Dierenpark Amersfoort schenkt runderen aan Oerrund terugfokproject

Hier kun je discussieren over Dierenpark Amersfoort schenkt runderen aan Oerrund terugfokproject.
Het project, getiteld Uruz Project, werd eind 2013 gelanceerd door Stichting True Nature Foundation. Uruz is het oudgermaanse woord voor Oerrund en is de geëigende titel voor een project wat als doel heeft om het wilde rund terug te fokken – een dier dat tot voor vier eeuwen geleden in heel Europa voor kwam. Het uiteindelijke doel is om een runderras te creëren dat het Oerrund in alle aspecten heel dicht benaderd; uiterlijk, gedrag en zelfs genetisch. Daartoe worden fokkuddes opgestart in Nederland en in andere landen in Europa.
De eerste Uruz fokkudde loopt al rond in een natuurgebied bij Kloster Lorsch in Duitsland. Nu is Nederland aan de beurt. Vanuit het Dierenpark Amersfoort zullen enkele koeien en kalveren van het ras Watusi verhuizen naar Breda, waar de familie Backx grond en mankracht beschikbaar heeft gesteld om een Uruz fokkudde te starten. Andere kuddes zullen spoedig volgen.

Het Uruz project gaat zeer grondig te werk in haar selectie van geschikte runderrassen. Er wordt gewerkt met slechts vier rassen. De rassen zijn geselecteerd op hun gelijkenis met het Oerrund, maar ook op hoe een ras haar eigenschappen overerft in een kruising met een ander ras. Door een uitgekiend fokprogramma zal het doel snel bereikt kunnen worden. Een klein aantal rassen beperkt ook de uitval, omdat er minder ongewenste eigenschappen in de kruisingen kunnen sluipen. De Watusi heeft een aantal primitieve eigenschappen die onmisbaar zijn voor het fokprogramma en dat gaat verder dan alleen het hebben van grote hoorns. De donatie van Dierenpark Amersfoort is dus een onmisbare schakel in het terugfokken van de stamvader van al onze runderen.

Door gebruik te maken van diverse wetenschappelijke disciplines weten we hoe het oerrund er uit heeft gezien en het natuurlijk gedrag. Gegevens uit de wetenschap worden ook gebruikt om het fokprogramma te optimaliseren. Het onderzoek dat hiervoor nodig is wordt uitgevoerd door een internationaal consortium van wetenschappelijke instituten en organisaties, waarin de beste genetici, ancient genetici en moleculair biologen zich hebben verenigd. Tegelijkertijd hebben meerdere natuurorganisaties en andere partners uit heel Europa zich verzameld in het Uruz Project.

Het Oerrund is cruciaal voor de natuur in Europa. Ecologische herstelprojecten, ontwikkeld en uitgevoerd door de True Nature Foundation en hun partners, niet compleet zijn zonder het terugbrengen van die belangrijke elementen die vorm geven aan wildernis en wilde natuur. Een van de zogenaamde ‘sluitsteen’ diersoorten is het Oerrund, een groot dier wat tot een paar eeuwen geleden het landschap en de ontwikkeling daarvan domineerde en vormgaf. Grote kuddes Oerrunderen en andere dieren zullen bezoekers en toeristen aantrekken en daarmee bijdragen aan nieuwe economische perspectieven voor lokale gemeenschappen die daar dringend behoefte aan hebben. Het Oerrund wordt daarmee het vlaggenschip van natuurherstel in Europa.


Lang leve de subsidiepot. Ik

Lang leve de subsidiepot. Ik schaam me voor dit soort nederlanders. Ben opzich wel benieuwd wie er binnen deze club over een paar jaar gaat oogsten! Lang leve het ecotoerisme! Met zijn alle op 'eco' safari.... hiep hoi zo'n eco safari , das net zoiets als een 'zichtstal' , niet dan? oooooooo....

Ik kan trouwens over de 'familie Backx' niets vinden zo snel op internet. Weten jullie zeker dat dit de 'juiste familie' is om dit project aan uit te besteden? Blijkbaar hebben ze al personeel, want die hebben ze voor dit project alvast beschikbaar gesteld. Nou ja zeg... Het kan allemaal niet op!
Klinkt mij als oosteuropese werkslaafjes! Gezellig...

Aan de fam. Backx zou ik willen vragen , waarom geen 'zorgboerderij', waarom geen dubbele 'bed&breakfast'...?
Levert deze constructie u soms -netto- meer 'financiele speelruimte' op? Of wilt u ook gewoon 'lekker even iets anders'?

Idee:
Eerst 10.000 bizons opkweken, en daarna ga 'naspelen' hoe tijdens 'the great frontier' in de 19e eeuw, deze beesten binnen no-time voor fun werden afgemaakt. Tel uit je 'historische winst'. Pak die subsidie. .. en door de slachtpartij geen verplichte nazorg! Beter toch.

Dit land is doodziek.

Uitgangspunt True Nature Foundation

tromgeroffel..
De mens, en zijn portemonnee. Verrassend! Waarom dit marketingverhaal-met-duurzaam-sausje op een onafhankelijk media-kanaal staat, schiet mij maar lek.

Misschien omdat het een

Misschien omdat het een onafhankelijk medium is ? Of begrijp ik dat jij liever een selectie aan artikelen ziet die voldoen aan jou persoonlijke voorkeur ?

Wat is het nut van nóg een

Wat is het nut van nóg een fokprogramma? Er is in Nederland al het Tauros project (http://www.taurosproject.com/), waar men exact het zelfde poogt te doen. Ik snap niet waarom er niet word samen gewerkt. Daarnaast vraag ik me erg af waar dit soort fokprogramma's voor nodig zijn. Ja de oeros is uitgestroven, en nee die krijg je nooit meer terug ook al probeer je het nog zo hard. Het is genetisch onmogelijk om een uitgestorven diersoort terug te brengen. Je zal nooit verder kunnen komen dan een goeie look-a-like. Buiten dat, waarom zou je het willen? In de jaren 1920-1930 hadden de nazi-gebroeders Heck in Duitsland met de zelfde fascinatie, hun mengelmoes werd uiteindelijk het Heckrund (te zien in de Oostvaardersplassen). We hebben in Europa nog zo veel mogelijkheden voor het inzetten van grote grazers, naast een aantal winterharde runderrassen die al volop gebruikt worden is er ook nog de wisent (Europese Bizon). Ik zie echt totaal het nut niet van dit project.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech