Crisis tussen EU en Marokko over West-Sahara

Nieuws, gepost door: nn op 13/12/2015 12:09:22

Wanneer: 13/12/2015 - 22:21

Er is crisis tussen Marokko en de Europese Unie vanwege een uitspraak van het Europees Hof.
De media laten het buiten beeld.

EU-chef Federica Mogherini en Marokkaanse minister Buitenlandse Zaken Mezouar

De Europese Commissie heeft ten onrechte een associatieovereenkomst met Marokko gesloten waarbij de natuurlijke rijkdommen van West-Sahara als Marokkaans product mogen worden geroofd en verhandeld in de Europese Unie. Dat is het oordeel van het Europese Hof van Justitie in een uitspraak van afgelopen donderdag. Het is het gevolg van een klacht die het Sahrawi bevrijdingsfront Polisario heeft ingediend bij het Hof. Het verdrag dat is vernietigd gaat vooral over agrarische producten. Het Polisario heeft nog een andere klacht ingediend tegen het sluiten van het visserijverdrag van de EU met Marokko en daarover moet nog een uitspraak worden gedaan.

Dit is bijzonder nieuws. Ten eerste omdat het Front Polisario is toegelaten als belanghebbende tot de Europese rechtzaal. Ten tweede omdat is vastgesteld dat Marokko geen recht heeft om de grondstoffen van West-Sahara te verhandelen. Als men dat wil doen moet eerst netjes toestemming worden gevraagd aan de rechthebbenden en dat zijn de Sahrawi.
De uitspraak maakt ook duidelijk dat de Europese Commissie een onrechtmatig beleid voert waar het West-Sahara betreft. Europa is terechtgewezen en de conclusie mag zijn dat de Europese Commissie medeplichtig is aan het witwassen van plundering.

In Marokko is geschokt gereageerd. Men dacht het mooi voor elkaar te hebben: de meeste Sahrawi zijn verjaagd naar Algerije waar zij overleven op humanitaire hulp. Met het Polisario is een bestand gesloten waar de VN toezicht op houdt. Ondertussen worden de fosfaatmijnen en de visgronden grondig en ongestoord uitgeput ten bate van de Marokkaanse kroon. Dat gaat al sinds 1991 zo. De uitspraak van de rechter opent echter mogelijkheden voor de Sahrawi. Er zal met hen moeten worden onderhandeld over hun toebehorende grondstoffen.

Wat kan Marokko hiertegen doen? Hetzelfde als altijd: dreigen met het opzeggen van de samenwerking op veiligheidsgebied.
Marokko brengt zelf ook iets voort: terroristen. Bij de bestrijding van terreur is de smanewerking met Marokko belangrijk voor Europa.

Met deze Marokkaanse dreiging, van het opzeggen van de hulp tegen terreur, heeft Frankrijk moeten leven al sinds een aantal activisten een klacht bij de Franse rechtbank hadden ingediend tegen een Marokkaanse folteraar, het hoofd van de Marokkaanse veiligheidsdienst, Hammouchi. Na enige tijd volgde de aanslag op Charlie Hebdo. Frankrijk schrok daar zo van dat men de aanklacht tegen Hammouchi liet vallen en hem een Legion d’Or opspeldde. Daarna werd de samenwerking hervat, aangepast op scherpere Marokkaanse voorwaarden.

Dat heeft de laatste aanval van Molenbeeks-Marokkaanse terroristen op Parijs niet kunnen voorkomen. Maar er wordt wel veel ruimte in de media gegeven aan de Marokkaanse inspanningen tegen de terreur. Elke dag staat er wel een positief bericht in de media over de samenwerking met Marokko tegen de terreur. De herhaling van de boodschap maakt duidelijk dat Marokko moet worden beschouwd als onmisbare bondgenoot tegen de terreur. Dat de samenwerking kennelijk geen bescherming biedt blijft onbesproken. Het is uiteindelijk de "bescherming" die de maffia ook biedt.

De Europese Commissie gaat in beroep tegen de uitspraak van het Europees Hof. Dat zal de nietigverklaring van het verdrag opschorten. Ondertussen zal er een uitspraak komen van het Hof over het visserijverdrag. De kans is groot dat ook dat verdrag zal worden geannuleerd voor wat betreft West-Saharaanse gebied en dat zijn de rijkste visgronden. Ook daartegen zal beroep worden ingesteld. Maar uiteindelijk zal er toch weer uitspraak worden gedaan. Tegen die tijd zal het mandaat van de VN vredesmissie in West-Sahara zijn verlopen. Binnenkort houdt het Front Polisario een congres waarop het beleid van de komende jaren zal worden bepaalt. Het Polisario zal ook een nieuwe president kiezen. De huidige president Abdelaziz houdt het na een lange tijd voor gezien. In zijn periode is de wapenstilstand niet gebroken. Er zal hoe dan ook een nieuwe tijd aanbreken voor Noord-Afrika en zijn relatie met Europa.

Tags: EU Marokko West-Sahara


Wie: 
supermacht

Meer hierover op weblog Supermacht.nl:
¨EU blijft handel uit bezette Westelijke Sahara steunen ondanks vonnis EU Gerechtshof¨
https://www.supermacht.nl/?p=5527


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech