*Statement van het Onderbroek Collectief naar aanleiding van de gebeurtenissen op 13 december 2014 in de Onderbroek.*

Nieuws, gepost door: nn op 17/12/2014 12:08:10

Wanneer: 17/12/2014 - 21:55

*Statement van het Onderbroek Collectief naar aanleiding van de
gebeurtenissen op 13 december 2014 in de Onderbroek.*

*Statement van het Onderbroek Collectief naar aanleiding van de
gebeurtenissen op 13 december 2014 in de Onderbroek.*

*Wat is er gebeurd?*

13 december was een avond die moest dienen als benefiet voor de Vloek, een bevriend autonoom centrum in Den Haag. Deze positieve avond van solidariteit kreeg echter een zure wending.

Tijdens de laatste band - Radio Bikini – heeft de zanger als Zwarte Piet verkleed op het podium gestaan. Een aantal leden van het collectief, maar ook veel bezoekers vonden deze vertoning van Zwarte Piet aanstootgevend en uitermate provocatief.

Als reactie hierop zijn een aantal mensen het podium opgegaan om in te grijpen en duidelijk te maken dat dit soort gedrag niet getolereerd wordt in de Onderbroek. Hierop zijn zij belaagd, uitgejoeld en werden er dingen naar hun hoofd gegooid. Door deze commotie ontstond een gespannen sfeer en was het nodig dat de band stopte met spelen.

De organisatie van de avond heeft een bezoeker het podium en een microfoon gegeven om iets te zeggen over dit Zwarte Pieten-voorval. De DJ Fred D’agga was erg teleurgesteld door Radio Bikini’s actie en heeft zijn optreden daardoor niet door laten gaan. Ook de DJ’s die voor later gepland stonden, werden afgelast. Het 'feest' was over.

*Wat vindt de Onderbroek hiervan?*

We zijn als Onderbroek uitgesproken tegen racisme. Dit is één van de pijlers voor zowel de Onderbroek als de Grote Broek als geheel.
De Zwarte Pieten-discussie die in de samenleving gevoerd wordt, toont aan hoe racisme nog maar al te aanwezig is in onze maatschappij. Het huidige voorval laat zien dat ook wij hier nog niet van gevrijwaard zijn. Zwarte Piet is een stuk koloniaal erfgoed waar we mee af kunnen rekenen, zeker binnen de Onderbroek. Daarom vinden wij het belangrijk om ook in de Onderbroek hierover een duidelijk beleid te voeren en dit geen podium te geven. Of het optreden van de zanger als een racistische daad bedoeld is of niet doet er hier niet toe. Zwarte Piet is een aanstootgevend fenomeen dat niet past in onze plek. Als mensen het niet eens zijn met onze fundamentele waarden, kunnen zij een andere plek zoeken of opzetten.

We zullen hier verder niet teveel uitweiden over het fenomeen wit privilege omdat we niet willen dat deze tekst te lang wordt. Als je daar meer over wilt weten: onderaan deze tekst zijn relevante links te vinden.

*Wat waren de consequenties?*

Het benefiet voor de Vloek is uitgelopen op een deceptie. Dit is niet een avond geworden zoals wij die voor ogen hadden als een solidair statement naar verwante plekken zoals De Vloek. Het spijt ons voor hen dan ook dat wat een feest had moeten worden, uitliep in een dergelijke wanvertoning.

In de Grote Broek vinden we het belangrijk dat we kritisch naar elkaars handelen kunnen kijken en dat er de ruimte is om dit soort kritiek te uiten.

Wij houden de bandleden geheel verantwoordelijk voor de provocatie, ook al hebben ze die verantwoordelijkheid niet genomen op de avond zelf, en ook niet achteraf. Het feit dat mensen aanstoot hebben genomen aan de Zwarte Piet-vertoning en daar iets van zeiden is volledig begrijpelijk. Het is de Onderbroek niet tijdig gelukt om zelf in te springen. We zijn blij dat omstanders dat gedaan hebben en staan dan ook volledig achter hun directe actie. Wij zijn geschokt dat zo´n groot deel van het publiek diegene die zich kritisch hebben uitgelaten over het optreden hen niet hebben bijgestaan of hen zelfs actief hebben belaagd. Vrijwilligers van de Onderbroek zijn ook buiten de Onderbroek uitgescholden door bezoekers.

Wij vinden dat wat er op de bewuste avond is voorgevallen totaal onacceptabel en wij trekken hier een duidelijke grens. Er is geen ruimte voor racisme in de Onderbroek en wij zullen hier dan ook geen platform aan bieden.

De Onderbroek moet een vrije plek voor iedereen zijn. Hiervoor moeten we voorwaarden scheppen die zorgen dat we er voor zo veel mogelijk mensen zijn. Daarom is er geen ruimte voor racisme in de Onderbroek; we willen dat iedereen zich daar veilig en vrij kan voelen. De blik wegdraaien hiervoor gebeurt in de samenleving al genoeg, en dat zullen we in onze plek dan ook niet doen. We zullen ervoor staan het inclusieve karakter van de Onderbroek te waarborgen en te verdedigen.

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/11/20/zwarte-piet-gaat-over-ve...
http://tofikdibi.tumblr.com/post/103973262333/wit-privilege
http://www.npo.nl/artikelen/documentaire-zwart-als-roet-op-npo-2
http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11348f85.htm


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech