Vreedzaam protest in Gouda tegen Zwarte Piet

Hier kun je discussieren over Vreedzaam protest in Gouda tegen Zwarte Piet.
Aan de rand van de intocht van Sinterklaas in Gouda demonstreerden zo’n honderd mensen tegen Zwarte Piet. “Zwarte Piet refereert naar slavernij symboliek, en dat is niet nodig. Het refereert naar een stereotype van zwarte mensen. Het gaat om het overdreven karikatureren van rode lippen, gouden oorbellen, kroeshaar, dat krijg je niet door een schoorsteen. En daar zijn wij op tegen.” Aldus een van de actievoerders.

De demonstranten stonden in stilte met een spandoek met de tekst “Zwarte Piet is racisme”, en droegen truien met dezelfde tekst of met de tekst “Zwarte Piet niet”. De politie greep hard in en probeerde het protest de kop in te drukken. Deze handelswijze maakte de situatie chaotisch en het was dan ook de politie die voor de ogen van kinderen geweld gebruikte tegen vreedzame demonstranten, bijvoorbeeld door met paarden de menigte in te rijden.

De rol van de media en politie
De berichtgeving in de media schets een beeld dat niet strookt met de werkelijkheid. De media klopte de actie bij voorbaat al op, en ook in de berichtgeving erna ging het vooral om de opstootjes, ongeacht wie daar voor verantwoordelijk was. Het waren niet de anti-Zwarte-Piet-demonstranten die opstootjes veroorzaakten. Extreem-rechtse figuren waaronder Paul Peters van de fascistische organisatie Identitiar Verzet en Pro Patria was met een aantal geestverwanten aanwezig, en zij probeerden de anti Zwarte Piet demonstranten aan te vallen.

Het was uiteindelijk ook de politie die door hun ingrijpen een chaotische sfeer creëerden. De politie begon al vroeg op de dag met het aanspreken van gekleurde mensen puur omdat zij aanwezig waren op de Markt in Gouda. Steeds werden er groepjes mensen gearresteerd. Jerry Afriyie, een van de initiatiefnemers van de campagne tegen Zwarte Piet, werd met veel geweld aangehouden, en toen hij al op de grond lag werd hij meerdere malen geslagen door de politie. Dit laat maar weer zien dat buiten het gewelddadige en racistische politie optreden het de politie was die de sfeer liet escaleren, en niet de vreedzame anti Zwarte Piet demonstranten. Zoals veel ouders die aanwezig waren met hun kinderen al zeiden, “als de politie niet had ingegrepen was er ook niks aan de hand geweest”.

De anti Zwarte Piet demonstranten zijn nooit uit geweest op enige confrontatie, dit blijkt ook uit de oproep van de organisatie, Zwarte Piet Niet: “Wij hebben het recht om onze gegronde ongenoegens kenbaar te maken tijdens de sinterklaasintocht. Het is belangrijk dat we op een verstandige en vreedzame manier blijven protesteren.”

Het rechtse Geenstijl speelt rond deze actie een gevaarlijke rol. Terwijl er dagelijks anti Zwarte Piet demonstranten met de dood worden bedreigd zet Geenstijl een “smoelenboek” online met foto’s van mensen die bij de actie in Gouda aanwezig waren, zelfs met namen er bij. Hiermee maakt Geenstijl zich mede schuldig aan de hetze tegen tegenstanders van Zwarte Piet en het oproepen tot geweld tegen hen.

Strijd tegen racisme
De strijd tegen racisme gaat niet om wat als racisme word aangewezen door wit Nederland. Dat is nou juist wat de discussie omtrent Zwarte Piet heeft blootgelegd. Zonder acties was de discussie nooit op deze schaal gevoerd. Daarom is het belangrijk om actie te blijven voeren tegen elke vorm van racisme, of dit nou gevoelig ligt of niet.

http://www.afanederland.org


GeenStijl

Bedankt voor de berichtgeving over GeenStijl.
Je kunt spreken over RECHTS zolang er sprake is van volledig respect.
Dat is niet meer aanwezig bij GeenStijl.
AFA wordt op grove wijze uitgescholden.
Een dergelijk gedrag typeer ik als extreem-rechts.

Ik ben van mening dat GeenStijl / PowNews niet spontaan is opgezet.
Ik denk dat deze club achter de schermen is opgezet door VVD / CDA
met de nadrukkelijke wens dat SP en PvdA zich aansluiten
bij deze opzet. Mogelijk is de PVV ook zo opgezet.
De PVV voor de politiek en PowNews / GeenStijl voor de media
om de gewone bevolking op die wijze te bejegenen.

SP en PvdA hebben, net als CDA en VVD, belang bij PVV en PowNews.
Om zo critici op hun beleid op afstand te houden.
Intimidatie wordt daarbij als middel ingezet.

wat een gelul hier, kritische

wat een gelul hier, kritische berichten worden onmiddellijk verwijderd door de linkse GESTAPO indymedia, over tolerantie gesproken

Tolerantie

Het zullen wel de rechtse krachten zijn.
Ze gaan nooit serieus op argumenten in.
In plaats daarvan proberen ze anderen belachelijk te maken.

Verder moeten de rechtse krachten niet zeuren.
De media van de rechtse krachten doen niet anders
dan kritische reacties blokkeren.
Het stoort hen waarschijnlijk dat er nog zoiets is
als Indymedia.
Het liefst hebben ze TOTAL CONTROL en als dat nog niet lukt,
vervolgens moord en brand schreeuwen.

koekje van eigen deeg

"Het rechtse Geenstijl speelt rond deze actie een gevaarlijke rol. Terwijl er dagelijks anti Zwarte Piet demonstranten met de dood worden bedreigd zet Geenstijl een “smoelenboek” online met foto’s van mensen die bij de actie in Gouda aanwezig waren, zelfs met namen er bij. Hiermee maakt Geenstijl zich mede schuldig aan de hetze tegen tegenstanders van Zwarte Piet en het oproepen tot geweld tegen hen"
https://www.indymedia.nl/node/25488
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/11/zwarte_piet_is_zwart_daar_k...

Dat is mij al vaker

Dat is mij al vaker opgevallen. Eigen acties zijn altijd prima, doet iemand die een andere mening heeft het zelfde dan is er grote verontwaardiging.

Voorbeelden:
Het recht op een demonstratie is absoluut en daarom moet dit altijd worden toegestaan, behalve als dit niet uitkomt, neem de uitspraak, laat ze niet lopen.

Foto's van activisten moeten niet worden gedeeld, want gevaarlijk en bedreigend, behalve als deze een afwijkende mening hebben. Dan is de uitspraak, eigen schuld.

Als iemand met een andere opvatting zich niets aan een gerechtelijke uitsprak laat liggen, is men totaal verontwaardigd, komt deze gerechtelijke uitspraak gunstig uit voor de andere partij, dan is het gezegde, hun wet, niet de onze.

Met andere woorden, hypocriet en leugenachtigheid is hier niet vreemd

Heersende elite

In het artikel van GeenStijl staat vermeld hoe de heersende elite
in Nederland en wereldwijd denkt over de gewone bevolking.
Het is onvoorstelbaar dom om dat zo allemaal online te zetten.

Weg terug

Als het eenmaal online staat, is er geen weg meer terug.
Ik herinner me een voorval van vroeger.
Een jongedame deed haar beklag bij de rechtbank.
De rechter toonde geen medelijden en zei:
"Als u publiceert op een dergelijke website zoals Indymedia,
dan dient u zich vooraf bewust te zijn van de mogelijke
consequenties van een dergelijke publicatie."
Het ging erom dat Indymedia niet bereid was een bepaald artikel
terug te trekken. Nou daar heb ik geen last van.
Dat gaat juist geweldig goed.
Ik hoef zelfs geen verzoek in te dienen.
We begrijpen elkaar blindelings.

Ik zou willen zeggen:
"Als u publiceert op een dergelijke website zoals GeenStijl,
dan dient u zich als redactie vooraf bewust te zijn van de mogelijke
toekomstige politieke consequenties van een dergelijke publicatie."

Vreedzaam protest in Gouda tegen Zwarte Piet

Heren laten we wel een beetje eerlijk en realistisch blijven tav een smoelenboek. Wij maken hier bijna elke week een smoelenboek, ma nu is het een keer andersom en zitten we te huilen als kinderen. Kom op mensen borst vooruit, we laten ons daar toch niet door tegenhouden door zo boekje!

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech