urenco iets terug doen voor de Almelose gemeenschap en daarom geeft het bedrijf een forse financiële injectie aan de inrichtingvoorziening in de Almelose bibliotheek.

De bibliotheek gaat de centrumbibliotheek herinrichten op basis van retail- en winkelinrichting filosofie. De gehele uitleenvoorraad wordt daarbij opgedeeld in segmenten van belangstellingssfeer volgens een door de bibliotheek uitgevoerd marktonderzoek.

Op 26 oktober wordt door Urenco-directeur Drs. Huub Rakhorst en bibliotheek voorzitter Mr. Ger Vermeulen de sponsorovereenkomst getekend.Wie: 
Gerard Smink

ALMELO - Directeur Gert Jan Sweep van de Stadsbibliotheek Almelo staat achter zijn besluit om binnen zijn muren een symposium over kernenergie en een expositie over de grote anti-Urenco­demonstratie in 1978 af te blazen.

"De bibliotheek moet neutraal zijn. Ik ben niet het verlengstuk van de straat. Als het onderwerp kernenergie zou zijn, had ik er geen probleem mee gehad, maar zowel het symposium als de expositie zou tégen kernenergie gericht zijn. Ik hoef niet elke actie­groep een podium te geven."

De tentoonstelling zou van 26 februari tot 11 maart in de bibliotheek te zien zijn. Het sympo­sium zou 2 maart in de bibliotheek worden gehouden met als thema "Urenco, een bedrijf met wereldwijde uitstraling". Stichting Vedan en stichting Laka hadden afspraken gemaakt met de verhuurafdeling van de bibliotheek. "Het was aan mijn aandacht ontsnapt", zegt Sweep.

Op de achtergrond speelt een sponsorcontract dat uraniumverrijker Urenco destijds afsloot met de bibliotheek. Het bedrijf sponsorde de vernieuwing van het interieur en een herinrichting met 100.000 euro. "Er staat niet in het contract dat we geen anti-kernenergie-evenementen mogen houden. Ik vind het een kwestie van fatsoen en op basis van onze partnership niet redelijk om mee te werken, zonder dat Urenco recht heeft op een weerwoord. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de activiteiten die in de bibliotheek worden gehouden, niemand anders.

Ze nemen me nu genadeloos de maat. Ik zou censuur plegen. Maar morgen staat hier misschien een extreemrechtse club voor de deur. Als ik die toelaat, wil ik ook wel eens zien wat er gebeurt."

Voormalig directeur Jan Krol van de bibliotheek sloot het contract af. Krol zegt "werkelijk niet meer te weten wat er nu precies in het contract staat". "Het is zo lang geleden." Op de vraag of hij het evenement ook had afgeblazen zegt hij niet direct nee. "Ik ken de mensen van Urenco heel goed. Ik denk dat ik even zou hebben gebeld met ze met de vraag of ze er bezwaar tegen zouden hebben als dit zou doorgaan. Ik vermoed dat er geen enkel bezwaar zou zijn gekomen vanuit het bedrijf. Zouden ze dat wel hebben, dan had ik het evenement niet door laten gaan."

Ger Vermeulen, rechter in Almelo en oud-voorzitter van de lokale VVD-afdeling, is al jarenlang voorzitter van het bestuur van de bibliotheek. Hij stelt: "De directeur is onze woordvoerder hierin. Wij zijn tevreden over onze directeur, ook vandaag nog. Er had misschien eerder gecommuniceerd kunnen worden. Dat is alles."Wie: 
nn

Op het verbod is maar één antwoord mogelijk: een bezetting gekoppeld aan een expo en symposium. Kom op Laka!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech