Wij Zijn Hier kraakt nieuw onderkomen [A'dam]

Nieuws, gepost door: Wij Zijn Hier / We Are Here op 28/02/2016 02:03:41

Wanneer: 28/02/2016 - 16:21

Vandaag 28 februari heeft de vluchtelingengroep Wij Zijn Hier een nieuw onderkomen betrokken: de Vluchtpoort op Frankemaheerd 8.
Het gebouw staat al rond acht jaar leeg. Het was bestemd voor het programma Zuidoost Mixed (ZO Mixed) met een nadruk op cultuur, diversiteit en een sociale functie. Dit project kwam echter maar deels van de grond met het concept Warenhuis in een toren van het complex. De ING werd een half jaar geleden eigenaar, samen met een projectontwikkelaar. Het idee is om hier in 2019 het ING hoofdkantoor te vestigen.

In de tussentijd kan een deel van de doelstelling van ZO Mixed alsnog gerealiseerd worden. De groep die het pand betrokken heeft, bestaat uit mensen uit verschillende landen, met verschillende culturen en verschillende interesses en talenten. Zo hebben sommige vluchtelingen zich ontpopt tot actieve koks, organisatoren, sprekers, muziekliefhebbers. De groep kijkt er naar uit om de mensen uit de buurt te ontmoeten.

De vluchtelingen van Wij Zijn Hier hebben er voor gekozen zich niet te verschuilen maar hun situatie als ongedocumenteerde vluchtelingen zichtbaar te maken. In de politiek, in de media, via acties en presentaties informeren zij de samenleving over het gat in het Nederlandse asielbeleid. Door de faciliteiten die het netwerk rondom Wij Zijn Hier hen biedt, hebben tientallen mensen uit de groep inmiddels de verblijfsstatus gekregen die hen tot die tijd onterecht onthouden is.

wzh fb / • wzh siteWie: 
hf
Foto: 


Wie: 
nn

Het pand heeft geen elektra en geen water en is behoorlijk koud. We zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om water en elektra weer aangesloten te krijgen. Vanmiddag is er een gesprek met eigenaar OVG Real Estate.

Als het niets snel lukt water te fixen komen er wellicht nog oproepen voor hulp. Als je van plan bent langs te komen: breng flessen water en warme thee mee.

De beveiliging deed gisteren heel erg moeilijk: ze trommelden collega's op en kwamen een paar uur na de kraak met een grote groep intimideren, bedreigen, ernstige en racistische opmerkingen, toegang versperren, hadden veel honden mee. Dit ging de hele avond zo door. Ze hebben het terrein uiteindelijk met lint afgezet, afgebakend waar bewoners en hun bezoekers mogen komen. Het gekraakte pand mag volgens hen alleen via het achterliggende fietspad Ganzenhoefpad benaderd worden.
We zullen dit gedrag vandaag bespreken met de eigenaar en hebben niet de indruk dat de eigenaar hier achter staat. Het contact is tot nu toe welwillend.Wie: 
nn

korte video slogans zingen na de kraakactie, nadat de politie na lang wachten arriveerde.

https://nl-nl.facebook.com/gary.weiver/videos/10201514891990778/
(sorry via fb)Wie: 
nn

Op Amsterdam fm:

De “Wij zijn hier” of “We are here” groep is een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die niet in Nederland mogen blijven, maar ook niet terug kunnen. Al jaren trekken ze door Amsterdam van het ene pand naar het andere. We hebben onder andere de vluchtkerk, de vluchtgarage, de vluchthaven, het vluchtkantoor gehad en nu zitten er 60 al 2 dagen in de Vluchtpoort. Onder hen is Osman. In Ritme van de Stad klaagt hij niet over de afschuwelijke omstandigheden waarin de groep zich bevindt, zoals geen water, stroom of verwarming, maar over het falende asielbeleid. Er moet een oplossing komen voor mensen die letterlijk in de klem zitten.

http://www.amsterdamfm.nl/er-moet-nieuw-asielbeleid-komen/

over de spanning tussen theorie en praktijk: het asielgatWie: 
WZH

Er is druk overleg met de eigenaren van het pand. We hebben maandag te horen gekregen dat de start van de voorbereidingen van de sloopwerkzaamheden van Frankemaheerd 8 gepland staan voor volgende week. Dat was natuurlijk een enorme teleurstelling. Het pand stond al 8 jaar leeg. Maar het ziet er serieus uit, de papieren en contracten lijken op orde.
De eigenaren zijn bereid te onderzoeken of er mogelijkheden zijn in een ander deel van het complex om toch iets langer te kunnen blijven. Of dat werkelijk gaat lukken is allerminst zeker. Maar het is erg tof dat het geprobeerd wordt.

Ondertussen is het nog steeds heel koud (niveau wolkjes van de kou blazen) en donker in het pand. De eigenaren hebben mobiele toiletten buiten laten plaatsen. Er is nog geen water. En er is geen mogelijkheid om te koken, men leeft op voedseldonaties die gebracht worden. Vandaag heeft een supporter afhaal eten gehaald voor iedereen omdat er geen eten was. En er is eten dat niet meer verkocht wordt bij een supermarkt opgehaald.
Guerilla Kitchen biedt aan vanaf donderdag dagelijks te koken en de bewoners kunnen komen helpen.

Elektra en water terug aansluiten in het pand is geen optie in de huidige situatie.
Eigenaren overwegen generator en warme lucht blazer. Maar dat is allemaal nog even afwachten.

Wellicht moet er alweer heel snel verder gezocht worden. De huidige situatie is sowieso erg ongezond.

Geen mens zou illegaal gemaakt mogen worden!Wie: 
nn

The conference in Hamburg ("The Struggles of Refugees - How to Go On?") last weekend had over a 1000 participants, many refugees and migrants joined the get together.

A brief report on aljazeera:

http://www.aljazeera.com/news/2016/02/refugees-struggles-major-meeting-g...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech