vespa pleegt illegale ontruiming en huisvredebreuk.

Nieuws, gepost door: nn op 07/08/2013 08:10:44

Wanneer: 07/08/2013 - 11:23

Antwerpen.

Vespa pleegt illegale ontruiming en huisvredebreuk

Op dinsdag 6 augustus omstreeks 9 uur werd er aangeklopt bij het gekraakte pand “De Scheve Vlijt” in de Vlijtstraat aan het Ooststation in Antwerpen. Toen Jantje Vlijt (de enige aanwezige kraker) de deur wou open maken werd hij geconfronteerd met 2 “nette mensen” van de Vespa (…) die voor de gelegenheid vergezeld werden door enkele breed en stoer uitziende bouwvakkers (van die arbeiders die zich voor wat extra centjes maar al te graag laten inzetten als knokploeg voor het kapitaal).
De aanwezige kraker die al een maand in het huis woonden en volgens de wetgeving volledig in zijn recht was probeerde door de brievenbus te praten met de criminelen voor zijn deur, maar elk gegeven woord ging er voor de taaie tantes en nonkels van de Vespa het ene oor in en het ander weer uit. Zij wisten zeer goed wat ze kwamen doen en zouden duidelijk niet van hun illegale plannen afstappen. Toen Jantje Vlijt merkte dat er met deze “mensen” totaal niet te praten viel ging de deur op slot en werden er enkele sympathisanten opgetrommeld. Enkele minuten na het eenzijdige gesprek aan de deur hoorde men een luid krakend geluid en werd de deur door de aanwezige knokploeg vakkundig uitgebroken inclusief de omkadering zodat herstelling quasi onmogelijk werd gemaakt. Jantje Vlijt stond alleen tegen de grote overmacht en kon dus niet anders dan toe te geven. Vervolgens drong de met belastinggeld dik betaalde knokploeg en gingen ze driest verder met het onbewoonbaar maken van het huis. Dit deden zij door alle ramen uit de voorgevel van het huis te slopen. Dit ging verbazend snel want tegen dat de sympathisanten die op het alarm waren afgekomen ter plekke kwamen was de gevel reeds ontdaan van ramen en deur en het pand op die manier dus volledig onbewoonbaar gemaakt, terwijl alle persoonlijke spullen in het huis nog gewoon binnen stonden. Al snel ontstond er op de stoep voor het huis een hevige discussie tussen de toegesnelde sympathisanten en de mensen van de Vespa en werd politie verwittigd waarop de aanwezige knokploeg snel hun spullen pakten en de bouwvakkers met hun rollende spieren sneller vertrokken dan zij huisvredebreuk konden spellen. De vertegenwoordigers van de Vespa met nette kleren en chique bak konden zo snel niet weg omdat ze werden tegengehouden door de aanwezige mensen die goed op de hoogte waren van de Belgische kraakwetgeving en de discussie zo lang mogelijk probeerde te rekken. Toen de Vespa’s toch probeerde weg te komen werd hun auto nog een tijde geblokkeerd door de kameraden maar uiteindelijk had dit geen zin meer en werd besloten een stap opzij te zetten. Om dat de politie onderweg was en er bij eventuele arrestaties het woonhuis en inboedel van Jantje Vlijt volledig open en onbeschermd achterbleef. Zo vertrokken de Vespa’s uit het zicht en lieten zij hun “crime scene” achter zich. Ongetwijfeld op pad vertrekkend naar een volgende stichtende opdracht. (We wensen hun een goede nachtrust toe in hun mooie huis waar naar alle waarschijnlijkheid nog wel ramen en deuren in staan.)

De politie arriveert.

Kort daarop stopte er voor de deur een bekende witte wagen met blauwe streep waaruit 2 dieners stappen die die morgen overduidelijk met het verkeerde been uit bed gemarcheerd waren. Voordat ze nog maar een woord gesproken hadden was al reeds duidelijk wiens kant ze zouden kiezen en dit zou zeker niet de kant van de slachtoffers zijn. Na een gesprek van ongeveer 3 minuten vond 1 van de aanwezige blauwbloezen het nodig om volledig los van de wetgeving haar eigen lekker rechtse mening te beginnen spuien over krakers en wat er tegenwoordig allemaal wel niet kan in België. Het leek alsof ze een pamflet afratelde van de 2 “grote” Antwerpse denkers De Wever en De Winter. Toen we haar meedeelde dat we niet geïnteresseerd waren in haar mening en ze enkel een misdaad (huisvredebreuk en vandalisme) moest komen vaststellen werd dit gezien als weerspannigheid er met spoed enkele ander blauwe soldaten opgetrommeld om indruk te maken op de stoute aktivisten die “stelen” van het grootkapitaal en de almachtige staat. De aanwezige aktivisten zijn dan voor het gapende deurgat blijven staan, en zij bleven discussiëren met de politie. Hen haarfijn de kraakwetgeving uitleggend. Volgens onze “vrienden” in het blauw klopte er echter niets van onze uitleg, wisten wij niets en was het begrip huisvredebreuk onbestaand. Wij voor de deur zaten met de handen in het haar en trokken grote ogen en oren bij het aanschouwen van dit circus van onbegrip en tegenwerking. Ondertussen kwamen en gingen er verschillende staatstroepen en de discussie kalmeerde wat. Stilaan brak het ijs en kon er dan toch op een normale manier gepraat worden. Na enkele uren van enorme spanning was dit een welkome verandering. Uiteindelijk arriveerde de commissaris die al snel inzag en toegaf dat de stad en de Vespa zwaar in fout waren gegaan. Dat er inderdaad sprake was van een 100% illegale actie en dat wij heel de tijd (ondanks de mening van “anderen”) in ons recht waren geweest. Ook vertelde hij dat Jantje Vlijt in het pand mocht wonen en dat de Vespa geen poot had om op te staan. Wij wisten dit al langer, maar waren toch opgelucht om na al die tijd dan toch als mensen behandeld te worden.
Uiteraard was dit slechts een bitter schrale troost aangezien het woonhuis volledig onbewoonbaar werd gemaakt en meteen aan het werk moesten om de weinige spullen van Jantje Vlijt een veilig onderkomen te geven. Na een dag later staat het huis in de Vlijtstraat er leeg bij en kijkt met lege ogen en mond naar de straat. Ongetwijfeld met heimwee naar de laatste bewoners want zeg nu zelf wat is een huis zonder leven en zonder de warmte van bewoning die het karakter geeft? Een lege schelp. Een ontroerend goed dat stilletjes verkrot en wegrot zodat de huurprijzen in de stad wat omhoog kunnen en zij die al meer dan genoeg hebben weer wat bij krijgen.

Het huis in de Vlijtstraat stond reeds een jaar leeg en was eigendom van het vastgoed en stadsontwikkelingsbedrijf Vespa. Zij gijzelen de huizen in de buurt rond het Ooststation om er ooit te beginnen aan een park en een wijk (Nieuw Zurenborg) wat nog jaren kan duren. Ondertussen verkrotten de huizen die er leeg staan en worden de mensen die er wonen gedwongen om in een aftakelende buurt te wonen. Terwijl elders in de stad de huurprijzen de pan uit swingen. De Vespa is een harde organisatie die er niet van terugschrikt illegale middelen te gebruiken en de mensen die zwakker staan in de maatschappij te terroriseren. Wij gaan niet akkoord met deze asociale vorm van stadsontwikkeling die enkel leidt tot prestige projecten en luxe flats voor de rijken. En besluiten met de woorden van “The Specials”. If you have a “Vespa” friend? Now its the time for your friendship to end.Wie: 
nn

.Wie: 
nn

oprotten racisten in dat huis kunnen vluchtelingen wonen.
eigen volk opgerot!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech