Berlin - Rigaer94 threatened with eviction - call for action

Nieuws, gepost door: nn op 23/02/2016 02:04:52

Wanneer: 23/02/2016 - 16:53

Loosely translated from the statements of Rigaer94 on http://rigaer94.squat.net/.

Press statement of saturday evening:

Since the raids in mid-January there are rumors that Rigaer94 is going to be evicted. Newspapers started rumors that there's going to be an eviction. Then we heard through a trusted source that police units were called in from other states to be in our street at the end of february.

The police took several tons of small cobblestones from our area. This construction has been there for several months and there is no apparent reason why, on friday night, the stones have been removed without involvement of the construction company.

We now get concrete information from politicians that Henkel (chief of the district police) is using fire safety rules to get rid of us.

We deal with this information by assuming that we are threatened by eviction, but still have hope that we can prevent them from succeeding. This really is now up to us all.

Be attentive, watch for announcements, prepare yourself and already be planning actions.
Our quest for freedom is stronger than their repression.

https://rigaer94.squat.net/2016/02/20/sie-wollen-uns-loswerden/

In the night of saturday to sunday, a house was raided in the same street, adding pressure to the situation.

See also:

'Berlin: Burning cars and broken windows after police raid against Rigaer 94' - https://www.indymedia.nl/node/32023
'Berlin: Stop gentrification ! Autonomes ”will do 1M€ damage per crazy police raid”' - https://www.indymedia.nl/node/32061Wie: 
nn

Updates ontruimingsdreiging

Wat voorafging: afgelopen zaterdag hebben we na meerdere aanwijzingen besloten om onszelf en onze symphatisanten op te roepen paraat te zijn. De combinatie van concrete informatie en geruchten bracht ons tot de conclusie dat een ontruiming op handen is. De bekendmaking is hier te lezen: https://linksunten.indymedia.org/de/node/169545

Tot nu toe is de situatie zo goed als ongewijzigd gebleven. We schatten de situatie als serieus in. We zijn voorbereid op een politie-aanval en we vragen iedereen om op alle niveaus druk te blijven uitoefenen om de gewelddadige aanvallen tegen onze structuren een onberekenbaar risico te vormen voor de verantwoordelijken.

De inval op Rigaer 78 (https://linksunten.indymedia.org/de/node/169578) toont aan dat Henkels knokploegen een dagelijks gevaar zijn voor de lichamelijke integriteit van de bewoners en bezoekers van de Rigaer Straße. Om deze reden en naar aanleiding van de informatie over politie-eenheden uit andere deelstaten die voor eind februari zijn opgeroepen, moeten we waakzaam blijven. Hierbij kun je ons steunen en de ogen openhouden.

Inmiddels is duidelijk dat de minister van Binnenlandse Zaken Henkel de brandveiligheid wil inzetten om van ons af te komen. In theorie betekent dat er dan een vernederend bureaucratisch proces op ons afkomt. In theorie… maar niet in de praktijk. De controles, de mishandelingen en het verjagen uit het risicogebeid bij de invallen op 13 en 17 januari tot inbraak in Rigaer 78 met behulp van de brandweer laten zien dat de politiestaat op dreef is. In het ergste geval kunnen we dus verwachten dat we zullen worden "geëvacueerd" door de smeris en het huis zal worden verzegeld. Welke verhalen de politiepers ook zal aanvoeren, we zullen dit scenario opvatten als een ontruiming.

We gaan niet huilen voordat we geslagen worden. Tenslotte is de politiewoordvoerder het liegen al voorbij, Henkel verzwakt doordat traditionele kiezers overlopen naar de AfD en blaast de Berlijnse politie haar decennia-oude roeping als fascistische bende nieuw leven in. Door de "bewaking" is bevestigd dat brandblussers zijn gestolen en de vluchtwegen werden geblokkeerd. Het is dus duidelijk dat een aanval op ons huis en onze structuren politiek gemotiveerd geweld is. We roepen bij voorbaat alle oprechte democraten op van deze laffe aanvallen afstand te nemen!

Alle anderen roepen we op onze autonome structuren te komen verdedigen. Net als eerder staan M99 en Friedel54 op het spel. Als het niet lukt de straat te heroveren, dan verworden we tot speelbal van de politiek of worden we beetje bij beetje van onze basis beroofd die nodig is voor een revolutionaire strijd tegen de gentrificatie.

Laten we ook niet vergeten dat er een klimaat heerst waarin racisme en aanvallen tegen anarchistische structuren plaatsvinden. Daarin ligt een belangrijke bron van de boosheid, die ons vechtlust kan geven.

Let ook op de oproepen uit Calais, waar de staat vluchtelingen van hun onderdak wil beroven.

http://rigaer94.squat.net/

Bron: https://linksunten.indymedia.org/de/node/169937

Foto: 


Wie: 
nn

Mobi-Trailer Rigaer, M99, Wagon Place KANAL bleiben!, https://www.youtube.com/watch?v=tpW-eSIDYe4Wie: 
nn

- Achtergrondinfo bij de ontruimingsdreiging -

[Rigaer94] Ontruimingsdreiging Riga 94 - leugens van politie en deelstaatminister – Deel 2

Naast de beschreven leugens in Deel 1 vallen meer punten op. Blijkbaar gaat de Berlijnse politie en haar politieke leiding uit van een oneindige goedgelovigheid bij hun onderdanen - anders zijn de tegenstrijdigheden niet te verklaren.

Tweede huiszoeking R94 op 17 januari

"Ambtenaren die in de achtertuin stonden kregen uit een raam een vuilniszak toegeworpen door onbekenden," aldus een politiewoordvoerder. In de tas zouden harde voorwerpen zitten. Niemand raakte gewond. Vervolgens stelde de aanklager een gerechtelijk bevel in. Nadat deze werd goedgekeurd doorzochten om 16.00 uur politie-eenheden een pand.

Om toegang te krijgen tot het gedeeltelijk gebarricadeerde gebouw gebruikten de ambtenaren een ram. Volgens de woordvoerder ontsnapten de aanvallers door een gat in de muur naar een ander pand en konden zo vluchten."

17 januari 2016, 15:15u, http://www.morgenpost.de/bezirke/friedrichshain-kreuzberg/article2069329...

"Rond 13.30 uur reed de politie de Rigaer Strasse in. De aanleiding was volgens het hoofdbureau dezelfde als in de afgelopen dagen: "veiligheid."

Volgens de politie was het toeval dat de ambtenaren op dit tijdstip langskwamen. Tegen 14.40 uur werd volgens de politie een vuilniszak uit een raam vanaf een hoge verdieping gegooid, dat op een agent in de tuin geland zou zijn. Deze raakte niet gewond. De tas werd bewaard in een politiebus. Wat er in zat werd niet bekendgemaakt. Met een in de haast erbij gehaald gerechtelijk huiszoekingsbevel werd vanaf 16 uur tenminste één pand doorzocht."

17 januari 2016, 21:01u, http://www.tagesspiegel.de/berlin/polizei-justiz/berlin-friedrichshain-p...

"Deze keer drongen ambtenaren meerdere woningen binnen. Het huiszoekingsbevel werd gegeven omdat bewoners zojuist een vuilniszak uit het raam in de tuin hadden gegooid. De rechter zag dit als een "vermoeden van poging tot zware mishandeling", zoals de advocaat van de bewoners Martin Henselmann, aan taz meldde. Volgens Henselmann viel de zak op ongeveer tien meter van de ambtenaren neer, een provocatie zonder potentieel gevaar.."

19 januari 2016, https://www.taz.de/Polizei-vs-Autonome/!5266497/

Video https://vimeo.com/152169074 , https://vimeo.com/153230902

Wat er echt gebeurde

Een vuilniszak die te licht was om ook maar iemand te verwonden, werd aangekondigd uit het raam gegooid zonder maar in de buurt van de politie te landen. Die was zonder enige reden opnieuw het erf van de Rigaer 94 binnengetreden.

Opnieuw werden vele panden doorzocht, ook waar geen huiszoekingsbevel voor was. Om het bevel te verkrijgen kreeg de rechter, die niet ter plaatse was, een valse voorstelling van zaken.

De aanvallers zijn "door een gat in de muur ontkomen naar een ander pand en hebben zo kunnen ontsnappen", suggereert een paranoïde ambtenaar van dienst. Natuurlijk zijn er in de muren van Rigaer 94 geen ontsnappingsgaten.

Nazi's in de Rigaer Strasse

"Ook donderdag was er een incident waarbij een fotograferend koppel werd aangevallen door autonomen."

15 januari 2016, 18:16u, http://www.morgenpost.de/bezirke/friedrichshain-kreuzberg/article2069289...

Wat er echt gebeurde

Al jaren trekt de Rigaer Strasse en de omgeving tussen de Frankfurter Allee en Storkower Strasse op magische wijze nazi's aan. In de processen-verbaal worden het altijd volledig onschuldige voorbijgangers genoemd die zonder reden worden aangevallen door boze anarchisten. Bij dit incident stelden de nazi's een video samen die op internet werd verspreid, zodat nu zelfs de politie heeft toegegeven dat het om een nazi-stel ging.

Op 21 februari volgde de volgende politie-operatie omdat de noodzaak zou bestaan om de belangen van nazi's te vrijwaren, dit keer met de bestorming van de Abstand-kroeg op Riga 78.

Al op 12 september 2015 begeleidden stillen een groep van 40 nazi's in een spontane demo naar de Rigaer Strasse, https://linksunten.indymedia.org/en/node/153270 .

De nazi's kwamen van een verzamelplaats voor een geplande reis naar Hamburg. Door een verbod op de fascistische demonstratie aldaar, besloten geïnfiltreerde agenten met de nazi's te gaan rellen in de Rigaer Strasse. Toen duidelijk werd dat ze ondanks het vroege uur op verzet stuitten, werden ze door klaarstaande politie-eenheden voor hun eigen veiligheid afgevoerd.

Huiszoekingen bij andere panden

"Een dag na de grootschalige operatie in de Rigaer Strasse 94 doorzicht de politie het naburige gebouw. Een tiental agenten drong eerst Rigaer Strasse 95 binnen, daarna doorzochten ze nummer 96.

Ambtenaren inspecteerden onder andere de daken op stenen of andere projectielen. "Voor zover ik weet is er niets gevonden", zei een politie-woordvoerder.

14 januari 2016, http://www.berliner-zeitung.de/berlin/razzia-in-berlin-friedrichshain-po...

"De politie is vastbesloten om het probleem-Kiez Rigaer Strasse te heroveren: donderdag, om 11 uur doorzocht een eenheid gelijktijdig vier huizen. Een eventuele opslag van stenen op de daken moest in beslag genomen worden, mensen werden aan een controle onderwerpen."

14 januari 2016, 18:36 u, http://www.bz-berlin.de/berlin/friedrichshain-kreuzberg/nach-der-razzia-...

"Tegen 00:30 uur vielen enkele tientallen officieren de huizen Rigaer Strasse 95 en 96 binnen om ook de binnenplaatsen en de daken te controleren op gevaarlijke objecten en projectielen. Op woensdagavond was deze zogenaamde commissie van de Algemene Veiligheid en Planning Wet neemt de beveiliging. Huiszoekingsbevel niet noodzakelijk zijn voor, huizen werden niet toegestaan ​​in te voeren."

15 januari 2016, 18:17u, http://www.tagesspiegel.de/berlin/autonome-szene-in-berlin-friedrichshai...

"Op vrijdag en zaterdag houdt de politie in het gebied opnieuw "de wind eronder", zoals een politiecommandant zegt. Op straat worden velen die blijkbaar bij de scene horen gecontroleerd en gefouilleerd. Op aangrenzende daken, onder andere in de Liebigstrasse, namen ambtenaren stenen uit ontmantelde schoorstenen, satellietschotels met ijzeren staven en kapotte raamonderdelen in beslag. Politiewoordvoerder Stefan Redlich zegt: "Onze acties kennen geen deadline. We blijven huiszoekingen doen zolang we het nodig achten."

17 januari 2016, 22:44u, http://www.bz-berlin.de/berlin/friedrichshain-kreuzberg/rigaer-Strasse-u...

'1. Welke panden trad de politie sinds 13 januari 2016 in de - directe - nabijheid van Rigaer Strasse 94 binnen, naar welke respectievelijke aanleiding en op welke rechtsgronden?

Bij 1:. Hiernaar doet de politie Berlijn geen onderzoek. Daarom is er geen geldige informatie verstrekt, indien van toepassing, indien, of welke huizen door politie-eenheden Berlijn zijn binnengetreden.

Bij 2. Zijn sinds 14 januari 2016 in de - directe - nabijheid van Rigaer Strasse 94 panden doorzocht?

a) Zo ja, wanneer, waar en waarom? b) Op welke juridische basis?

c) Was er voor elke huiszoeking voor elk pand een huiszoekingsbevel?

Bij 2:. Verwezen wordt naar het antwoord op vraag 1, er wordt toegevoegd dat zonder elektronische opsporingsmaatregelen en aanvallen op elektronische systemen van de politie Berlijn onderzoek niet mogelijk is."

Drukwerk 17/17783, antwoord deelstaatminister Binnenlandse Zaken op de schriftelijke vraag van Christopher Lauer (Piraten)

https://linksunten.indymedia.org/en/system/files/data/2016/02/3044316155...

Hoe het echt zit

De politie en de deelstaatminister willen naast het besturen via de ASOG om zo een rechterlijke toetsing van haar handelen te omzeilen, het eigen parlement laten geloven dat ze precies weten hoeveel mensen ze in de risicogebieden controleren. Maar vervolgens is niet meer te controleren of en in welke huizen ze "instappen" of doorzoeken. Een typisch symptoom voor een politiestaat, als ze de daden van "veiligheidstroepen" ontkennen of doet alsof ze de daden niet meer kan nagaan. Als bijvoorbeeld de politie een huisdeur forceert en de bewoners later een schadevergoeding eisen bij de deelstaat, kan deze zogenaamd niet nagaan of bij het huis in kwestie een instap heeft plaatsgevonden. En wie in zijn kelder gemaskerde mensen tegenkomt die doen alsof ze van SEK zijn, zal tevergeefs navraag doen bij de autoriteiten.

Toekomstige inzetten

"We hebben het gebied bovenaan de agenda gezet. Er zullen de komende weken meer acties volgen", aldus een politie-officier tegen Berliner Zeitung (B.Z.). In een masterplan moeten linkse geweldplegers uit de buurt worden verdreven. Dit geldt ook voor de ontruiming van de infoshop M99 in Kreuzberg, waar activisten uit Rigaer een voorraad vermommingen aanleggen. Ook verantwoordingsbrieven zijn daar gedrukt. De eigenaar heeft een uitzettingsbevel ontvangen volgens B.Z. die eind februari ingaat.

De opsporingsambtenaren hopen dat stijgende huren de autonomen uit de wijken zullen verdrijven. Plus de druk "naar een klimaat waarin links uit zichzelf vertrekt", zeggen politiebronnen. Aanwezigheid, identiteitscontroles en huiszoekingen moeten drastisch toenemen, zeggen hoge politiefunctionarissen. 'We zullen geen ruimte bieden aan wie toevlucht neemt tot extreem geweld'."

14 januari 2016, 18:36u, http://www.bz-berlin.de/berlin/friedrichshain-kreuzberg/nach-der-razzia-...

"De staat dreigt het illegale probleemhuis Rigaer Strasse 94 al in februari te sluiten."

16 januari 2016, 17:32u, http://www.berliner-kurier.de/berlin/kiez---stadt/rigaer-Strasse-die-let...

Sinds midden februari verspreidt de Senaat van BiZa opzettelijk het gerucht dat Riga 94 ontruimd moet worden vanwege problemen met de brandveiligheid.

https://linksunten.indymedia.org/de/node/169545

De brandveiligheid is vaker aangehaald door de Berlijnse CDU.

"Kurt Wansner, CDU Kreuzberg-vertegenwoordiger zegt dat hij de gemeente schriftelijk heeft verzocht het kamp te ontruimen - voor de veiligheid en beveiliging. "Als je in een spaanplaten hut woont en het vliegt in brand, god wees je genadig," zegt Wansner. Op donderdag verwacht hij het advies van een beëdigd expert, die het risico van een rampzalige brand zou omschrijven als zeer groot."

Aangaande het voormalige vluchtelingenkamp op de Oranienplatz op 5 maart 2014, http://www.tagesspiegel.de/berlin/bezirke/kreuzberg/kreuz-und-quer/fluec...

Zoals de Rigaer Strasse nu, zo werd Oranienplatz voortdurend belegerd door de politie. Daarbij kwamen nog minstens drie tot op heden onopgeloste brandaanslagen voor Kurt Wansner en de CDU als geroepen, op 15 februari 2014 http://www.fluechtlingsrat-berlin.de/print_neue_meldungen2.php?post_id=671, op 19 juni 2014 http://www.morgenpost.de/berlin/article129237161/Infozelt-der-Fluechtlin... en op 31 maart 2015 http://www.tagesspiegel.de/berlin/polizei-justiz/brandstiftung-am-oranie...

Ook bij de Cuvry Brache in Kreuzberg waarschuwde de CDU steeds weer voor brandgevaar totdat op 20 september 2014 meerdere tenten door brand werden verwoest en na het blussen de bewoners van het terrein werden verdreven.

"Lange tijd hing de ontruiming van het gebied in de lucht; nu lostte het probleem zich bijna vanzelf op." http://www.tagesspiegel.de/berlin/bezirke/kreuzberg/polizei-ermittelt-na...

Onze mening

Een winkel willen ontruimen omdat er vermommingsbenodigdheden zouden worden verkocht is al sterk. Wanneer komt Karstadt Hermannplatz eindelijk aan de beurt?

De claim dat bij M99 verantwoordingsbrieven zijn gedrukt, is een bijzonder domme leugen. Iedereen die er is geweest kan bevestigen dat er geen drukkerij is.

Daarentegen kunnen de autonomen van de Friedrichshain wel worden verdreven met stijgende huren. Dat daarbij ontvangers van Hartz 4 en mensen met lage inkomens verdwijnen, is niet bijzonder sociaal maar hoort bij de politek van deelstaat Berlijn. Chaoten en lage inkomens zijn voor beleggers van hetzelfde laken een pak, obstakels op de weg naar nog meer marktwerking.

In de zomer van 2011 werd bekend dat op de hoek Liebigstrasse 13/Rigaer Str. de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) huurders geld heeft aangeboden als ze plaatsmaakten voor observatiedoeleinden door de dienst. De huurders hebben destijds geweigerd, een probleem dat zich voor de autoriteit waarschijnlijk oplostte door de sterke toename van vakantiewoningen in dit gebied.

Daarnaast zijn er meer aanwijzingen voor een permanente controle door verborgen videocamera's in het risiscogebied.

Toch lukte het onbekenden op 5 oktober 2015 op het juiste moment op het erf bij de achtertuin van de Liebig 34 brand te stichten, wat alleen kan worden omschreven als een moordaanslag, https://linksunten.indymedia.org/en/node/154884.

Het sporenonderzoek van de politie was zeer beperkt en ongemotiveerd, getuigenoproepen die normaal na elke geworpen steen in dit gebied worden verspreid bleven uit. Het videomateriaal van het dorpsplein dat er zeker is werd niet gebruikt om de daders te vinden.

Van de politie valt niets te verwachten. Maar we weten wat het betekent (zie Oranienplatz en Cuvry Brache) als mensen die ons niet erg welgezind zijn, zoals de deelstaatminister en zijn medewerkers, reppen over 'de brandveiligheid'. Vooral als ze even ervoor brandblussers in beslag namen omdat het 'gevaarlijke voorwerpen' zouden zijn.

Het valt dus te verwachten dat rond de deelstaatminister de hoop leeft dat het probleem met Rigaer 94 zich vanzelf op een soortgelijke manier zal oplossen zoals het bij Cuvry Brache is opgelost.

https://linksunten.indymedia.org/de/node/170414


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech