Zaterdag 17 oktober: Wat is de Rojava Revolutie?

Nieuws, gepost door: Anarchistische Groep Amsterdam op 16/10/2015 10:04:33

Wanneer: 16/10/2015 - 17:16

Zaterdag 17 oktober 2015; Wat is de Rojava Revolutie?

Op zaterdag 17 oktober organiseert de AGA een dag over Rojava en de toekomst van de sociale revolutie daar. Rojava is een streek in Noordoost Syrië waar voornamelijk Koerden wonen. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, nu 4 jaar geleden, heeft deze streek zich autonoom verklaard en is er een systeem van directe democratie en zelfbeheer ingevoerd.


Een van het meest in het oog springende ontwikkelingen daarbij is de positie en de rol die vrouwen spelen in de samenleving. Helemaal als die positie wordt vergeleken met die van vrouwen in de omringende landen waar die positie de afgelopen jaren ernstig verslechterd is of onder zware druk staat. Door het economisch zelfbestuur, het radicaal democratisch bestuur en de zichtbare en actieve rol die vrouwen spelen op elk niveau van de samenleving lijkt er in Rojava een sociale revolutie te hebben plaats gevonden.

Het stadje Kobane aan de Turks-Syrische grens vormt de hoofdstad van een van de kantons van Rojava. Kobane werd wereldberoemd toen de slecht bewapende verdedigers van de stad, tegen alle verwachting in, maandenlang standhielden tegen de zwaarbewapende Islamitische Staat. De stad werd grotendeels verwoest in de gevechten. Activisten van allerlei socialistische en anarchistische groepen helpen bij de wederopbouw van Kobane waaronder de Turkse groep Revolutionaire Anarchistische Actie (Devrimci Anarşist Faaliyet, of DAF). Zij waren ook actief in Kobane ten tijde van de belegering door IS en zij zijn nu nauw betrokken bij het organiseren van de wederopbouw van de samenleving. De opbrengst van deze dag zal gaan naar het werk van de DAF in Kobane.

Programma:

De dag is op twee locaties.

Vanaf 14:00 begint het programma in Teatro Munganga aan Schinkelhavenstraat. Daar gaan spreken: Koerdische vrouwerechten activist Shoret over de geschiedenis van de Koerdische strijd voor autonomie en de ontwikkelingen in Rojava. Zij introduceert een psychologe die in Kobane actief is en die zal vertellen over haar ervaringen daar.

Filmmaker Reber Dosky was meedere keren in Kobane en Rojava tentijde van de belegering en maakte daarover de korte film ‘Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS’. Hij zal een voorvertoning geven van zijn IDFA genomineerde documentaire en vertellen over zijn band met de verdedigers van Kobane en hun gevecht voor autonomie, tegen IS.

Alex de Jong* van Grenzeloos, Actie voor Rojava en co-directeur van IIRE zal ons in het kort de evolutie van de ideologie van de PYD schetsen. Waarna er ruimte is voor vragen en discussie.

Vanaf 19:00 is er lekker, veganistisch en betaalbaar eten bij Meissie Mou, in de MKZ.

Vanaf 20:30 is er een gesprek met leden van de Turkse anarchistische groep Revolutionaire Anarchistische Actie (D.A.F.) over hun kijk op de ontwikkelingen in Rojava en hun solidariteitswerk bij de wederopbouw van Kobane.

Daarna muziek van Babboo and surprise guests, check de muziek hier http://babboomusic.jimdo.com/> en hier .

Zaterdag 17 oktober
Vanaf 14:00
Teatro Munganga,
Schinkelhavenstraat 27, Amsterdam
's Avonds MKZ; Eerste Schinkelstraat 16, Amsterdam
Entree gratis, donaties gaan naar DAF.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech