Foto’s Pro Patria-demonstratie Den Haag 10-08-2014

Nieuws, gepost door: Rotterdam tegen Racisme op 16/08/2014 08:05:31

Wanneer: 16/08/2014 - 18:01

De extreem-rechtse organisatie Pro Patria, een samenwerkingsverband van voetbalhooligans van ADO Den Haag en rechts-extremisten van Identitair Verzet, Voorpost en neonazi’s van Autonoom Nationaal Sociaal Nederland, de Nederlandse Volks-Unie en Blood & Honour, maakten op zondag 10 augustus 2014 misbruikten van het demonstratierecht om door de multiculturele Schilderswijk en Transvaal in Den Haag een provocerende anti moslim mars te kunnen houden.

Barry Kluft ANS Nederland Paul Peters Identitair Verzet
Marcel van Velzen Autonoom Nationaal Sociaal Nederland
Tom van den Hoek Blood & Honour

Op donderdag 25 juli 2014 verscheen op Facebook de oproep, van de - op dat moment onbekende - organisatie Pro Patria (Latijns voor “Voor het Vaderland”), om tegen het extremisme van ISIS te komen demonstreren. Pro Patria, een organisatie die naar eigen zeggen zou bestaan uit een groep van 15 bezorgde Hagenaren, nodigde zowel “links” als “rechts” uit om deel te nemen aan de anti-ISIS demonstratie / “mars van de vrijheid”.

Toen op zondag 10 augustus 2014 vanaf 15.00 uur meerdere kopstukken uit de Nederlandse extreemrechtse scene verzamelden bij het centraal station van Den Haag, en een kwartier later een tram arriveerde vol ADO Den Haag voetbalhooligans, die eerder op de dag aanwezig waren geweest bij de risico wedstrijd ADO Den Haag - Feyenoord, was het duidelijk dat de Pro Patria-demonstratie een voortzetting zou worden van de ongeregeldheden en vechtpartijen die dezelfde ADO Den Haag hooligans en rechts-extremisten veroorzaakten in het centrum van Den Haag, op zaterdag 21 september 2013,na de PVV manifestatie (“Tegen Rutte II”) op de Koekamp.

Voor aanvang van de demonstratie verdeelden activisten van Identitair Verzet en Voorpost spandoeken en oranje ordedienst-banden. De beruchte rechtsextremist Paul Peters stond namens Pro Patria de journalisten te woord. Om 15.40 uur vetrokken de naar schatting 200 demonstranten, onder begeleiding van de Mobiele Eenheid, een politie-helikopter en een videoteam van de politie al leuzen scanderend (“ISIS, ISIS krijg de tyfus”, “Dit is Nederland, dit is Nederland” en “Geen Jihad in onze straat”) naar de Schilderswijk.

Halverwege de demonstratie, in de Schilderswijk, op de hoek van de Hoefkade en Koningstraat, kwam het tot een confrontatie tussen de Mobiele Eenheid ennerzijds de neonazi’s Barry Kluft, Marcel van Velzen, Tom van den Hoek, JohnBoy Willemse, rechts-radicalen Paul Peters, Dennis de Vries en Vlaamse rechts-radicalen anderzijds. De tweede linie werd gevormd door ADO Den Haag-hooligans.

Honderd meter verder kwam het in de demonstratie tot een vechtpartij tussen Paul ter Linden voormalig gemeenteraadslid voor de Partij voor de Vrijheid in Den Haag en neonazi’s Barry Kluft, Patricia Visser, Tom van den Hoek (geholpen door enkele Vlaamse extreemrechtse activisten) die Ter Linden’s zijn Israëlische vlag met geweld uit handen wilden nemen. De neonazi Barry Kluft werd hiervoor, door een arrestatieteam in burger, gearresteerd.

De aanwezigheid van tientallen rechtsextremisten en voetbalhooligans, charges van de Mobiele Eenheid en een flinke regenbui zorgden ervoor dat veel demonstranten de demonstratie vroegtijdig verlieten. De naar schatting 100 overgebleven demonstranten kwamen om 17.00 uur aan bij het eindpunt van de anti moslim mars, het Centraal Station van Den Haag.

Van het houden van een demonstratie is nooit sprake geweest: er waren geen toespraken, geen geluidswagen en er werden ook geen flyers, stickers of andersoortig informatiemateriaal aan deelnemers en omstanders verstrekt. Het houden van een demonstratie was ook niet de bedoeling van de groepen die achter Pro Patria schuil gaan, Nederlandse en Vlaamse rechts-extremisten en ADO Den Haag hooligans. De bedoelingen met het verkrijgen van een demonstratievergunning lijkt eerder te zijn geweest om, op een datum en tijdstip waarop ze gezamenlijk het maximale aantal relschoppers konden mobiliseren, de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in de multicultureel Schilderswijk verder te verhogen.

Foto 1: v.l.n.r. De rechts-extremist Paul Peters (onnozel kijkend, zwarte jas, witte blouse) en de neonazi Barry Kluft (met open mond, zwarte trui en zwarte ANS Nederland-pet).

Paul Peters is de oprichter en leider van de extreemrechtse organisatie Identitair Verzet en al jaren een berucht en gewelddadig figuur in het Nederlandse extreemrechtse milieu. In de nacht van 29 april 2001 bekladde hij op de joodse begraafplaats bij Oosterhout grafzerken met hakenkruizen en nazi-leuzen als ‘Jude Raus’ en ‘Wir sind zuruck’. In zijn woning in Nieuwegein staan boekenkasten vol met lectuur over WO II en (Europese) terreurorganisaties. Het aanbrengen van Identitair Verzet posters en stickers op muren in winkelcentrum Utrecht Hoog Catharijne en bij het vertrekpunt van de sneltram naar Nieuwegein is een andere bezigheid van Peters.

Barry Kluft is de oprichter en leider van Autonoom Nationaal Sociaal Nederland, een neonazistische groepering die tot op heden één mislukte manifestatie organiseerde. Op het plein voor de Tweede Kamer verspreiden 13 neonazi’s flyers vol met spelfouten en zonder contactgegevens onder het winkelend publiek op zaterdag 2 maart 2013. Tijdens de Pro Patria-demonstratie provoceerde Barry Kluft omstanders, intimideerde en beledigde hij de politie en werd gearresteerd nadat hij, voormalig Haags Partij voor de Vrijheid-gemeenteraadslid Paul ter Linden met geweld een Israëlische vlag uit handen probeerde te tnemen.

Foto 2: De neonazi Marcel van Velzen lid van Autonoom Nationaal Sociaal Nederland.

Van Velzen is voormalig lid van Blood & Honour Westland, een Nederlandse divisie van het internationale terreurnetwerk Blood and Honour (B&H), en de extreemrechtse neonazistische organisatie Ulfhednar. Ulfhednar is een organisatie die landelijk nieuws werd naar aanleidingen van de huiszoekingen bij, en rechtszaak tegen, de leden Rory de Koning en Jeroen van den Berg, i.v.m. het in bezit hebben gehad van illegale vuurwapens en munitie (waaronder een AK47 machine geweer, een jachtgeweer met afgezaagde loop en handgranaten). Marcel van Velzen ontkwam aan juridische vervolging maar werd door zijn werkgever en verschillende familieleden en vrienden de deur gewezen. Van Velzen lijkt de oplossing voor zijn miserabele leven recentelijk in andere middelen te zoeken, dit gezien zijn iele postuur, doffe ogen en bleke gezicht.

Foto 3: De Blood & Honour neonazi Tom van den Hoek (rechts op de foto in grijs t-shirt met witte opdruk).

Tom van den Hoek, oudgediende in de Nederlandse neonazistische scene, stond ook deze demonstratie weer - helemaal - vooraan toen het uit de hand dreigde te lopen. Geweld en met name politiek gemotiveerd geweld zijn Tom’s ding. Al naar gelang de grootste kans op de fysieke confrontatie met antifascisten en/of de politie kiest Van den Hoek ervoor om deel uit te maken van de ordedienst of het zwarte blok tijdens demonstraties.

Op zaterdag 11 mei 2013 maakte Tom van den Hoek deel uit van een groep van 11 neonazi’s die op de militaire begraafplaats in Ysselstein de daar begraven oorlogsmisdadigers van de Waffen SS kwamen herdenken. Ook bij de ongeregeldheden in het Brabantse gehucht Deurne als gevolg van de dodelijke roofoverval op juwelier Goldies ging Tom van den Hoek, op vrijdagavond 30 maart 2014, met de politie op de vuist. Een foto van de eveneens met de Deurnse politie vechtende de Blood & Honour-neonazi Willem van Dijk verscheen op de voorpagina van NRC Handelsblad. Op zaterdag 19 april 2014 waren zowel Van den Hoek en Van Dijk aanwezig bij de door Blood & Honour georganiseerde “125ste Führergeburtstag”, de neonazi viering van de geboortedag van Adolf Hitler. Voor deze gelegenheid was onder valse voorwendselen een kantine / buurthuis afgehuurd en versierd met hakenkruisvlaggetjes en spandoeken van Blood & Honour en Combat 18.

Tags: Identitair Verzet Pro Patria voorpost


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme

De neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU), het persoonlijke aandachttrekkerij-project van de Arnhemmer Constant Kusters, was met de neonazi’s JohnBoy Willemse (foto 4), Patricia Visser (foto 5) en Owen Koenekoop (foto 6) vertegenwoordigd. Constant Kusters, de mediageile partijleider van de NVU, is jaloers op de media-aandacht en de maatschappelijke- en politieke ophef die Pro Patria heeft weten te veroorzaken. Zodoende heeft hij inmiddels aangekondigd op dezelfde datum en locatie die Pro Patria koos voor haar tweede demonstratie (zaterdag 20 september in de Schilderswijk) ook een demonstratie in Den Haag te zullen houden.

Foto 4: Nederlandse Volks-Unie neonazi JohnBoy Willemse

Het NVU-lid JohnBoy Willemse is in het verleden veroordeeld voor het opzettelijk met een auto inrijden op een Somalisch gezin en het aftuigen van politieke tegenstanders. Willemse deed ook nog een poging om in de gemeentepolitiek voet aan grond te krijgen. In maart 2006 was Willemse NVU-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Oss. De spreekwoordelijke “15 minutes of fame” kreeg JohnBoy Willemse in de documentaire van VPRO Tegenlicht getiteld “Voor volk en vaderland” (2006), waarin hij samen met de leider van de NVU beroepswerkloze Constant Kusters, en het hoofd van de NVU ordedienst, pedofiel Michel Boerboom, aan het woord komt.

Foto 5: Nederlandse Volks-Unie neonazi Patricia Visser

De weinig Arisch uitziende NVU’er Patricia Visser, vriendin van JohnBoy Willemse, was tijdens de Pro Patria-demonstratie onderdeel van de organisatie. Zij was één van de neonazi’s die voormalig PVV’er Paul ter Linden belaagden omdat hij met een Israëlische vlag demonstreerde. Op het zwarte bomberjack van Patricia Visser zit op de rechterschouder een opnaaier met de tekst “Nationalist Nederland”.

Foto 6: Nederlandse Volks-Unie neonazi Owen Koenekoop

De neonazi Owen Koenekoop - inmiddels een terugkerende aanwezigheid bij georganiseerde extreemrechtse activiteiten in Nederland, en supporters van de Rotterdamse voetbalclub Excelsior, verscheen in zwart AC Milan trainingspak in Den Haag.

Tijdens de pro-zwarte pieten manifestatie, gehouden op het Malieveld in Den Haag op zaterdag 26 oktober 2013, bracht Owen Koenekoop de Hitlergroet om vervolgens na afloop, samen met rechts-extremist Ben van de Kooi, op te trekken naar de Griekse ambassade. Daar ontvouwden ze een vlag van de Griekse neonazistische politieke partij de Gouden Dageraad, dit als steun betuiging aan de tientallen Gouden Dageraad-neonazi’s tegen wie juridische vervolging is ingesteld onder meer wegens verdenking van: het plegen van (huur)moorden, illegaal wapenbezit, witwas-activiteiten, het afpersen van ondernemers, het vormen van een criminele organisatie en het mishandelen van minderheden en politieke opponenten.

Het is voor Owen Koenekoop en de samenleving te hopen dat hij zijn vrije tijd aan zijn grote hobby, vissen, en aan zijn vriendin gaat besteden.

Foto: 


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme

Foto 7: Rechts-extremist Ben van der Kooi

De autonoom rechts-radicaal Ben van der Kooi loopt al ruim 15 jaar - zo’n beetje - iedere extreemrechtse demonstratie en manifestatie af. Zijn racistische opvattingen en extreemrechts activisme leverden Van der Kooi de nodige problemen met antifascisten en het openbaar ministerie op. Zo werd Van der Kooi op donderdag 13 april 2006 veroordeeld voor het in brand steken van de Djama Mashid Shaan-e-Islam moskee te Rotterdam, en begin augustus 2014 was het weer raak. Van der Kooi werd toen door de rechtbank van Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur, omdat hij samen met 4 andere autochtone bewoners van de Haagse wijk Duindorp allochtone medewijk bewoners structureel had gediscrimineerd, geïntimideerd en gepest.

Foto 8: Rechts-extremist Simone Magretti

Simone Magretti, vriendin van Ben van der Kooi, in wit t-shirt, vult haar dagen door op diverse sociale media de meest weerzinwekkende racistische en antisemitische teksten te plaatsen. Dat het Openbaar Ministerie nog niet is opgetreden tegen deze rechts-extremist is zowel onverklaarbaar als onverteerbaar.

Foto 9: Voorposter Dennis de Vries

Dennis de Vries, lid van de ultranationalistische groepering Voorpost, is één van de meer gemotiveerde rechts-extremisten. Hij verstoorde, samen met de Blood & Honour neonazi’s Tom van den Hoek en Willem van Dijk, op dinsdag 25 september 2012 de onthulling van het standbeeld van Nelson Mandela in de Haagse wijk Zorgvliet. De Vries was ook de enige die kwam opdagen voor de, eveneens op Facebook aangekondigde, “Freedom of Speech”-demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, op zaterdag 10 mei 2014.
Tijdens de Pro Patria-demonstratie maakte de zwaarlijvige Dennis de Vries onderdeel uit van de ordedienst en was hij een van de rechts-extremisten die Paul ter Linden belaagden in een poging hem zijn Israëlische vlag afhandig te maken.

Foto: 


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme

Foto 10: Rechts-extremist Dutch Defense League

Op de Pro Patria demonstratie waren activisten van zo goed als iedere actieve Nederlandse extreemrechtse en neonazistische groepering aanwezig. Enkel de fascisten van de minuscule fascistische organisatie Zwart Front zijn niet gesignaleerd.
Ook activisten van de marginale Dutch Defense League, de Nederlandse tak van de Engelse islamofebe organisatie English Defense League, waren aanwezig. In tegenstelling tot hun lotgenoten bij de EDL, die veelal al onder invloed van alcohol en/of drugs op demonstraties in Engeland verschijnen, waren de DDL’ers in Den Haag wel nuchter.

Foto 11: Rechts-extremist Paul ter Linden

Voormalig Haags gemeenteraadslid voor de Partij voor de Vrijheid Paul ter Linden verscheen bij de anti-ISIS-demonstratie met een Israëlische vlag, maar vertrok, door toedoen van de neonazi’s Barry Kluft, Patricia Visser, Tom van den Hoek en de rechts-extremist Dennis de Vries, zonder. Tijdens de demonstratie werd Paul ter Linden door de neonazi’s van voor en achter belaagd, omdat zij bij hun demonstratie geen Israëlische vlag duldden.

Foto 12: De Nederlandse extreem-rechtse scene wordt omschreven als een slangenkuil, gezien de vele persoonlijke conflicten en organisatorische afsplitsingen, maar is bovenal een duiventil. Het is dan ook te hopen dat deze twee (nog niet eerder bij openbare extreemrechtse activiteiten gesignaleerde) rechts-extremisten het bij deze ene mars laten.

Foto: 


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme

De rechts-radicale groepering Indentitair Verzet, één van de organisaties achter Pro Patria, was met 15 rechts-extremisten, waaronder een aantal Vlamingen, aanwezig.

Foto 13: Identitair Verzet rechts-extremist Gertrud Bossdorf.

De Duitse, in Nederland studerende, Gertrud Bossdorf (zwarte Identitair Verzet-capuchon en Nike-sportschoenen) is de vriendin van de rechts-extremist Paul Peters (foto 1). Ook bij deze demonstratie moest Gertrud van Paul een spandoek in de hoogte houden.

Foto 14: Een Vlaamse rechts-extremist van Identitair Verzet.

Foto 15: De visueel gehandicapte skinhead met het zwarte leren jack en de skinhead met de Prinsenvlag in zijn handen zijn beiden uit Vlaanderen afkomstig.

Foto: 


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme

Foto 19: v.l.n.r. de neonazi Barry Kluft (zwarte jas, grijze short en zwarte ANS-pet), een kopstuk van de ADO Den Haag-hooligans die als contactpersoon met rechts-extremisten fungeerde (zwarte pet, donkerblauwe jas en licht blauwe Adidas-schoenen), de neonazi Marcel van Velzen (op de rug gezien en met zwarte jas en ANS pet) en rechtsachter de neonazi Tom van den Hoek (grijs t-shirt met witte opdruk, short en vrijetijdsschoenen).

Foto 20: Een groep ADO Den Haag-hooligans met geheel links - wederom- hetzelfde kopstuk van de Midden Noord die fungeerde als contactpersoon met rechts-extremisten.

Foto 21: Een andere groep ADO Den Haag-hooligans

Foto: 


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme

Aanvrager van de Pro Patria demonstratie is de rechtsextremist en antisemiet Floris Groeneveld. Op het extreem-rechtse webforum Stormfront.org (1) is Groeneveld actief onder de naam Floris_NL. Op de foto's 22, 23 en 24 staat Floris Groeneveld afgebeeld in zwart t-shirt met blauwe lauwerkrans afbeelding.

1. http://www.theguardian.com/world/2014/apr/18/hate-crime-murders-website-...

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech