Update: Enter de Volvo Ocean Race (18-6-2015 Den Haag)

Nieuws, gepost door: Stop veryupping op 17/06/2015 06:10:08

Wanneer: 17/06/2015 - 21:23

Het is bijna zo ver en de actie “Enter de Volvo Ocean Race” gaat beginnen. Wie bereik met zijn piratenschip de Volvo Ocean Race-boten? En wie plant zijn piratenvlag hoog in de mast? Het is inmiddels duidelijk dat de Volvo Ocean Race-boten op donderdag (18-6-2015) tussen 20:00 en 1:00 binnen komen, later zullen er nog preciezere tijden duidelijk worden. Dus hou de website en sociale media van Stop Veryupping in de gaten!


De actie
Op het moment dat de eerste zeilboten van de Volvo Ocean Race de haven van Scheveningen binnenvaren is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen in bootjes, zwemmend, per vlot of luchtkussen de zeilboten proberen te bereiken, om deze vervolgens te enteren en de piratenvlag te hijsen. Wie dit lukt zal een mooie prijs ontvangen. Geen boot en piratenvlag, geen paniek er zijn nog enkele boten vlaggen beschikbaar! Neem voor de zekerheid droge kleren mee!

Tijd
Het precieze tijdstip van de binnenkomst van de Volvo Ocean Race ligt nog helemaal vast niet vast, die is afhankelijk van oa de wind. De zeilboten worden nu op donderdag 18 juni verwacht tussen 20:00 en 1:00. Blijf dus goed op de hoogte en volg ons op Twitter en Facebook en houd onze website goed in de gaten en zorg dat je zoals het er nu naar uitziet rond 19:00 in de buurt van de haven ben!

Startlocatie
De startlocatie om de Volvo Ocean Race te enteren kan je natuurlijk zelf kiezen, maar er zullen zich mensen verzamelen op het strandje bij de kom aan de Hellingweg. Bestudeer het kaartje, verken de omgeving en enter het elitefeest!

Website: https://stopveryupping.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/stopveryupping/
Twitter: https://twitter.com/stopveryupping

Op 18, 19 en 20 juni a.s. zal de Volvo Ocean Race een korte tussenstop maken in de haven van Scheveningen. De gemeente heeft nu al 700.000 euro gestoken in dit elitefestival. De Volvo Ocean Race is een kroonstuk op de veryupping van Scheveningen, terwijl de arme mensen in de kou blijven staan. Dit vraag om actie, en daarom roepen wij iedereen op om bij het arriveren van de boten in de haven de boten te enteren en de piratenvlag te hijsen. De haven is van ons allemaal, niet alleen van de rijken en hun tijdverdrijf. Let the games begin!

De gemeente Den Haag heeft er honderdduizenden euro’s in gestoken om de Volvo Ocean Race voor 24 uur naar Den Haag te krijgen, om zich zo op de kaart te kunnen zetten als “Wereldstad aan Zee”. Dit droombeeld van de gemeente Den Haag beperkt zich niet alleen tot de Volvo Ocean Race, want de gehele haven is al kapot gemaakt door prestigeprojecten voor de rijke elite. Zo zijn alle scheepswerven weggepest om plaats te kunnen maken voor yuppen appartementen, zeilcentra en luxe restaurants. Huizen waar wij Scheveningers niet in kunnen wonen, restaurants waar we niet kunnen eten en zeilcentra waar we niet aan onze boot kunnen klussen, simpelweg omdat het alleen te betalen is voor de allerrijksten. Zo worden wij, die niet beschikken over stapels geld, verdrukt door de grootheidswaanzin van beleidsmakers en projectontwikkelaars. Niet de mensen in Scheveningen worden beter van een zeilrace als de Volvo Ocean Race, en van de zogenaamde ontwikkeling van de haven. Het zijn de grote bedrijven en projectontwikkelaars die met bakken geld weglopen, en de wethouders die alleen handelen in hun eigen belang en naar de grootte van hun ego.Wie: 
nn

Beveiliging en politie bestempelen stand aan Hellingweg als verboden gebied.

Het strandje aan de Hellingweg waar veel Scheveneningers en hondeneigenaren graag komen word op dit moment totaal afgesloten met hekken. Hekken staan er normaal wel maar er komt een soort 2e verdedigingslinie. De politie verklaarden net tegen buurtbewoners dat het verboden gebied is en nu tot het festivalterrein behoord.

Zo ziet men maar weer Het elitefestival verdrukt al voor het begonnen is de Scheveningers.

Wij laten ons echter niet tegen houden. Morgen verzamelen voor "Enter de Volvo Ocean Race, gewoon op het strand, hek of geen hek, enteren gaat door!' (Of kies zelf een strategische plek rond de haven )Zie voor meer info over "Enter de Volvo Ocean Race op de link hier onder: https://www.facebook.com/events/709312499197248/Wie: 
nn

Zeiltop verdringt kraakbolwerk

van onze verslaggever Bart Dirks

Reportage -- Bouwen in Scheveningen

'Afspraak is afspraak', dus al was de Haagse wethouder ooit zelf kraker, het Topzeilcentrum komt er. Of bepaalt de rechter nog dat de piratenvlag in de haven mag blijven wapperen?

De zeven teams van de Volvo Ocean Race, die vanaf vanavond een tussenstop van 48 uur maken in Scheveningen, zullen vanaf hun ligplaats een kolossaal spandoek zien: 'No rich man's games on poor man's land'. De wereldzeilers kijken uit op De Vloek, in dertien jaar uitgegroeid tot een van de grootste vrijplaatsen in Nederland. De krakers zijn gesommeerd per 1 juli te vertrekken omdat op hun locatie een Topzeilcentrum is gepland.

Een belachelijk plan, vinden ze bij De Vloek, waar wordt gedreigd met meer acties tijdens de Volvo Ocean Race. 'De haven is toch al in hoog tempo aan het veryuppen', zegt activist Kwinten Keesmaat op het terras, dat uitkijkt op de havenmond. 'Er is al een nautisch centrum dat grotendeels leegstaat. Het draait in Den Haag alleen maar om het prestige van de vastgoedbobo's. Onze strijd gaat niet om De Vloek alleen. Het laat de verdrukking zien van mensen aan de onderkant van de samenleving.'

De Vloek huisvest alternatieve bedrijfjes en kunstenaars, er is een door de brandweer goedgekeurde concertzaal en een oefenruimte voor bands. Buiten wappert een piratenvlag, binnen hangen affiches van antifascistische manifestaties. Dwars door een afbeelding van de Haagse burgemeester is een rood kruis geschilderd: 'Weg met Jozias van Aartsen!' Het veganistische eetcafé Water & Brood serveert pompoensoep, zwartebonenburgers en karamelvla met bananenmoes. 'Eten voor leden van De Vloek', vermeldt het krijtbord. 'Lid worden? 1 cent per dag.'

Sinds het Topzeilcentrum een jaar geleden werd aangekondigd, is het onrustig. De Vloek moet vertrekken, zodat er kan worden gesloopt, maar deadline na deadline is verstreken. Op 9 juli dient een kort geding van de gemeente Den Haag tegen het krakersbolwerk. Een ontruiming dreigt.

Jean-Paul Malherbe senior laat niets van zijn ongeduld blijken als hij zijn plannen toelicht. 'Daar ben je projectontwikkelaar voor', zegt hij. In zijn Topzeilcentrum wordt het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond de grootste huurder. 'Ze vestigen er de trainingslocatie van de kernploeg en de Olympische zeilploeg. De ligging is ideaal: pal naast de Kom, een zandstrandje met een hellingbaan waar kleine bootjes zo het water in kunnen. Het is sneu voor De Vloek, maar ze hebben de mazzel gehad dat ze dertien jaar gratis en voor niets op een van de mooiste plekjes van Scheveningen konden zitten.'

De Vloek geeft zich niet zonder slag of stoot over. Er klinkt protest op raadsvergaderingen, er zijn spandoeken opgehangen op de afgesloten Pier. Raadsleden van meerdere partijein hebben kritische vragen gesteld aan het college, dat onderling ook verdeeld was. De man die moet regelen dat de krakers toch vertrekken, was ooit een van hen. Wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP) timmerde de bar van eetcafé Water & Brood. Hij is zelf oud-kraker en was als raadslid groot voorvechter van broed- en vrijplaatsen in de stad. 'Nog steeds', zegt hij, 'maar afspraak is afspraak.'

De Vloek is voortgekomen uit de leegstand in de haven, legt Wijsmuller uit. 'Er is destijds een bruikleenovereenkomst gesloten. De Vloek zou worden gedoogd tot er een nieuwe bestemming kwam.' De ironie wil dat projectontwikkelaar Malherbe precies in mei 2014 zijn plan aankondigde. De Haagse Stadspartij, na de raadsverkiezingen gegroeid van 1 naar 5 zetels, onderhandelde voor het eerst mee over een nieuw college. Wijsmuller: 'Andere partijen zeiden toen: dit is misschien wel een dingetje voor jullie.'

De Blauwe Aanslag

Toch paste het nieuwe college de plannen niet aan. Wijsmuller weet hoe gevoelig het ligt, hij is het trauma van De Blauwe Aanslag nog niet vergeten. Het leegstaande rijksbelastingkantoor werd in 1980 gekraakt. Negen jaar duurde de strijd voor behoud, tot het in 2003 werd ontruimd door 450 agenten. Er waren negentig arrestaties. De Blauwe Aanslag werd direct gesloopt, maar de plek lag tot begin dit jaar braak.

'Dat is uiterst pijnlijk', zegt Wijsmuller, die zelf twaalf jaar in de Blauwe Aanslag heeft gewoond. 'Daarom heb ik van projectontwikkelaar Malherbe van het Topzeilcentrum extra zekerheden geëist dat er meteen wat gebeurt als De Vloek leeg is. Dat is vrij uniek.' De wethouder heeft De Vloek een alternatieve locatie aangeboden, een oud schoolgebouw in Moerwijk. 'De bottleneck is nu: wij willen graag de sleutels van die school overhandigen. Maar dan willen wij ook de sleutels van De Vloek ontvangen.'

Kwinten Keesmaat voelt zich gechanteerd. 'Ze willen met die alternatieve locatie de angel eruit halen voor de gemeenteraad. De PvdA en de Haagse Stadspartij zijn daardoor om. Dat pand in Moerwijk is een pressiemiddel om ons vrijwillig weg te krijgen.' De krakers hopen dat ze het kort geding op 9 juli winnen. Dan kan een bodemprocedure volgen tegen de gemeente. Of harde acties, als ontruiming dreigt? Keesmaat houdt zich op de vlakte. 'Daar lopen we niet op vooruit.'

De projectontwikkelaar denkt dat het snel gaat. Malherbe: 'Na het kort geding heeft de gemeente drie maanden om het terrein leeg op te leveren. Ik ben ervan overtuigd dat wij dit najaar gaan bouwen.' Verwijzend naar de Haagse Stadspartij: 'Jammer voor De Vloek, maar hun eigen maten hebben het opgegeven.'

Het is sneu voor De Vloek, maar dertien jaar hebben ze daar gratis en voor niets gezeten (Jean-Paul Malherbe sr. Projectontwikkelaar)

Volkskrant . . . . . . . 18-06-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 3

Eetcafé Water & Brood in het Scheveningse kraakpand De Vloek dat na dertien jaar moet wijken.
Foto Julius Schrank
Deelnemers aan de Volvo Ocean Race op weg naar Scheveningen.
Foto GettyWie: 
nn

Team blauw maakt zich al klaar om de piraten te proberen te onderscheppen. Op het moment al meerdere bussen Mobiele Eenheid en zelfs de brand en traangaseenheid is aanwezig. Let the games begin, Enter de Volvo Ocean Race!
Kom rond 20:00 naar de haven, als je watervrees hebt en je bent meer een landrot, iedereen is natuurlijk welkom als publiek om de piraten aan te moedigen!

Foto: 


Wie: 
nn

Er is nog meer Mobiele Eenheid bij gekomen en ook politiepaarden.

Een kleine correctie: ZORG DAT JE ROND 19:00 IN DE HAVEN BENT!

Foto: 


Wie: 
nn

Laatste update:

De Volvo Ocean Race-boten worden tussen 22:00 en 1:00 verwacht. Zorg dus dat je rond 21:00 of al eerder in de haven ben.

Team blauw speelt een beetje vals want die hebben al boten te water gelaten en is met heel veel ME bussen aanwezig op de Hellingweg. Volgens de politie het dat gebied "de enter zone".

Laat je niet afschrikken door de team blauw! Weesch slim en kies je plek om te enteren goed uit of verzamelen op het strandje bij de kom (let wel dat is nu tot verboden gebied verklaart maar weesch daar in de buurt! Tot straks piraten, weesch dapper!

Arrrgggggg Let the games begin! Enter de Volvo Ocean Race!Wie: 
nn

De Volvo Ocean Race-boten worden nu tussen 00:00/2:00 verwacht. Let the games begin! Wees op tijd! De Vloek nodigt iedereen die mee doet uit om eerder een bakkie koffie te doen (Hellingweg 127)


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
ouwesiem

Het bruist nog niet in Scheveningen

door Angelique Mulders

AFTRAP | Mat begin Volvo Ocean Race Festival en nog geen wedstrijdboot te zien

Scheveningen - Het Volvo Ocean Race Festival is lauwtjes begonnen. Het openingsconcert werd matig bezocht en ontpopte zich mede door het frisse weer niet tot een swingend Schevenings feest. Jammer voor de publieke belangstelling was ook dat de wedstrijdboten pas ruim na middernacht de haven binnenliepen.

'Hoe laat komen ze binnen?'' Het is onder de volwassen bezoekers van het Volvo Ocean Race Festival zonder enige twijfel de meest gestelde vraag. Het antwoord is iedere drie kwartier weer anders. Een man in een fris blauw colbert trekt zo tegen 17.00 uur de conclusie van de dag: ,,Ze komen wanneer ze komen.''

Uiteindelijk is op een gegeven moment toch wel duidelijk dat de zeilers van de Volvo Ocean Race (VOR) pas ver na middernacht de haven van Scheveningen binnenlopen voor een pitsstop. Mannen en vrouwen die meer dan 71.000 kilometer hebben gezeild, in etappes - dat wel.

De jonge bezoekers van het grote evenemententerrein rond het Zuiderstrandtheater zijn 's middags nog niet bezig met de topzeilers en hun hightech boten. Zij zijn gefocust op de grote eindstrijd van het scholenprogramma: bootjes bouwen. Leerlingen van enkele tientallen Haagse basisscholen bouwden de afgelopen weken een eigen roeibootje. Nu is het moment aangebroken om te weten te komen wie de vaartuigen het best waterdicht heeft weten te krijgen én wie de beste twee roeiers in huis heeft.

Dat blijkt groep 8 van de Nutsschool Zorgvliet. De manier waarop ze hun boot hebben beschilderd is eigenlijk al een hint. Als enige school hebben zij hun houten sloepje in de kleuren van Team Brunel , het Nederlandse team dat meestrijdt in de VOR, geschilderd. Grijsblauw met geel dus.

,,We hadden ook nog een pot roze verf staan, de kleur van de SCA-boot (enige vrouwenteam in de VOR, red.), maar dat vonden we te meisjesachtig,'' vertelt de 11-jarige Marlot. Zij vormt met de evenoude Jasper het reserveteam van de Nutsschool, voor het geval het eerste team ziek, zwak of misselijk wordt. Maar dat gebeurt niet, Sofie en Rhys blijken ijzersterk. De twee 12-jarigen winnen met overmacht.

Nadat de schoolklassen zijn vertrokken blijft het urenlang erg rustig in het zogenoemde Race Village. Bij de eet- en drinktentjes hoeft het personeel zich zeker niet de longen uit het lijf te rennen. Aan boord van de prachtige klassieke Lemsteraken, neergestreken in de Derde Haven pal tegenover de plek waar de VOR-zeilboten tot zaterdagmiddag aangemeerd blijven, lummelen de eigenaren en hun bezoekers een beetje op het dek. Op zeesleepboot Holland drinken mensen in bonus een wit wijntje met een bitterbal en een Hollandse Nieuwe.

Achter hun ruggen, aan de andere kant van het water, is aan het kraakpand van vrijplaats De Vloek een veertig meter lang spandoek bevestigd: No rich mans game on poor mans land. Overdag slingeren de 'Vloekers' nog een tweet de wereld in, waarin ze hun voornemen om de VOR-vaartuigen te enteren herhalen. De agenten en de ME'ers in de naast De Vloek geparkeerde busjes hebben alle tijd om de tweets van @DeVloek te volgen op hun smartphone, want van rare incidenten is overdag geen sprake.

Met 11.000 gedownloade gratis toegangskaarten voor de eerste concertavond van het VOR-festival zou het 's avonds gezellig kunnen worden op het enorme voormalige Norfolk-terrein aan de Derde Haven. Maar de publieksstroom komt maar traag op gang.

De aftrap door burgemeester Van Aartsen is daardoor ook iets later dan in het programmaboekje staat vermeld.

Kort voor 22.00 uur weet een beveiliger bij de centrale entreepoort te vertellen dat er zo'n 4500 mensen de poort zijn gepasseerd. ,,Bij een concert waar mensen kostenloos een kaartje kunnen krijgen, is het percentage no-show altijd hoog. Pas op het laatste moment besluiten ze of ze zin hebben om te gaan,'' relativeert een gemeentewoordvoerder.

Fris

Met 12 graden is het fris en de wind maakt het zelfs koud voor een deel van de bezoekers. Met de handen diep in de zakken nemen ze de verrichtingen waar van de Marinierskapel en van artiesten als Waylon en de Haagse hiphoppers Kern Koppen.

Ronald en Hilda Vogelzang uit Den Haag Zuidwest hebben hun zonen meegenomen. ,,Het bruist niet,'' concludeert het paar. ,,Ik vind het ook niet echt druk. Zo zie ik weinig kinderen. Al snap ik dat wel, want vrijdag is natuurlijk een gewone schooldag. Wij blijven ook niet tot laat. We moeten morgen werken en onze oudste heeft een proefwerk.''

De vrienden Diana Wierdsma (50) en de een jaar oudere Paul Middelburg zijn evenmin onder de indruk van de bezoekersaantallen. ,,Dit kunnen we niet druk noemen. Jammer, maar ik denk dat als de schepen hier zijn en een artiest als Anouk optreedt dat anders zal zijn. Zeker als de zon zich ook nog laat zien.''

Het is nou niet echt druk en we zien maar weinig kinderen (-Ronald en Hilda Vogelzang)

AD/Haagse Courant . . . . . 19-06-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 6, pagina 7Wie: 
nn

Overgenomen van de Vloek Facebook:

Vanavond hebben enkele dappere piraten een poging gewaagd de Volvo Ocean Race boten te enteren. Ondanks de extreme hoeveelheid politie werd het water bereikt! De duidelijk ludieke actie met rubberboten aan de kom in de haven werd beantwoord met absurd politiegeweld, waarbij mensen o.a. zijn overvaren door politie op waterscooters.
Een gigantische politiemacht moest er aan te pas komen om de piraten bij de boten weg te houden. Vijf mensen zijn hierbij gearresteerd. De eerste boot werd bij aankomst in de haven verwelkomt met fakkels, leuzen, en een 40 meter lang spandoek dat liet blijken dat Scheveningen niet op een elitair yuppenfeest zit te wachten.

Morgen verslag

https://www.facebook.com/devloek/posts/1618300481750894?fref=nfWie: 
nn

Overgenomen van de Vloek facebook:

Eerste update: een van de arrestanten heeft ons kunnen bellen omdat de politie zogenaamd het nummer van de advocaat niet zou hebben, iets wat totale onzin is. De arrestant wist nog net te vertellen dat de politie zijn hand heeft gebroken en dat ze meerdere malen in zijn gezicht en buik hebben geslagen.

De advocaat heeft verder nog van niemand iets gehoord. Inmiddels staat de helling nog steeds vol met ME en de Brand- en Traangaseenheid, en ligt het water vol met politieboten. Er is Den Haag werkelijk alles aan gelegen om het yuppenfestival tot het uiterste te verdedigen tegen gekleurde rubber boten en ludiek protest.Wie: 
nn

Alle arrestanten zijn vrij!Wie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech